play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 357
#81 Oscar Piastri
Sıra 2| Puanı 356
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 321
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 258
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 210
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 146
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 97
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 9| Puanı 41
#6 Isack Hadjar
Sıra 10| Puanı 39
#55 Carlos Sainz
Sıra 11| Puanı 38
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 37
#87 Oliver Bearman
Sıra 13| Puanı 32
#18 Lance Stroll
Sıra 14| Puanı 32
#31 Esteban Ocon
Sıra 15| Puanı 30
#30 Liam Lawson
Sıra 16| Puanı 30
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 28
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 20
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 19
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:713, Galibiyet:13
Ferrari | Sıra: 2
Puan:356, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 3
Puan:355, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 4
Puan:346, Galibiyet:5
Williams | Sıra: 5
Puan:111, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:72, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:69, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:62, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:60, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:20, Galibiyet:0
Formula1 Brezilya GP 9 Kasım 2025

[Formula 1 Brezilya 8 Kasım 2025 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Brezilya GP 7 Kasım sprint sıralama turlarını izle canlı internetten]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 595
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ferrari'nin lastik kullanımını, direksiyondaki gizemli tuş mu iyileştiriyor?
03-05-2017, 12:08
sadmin
Patron
KONU:
204,063
MESAJ:
561,727
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Verstappen, Red Bull’da...
Formula 1 Haberleri
F1 Yıldızı, Brezilya’da...
Formula 1 Haberleri
Efsane Ayrton Senna’nın...
Formula 1 Haberleri
Hamilton, 2025 Brezilya...
Formula 1 Haberleri
McLaren, Piastri’nin 20...

Yorum: #1
Ferrari'nin lastik kullanımını, direksiyondaki gizemli tuş mu iyileştiriyor?

[Resim: 4386.40aae0ea]

Ferrari'nin 2017 F1 aracında yol tutuşu ayarlarının yerini değiştirmesi, takımın lastikler konusundaki avantajını sürücüler tarafından yapılan akıllıca ayarlarla sağladığı yönünde iddialar var.

Sebastian Vettel'in bu sene kazandığı iki galibiyette de Ferrari SF70H'nin lastiklerine daha iyi bakmasının etkisi olduğu biliniyor. Ferrari, her koşulda lastikleri daha geniş aralıkta çalıştırabiliyor ve bunu avantajına çeviriyor.

Mercedes'ten Toto Wolff "Çalışma aralığı ne kadar geniş olursa, aracı lastik çalışma aralığına sokmak daha kolay olur ve böylece daha hızlı olursunuz. Aralık ne kadar dar olursa, o aralığa girmek daha zor olur. Şu anda bunu görüyoruz."

"Ferrari, bizim aracımıza göre daha geniş çalışma aralığına sahip gibi görünüyor. Sıcak olan Bahreyn'de ya da soğuk olan Sochi'de olmanın bir önemi yok. Gerçekten iyi bir araç." dedi.

Mercedes, aracın neden çok dar çalışma aralığına sahip olduğunu anlamaya çalışırken, tüm rakipleri aynı zamanda Ferrari aracının nasıl her alanda iyi olduğunu anlamak istiyor.

Cevap sadece şasi, süspansiyon ve aerodinamiden oluşmuyor olabilir. İddialara göre pilotların kokpitte yapabildikleri bazı ayarlar bunda etkili oluyor.

Yeri değiştirilen tuş

[Resim: 4387.c2a65202]
Ferrari SF70H, direksiyon

Giorgio Piola'nın özel olarak hazırladığı videoda, Ferrari'nin 2017 F1 aracının direksiyonu gösteriliyor. Ferrari'nin avantajının bir bölümünü pilotların yarış boyunca ayarları direksiyondan optimize edebilmesinden elde ettiği düşünülüyor.

Manettino düğmesi bu sene kokpitten direksiyona çıkarıldı. Bu, düğmenin öneminin arttığını gösteriyor. GRIP (yol tutuşu) başlığına sahip ayar düğmesinde 1'den 12'ye seçenekler bulunuyor. Bu ayar düğmesi ile aracın lastikler üzerindeki kontrolünün yarışın istenilen evresinde kontrol edildiği düşünülüyor.

