play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#81 Oscar Piastri
Sıra 1| Puanı 99
#4 Lando Norris
Sıra 2| Puanı 89
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 87
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 73
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 47
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 6| Puanı 38
#44 Lewis Hamilton
Sıra 7| Puanı 31
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 20
#31 Esteban Ocon
Sıra 9| Puanı 14
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 10
#87 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 12| Puanı 6
#10 Pierre Gasly
Sıra 13| Puanı 6
#55 Carlos Sainz
Sıra 14| Puanı 5
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 15| Puanı 5
#6 Isack Hadjar
Sıra 16| Puanı 5
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 17| Puanı 0
#7 Jack Doohan
Sıra 18| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 19| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:188, Galibiyet:4
Mercedes | Sıra: 2
Puan:111, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 3
Puan:89, Galibiyet:1
Ferrari | Sıra: 4
Puan:78, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:25, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:20, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:10, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 8
Puan:8, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 9
Puan:6, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 10
Puan:6, Galibiyet:0
Formula1 Miami GP 4 Mayıs 2025

[Formula 1 Miami GP 3 Mayıs 2025 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Miami GP 2 Mayıs 2025 sprint sıralama turlarını izle canlı internetten]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 641
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ferrari, dikiz aynaları değişiklikleri
08-05-2018, 22:06
sadmin
Patron
KONU:
198,398
MESAJ:
555,420
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
F1 CEO’su Domenicali: “...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
26 Nisan: F1 Tarihi’nde...
Formula 1 Haberleri
Chandhok: “Christian Ho...
Formula 1 Haberleri
Lewis Hamilton, zarar e...
Formula 1 Haberleri
Valtteri Bottas’ın Merc...

Yorum: #1
Ferrari, dikiz aynaları değişiklikleri

[Resim: 8934.2d8adf1d]

İyi performans gösteren Formula 1 takımlarının genelde ödedikleri bir bedel vardır. Hızlı bir araç ortaya çıktığında rakip takımlar ya da yetkililer, araçta kurallara aykırı bir durum olup olmadığına daha fazla bakarlar.

Ferrari de bu konuda istisna değil. Yağ yakma, ikinci bir yağ tankına sahip olma, egzoz gazlarını zekice bir motor haritası ile kullanma gibi birçok iddia gündeme geliyor ancak şu ana kadar Ferrari'nin kurallara aykırı bir şey yaptığı bulunamadı.

Ancak yine de, rakipleri Ferrari tasarımlarını detaylı bir şekilde incelemeyi sürdürüyorlar. Bakü'de takımın dikkat çekici aynalarında yapılan düzenlemeler, Ferrari'nin her şeyi düzgün yapmak için ne kadar zorladığını gösteriyor.

[Resim: 8935.ecbaa963]
Ferrari SF71H sidepodları, Avustralya GP

SF71H'nin aynaları, aracın tanıtılmasının ardından en çok konuşulan yerlerden birisi olmuştu. Aynanın arka kısmında bulunan yarık sayesinde aynanın içinden hava akımı geçerek, yere basma gücüne katkı sağlıyor.

Ancak Azerbaycan'da, aynanın kurallara tam olarak uygun olması için bazı önemli değişiklikler yapıldı. Gelen bilgilere göre bazı takımlar, Ferrari'nin tasarımının kurallara uygun görünmediğinden şikayet ettiler.

[Resim: 8936.45dd88b3]
FIA çizimi

Teknik kuralların 3.5.5 maddesine göre, yukarıdan bakıldığında sidepodun ve tabanın uç kısmının ön tarafına denk gelen kutu bölgesinde herhangi bir karoser parçası görünemez (Yukarıdaki çizimde kırmızı ile gösterilen bölge).

Ancak takımlar genelde bu kuralı, 3.5.2 maddesini baz alarak aşmaya çalışıyorlar. Ferrari, bu kuralı aşmak için aynanın üst kısmını karoserin üstüne kadar uzatarak sidepodlardan ayrı bir parçaymış gibi görünmesinin önüne geçerek kurtulmaya çalıştı.

[Resim: 8937.1cc1dca2]
Ferrari SF71H aynası

Ferrari'nin tasarımının 3.5.5 maddesine uygun olmadığı söylenebilir. Tabanın uç kısmı ile sidepodun uç kısmı arasında yer alan taban çıkıntıları, yukarıdan bakıldığında ayna ile sidepod arasında yer alan boşluktan görülebiliyordu (Dikey sarı çizgi).

[Resim: 8938.76812289]
Sebastian Vettel, Ferrari SF71H

Bahsi geçen taban çıkıntılarını yukarıdaki resimden daha iyi anlayabilirsiniz.

Mercedes ve Red Bull da benzer şekilde tabanın ucunda çıkıntıları kullanıyor ancak 3.5.5 maddesindeki sorunu, bu bölümü tamamen aynanın dışı ile kapatarak aştılar. Bu sayede alt taraftaki taban çıkıntıları görünmüyorlar.

Ferrari için tüm aynayı biraz daha geriye çekmek açık bir seçenekti ancak bunun aerodinamik açıdan verimli çalışan aynalarda olumsuz etkisi olabilirdi.

[Resim: 8939.682ed304]
Ferraro SF71H aynaları

Rakip takımların sürekli olarak Ferrari'nin aynasını sorgulamalarının ardından takım, kurallara aykırı bir durum olmaması için tamamen farklı bir cevap verdi.

Alt tarafta yer alan tabandaki 3 çıkıntının görünmemesi için Ferrari, aynanın dış yüzeyinin üstüne, tam olarak çıkıntıların denk geldiği bölümlere 3 ekleme yaptı.

[Resim: 8940.dcc570a9]
Ferrari SF71H ön kanat

Kanat değişiklikleri

Aynada yapılan değişiklikler dikkat çekici olsa da muhtemelen araç performansı üzerinde olumlu etkisi olmadı. Ancak performans konusunda da yapılan bazı düzenlemeler vardı.

2018 için yeni bir ön kanat hazırlayan Ferrari, Azerbaycan yarışı için ön kanadın iç ve en arkada yer alan dış kısmında düzenleme yaptı. 1 ile gösterilen bölümde önceden 2 parça yer alırken, Azerbaycan tasarımında tek parçaya geçildi.

Kenar kısmının arka tarafı artık daha dışa doğru açılı ve dışarıya daha fazla hava çıkışı sağlanması için bu bölüm daha fazla açıklığa sahip (2). Bu sayede ön tekerleğe denk gelen hava akımında azalma oluyor. Tüm bu düzenlemelerin dışında 3 numara ile gösterilen ve eskiden dış tarafa bağlı olan parça, iç tarafa bağlanmış. Yapılan tüm bu değişiklikler, daha önce de söylediğimiz gibi ön tekerlek bölgesindeki olumsuz havayı mümkün olduğu kadar azaltma amacıyla yapılıyor.

tr.motorsport.com


08/05/2018, 22:06

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  İnceleme 2025 F1 sezonunun en çok kaybedenleri, Ferrari ve Red Bull oldu sadmin 0 36 25/04/2025, 1:37
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Piastri Şampiyona Lideri, Leclerc Ferrari'yi Taşıdı - F1 2025 Suudi Arabistan GP Değerlendirme sadmin 0 47 24/04/2025, 23:53
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Piastri Çok RAHAT, Ferrari Silkelendi, Verstappen KIZGIN | F1-SEL Sohbet Sezon 2 - Bahreyn GP sadmin 0 48 17/04/2025, 23:54
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1