Ferrari'nin direksiyonundaki tek büyük değişiklik bu gibi görünüyor. Geçen sene direksiyonda yer almayan bu tuş, bu sene Vettel ve Raikkonen'in araçlarındaki direksiyonlarda sol altta yer alıyor. Böylece tuş kolay erişime sahip oluyor.

[Resim: 4388.a73db41c]
Valtteri Bottas'ın direksiyonu, Mercedes AMG F1 W08

2017'de direksiyondaki tuşların önemi daha da arttı. Mercedes gibi takımlar, direksiyonu araç dışındayken gizli kutuda saklamaya başladılar.

Dahası, araç hakemlerin kontrolüne giderken, gerçek direksiyon yerine başka direksiyon takılıyor.
Yarış için mi yoksa start için mi?

Takımın bu tuşu direksiyona alması önemli olduğunu işaret ediyor çünkü pilotun önündeki her boşluk değerli oluyor.

Pilotlar direksiyon üzerinden diferansiyel, motor haritası, fren dengesi gibi şeyleri kontrol edebiliyor. Böylece önceden hazırlanmış ayarlarla pilotlar lastiklerin ve yarışın durumuna göre ayar değişikliği yapabiliyorlar.

Bu sayede aracın dengesi önden arkaya alınabiliyor, lastiklere daha iyi sıcaklık sağlanıyor ve aynı zamanda ağır yakıt yükü ayarlarından düşük yakıt ayarlarına geçilebiliyor.

GRIP ayarları, yeni start prosedürleriyle alakalı da olabilir. Pilotlar artık kalkışta ayarları kendileri yapmak zorundalar. Bu açıdan debriyaj kavrama noktasıyla ilgili ayarlar faydalı olabilir.

Vettel ve Raikkonen'in bu ayarlarla yaptıkları değişiklikler, Ferrari'nin güçlü formunun sihirli kurşunu değil. Ancak F1 gibi bir sporda, bu tür kazançlar başarıda yada mağlubiyette fark yaratabilir. Bu tür ince ayrıntılar, takımın zirveye dönmek için neler yaptığını bize gösteriyor.

Diğer değişiklikler



Piola'nın çizimi, pilotların mümkün olduğu kadar rahat olabilmesi için takımların ne tür değişiklikler yaptığını gösteriyor.

Vettel'in direksiyonunda geçen sene daha uzun ve ince tutma yerleri vardı. Bu sene ise tutma yerleri, pilotların daha çok G kuvvetine maruz kalmaları sonucu kısalmış gibi görünüyor.

Raikkonen'in direksiyonunun tutma yerinde de pilotun ihtiyaçlarına göre farklı tasarım yoluna gidilmiş.

Debriyaj pedalı

Direksiyonun arkasında, geçen sene geçilen tek debriyaj kolu bu sene de korundu.

Motorsport.com'un açığa çıkardığı gibi, Ferrari direksiyonun iki tarafından kontrol edilen debriyaj yerine tek pedaldan kontrol edilen debriyaja geçen ilk takım olmuştu.

Bu pedalın uzunluğu, pilotların debriyaj kavrama noktasını daha iyi ayarlamasını sağlıyor. 80 mm'lik sınıra rağmen bu tasarım bu sene de korundu.

Haas takımı da tek pedallı debriyaj kullanıyor.

tr.motorsport.com


03/05/2017, 12:08

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Ferrari Brezilya’da çöktü ama Hamilton ceza almadı sadmin 0 98 Bugün, 0:00
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Ferrari Brezilya’ya hazırlanıyor, Vasseur uzaktan garajın sırrını açıkladı sadmin 0 76 Dün, 1:33
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Leclerc Evleniyor! Ferrari Russell’ı mı Alıyor? 💥 Brezilya GP Öncesi Şok İddialar sadmin 0 120 06/11/2025, 2:12
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1