Ferrari, Lewis Hamilton’ın 2026 Formula 1 sezonunda yarış mühendisinin değişmesi ihtimalini göz ardı etmedi.
Yedi kez dünya şampiyonu Hamilton’ın Ferrari’deki zorlu ilk sezonunda Riccardo Adami ile olan ilişkisi, sezon boyunca sık sık gündeme geldi. İkili arasında zaman zaman gergin ve soğuk diyaloglar yaşanırken, bu durum bazı çevrelerde Hamilton ile Adami’nin 24 yarışlık sezon boyunca güçlü bir iletişim kuramadığı yönünde yorumlara yol açtı.
Hamilton, Ferrari’deki ilk sezonunda beklentilerin uzağında kalarak pilotlar klasmanını altıncı sırada tamamladı ve takım arkadaşı Charles Leclerc’in neredeyse 100 puan gerisinde kaldı. Ayrıca, Formula 1 kariyerinde ilk kez bir sezonu podyuma çıkamadan noktaladı.
Ferrari Takım Patronu Fred Vasseur, İtalyan basınına verdiği demeçte, Hamilton’ın İtalyan ekibindeki ikinci sezonuna girerken nelerin değiştirilebileceği üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Vasseur, Corriere Della Sera’ya yaptığı açıklamada, “İş birliğimizi geliştirmemiz gerekiyor. Hamilton’ın elindeki aracı daha iyi değerlendirmesi lazım. Her detay önemli,” ifadelerini kullandı.
“Birbirimizi daha iyi anlamak da önemli. Garajın diğer tarafında (Leclerc) birbirimizi daha iyi tanıyoruz, Lewis’in neye ihtiyacı olduğunu ve ne istediğini biliyoruz. Benim de onun ne istediğini anlamam gerekiyor.”
Adami’nin Hamilton’ın yarış mühendisi olarak kalıp kalmayacağı sorulduğunda ise Vasseur, “Tüm seçenekleri değerlendiriyoruz,” yanıtını verdi.
Hamilton ve Ferrari’nin gelişmesi şart
Vasseur, Hamilton’ın 2025’te yaşadığı zorlukları hafife aldığını kabul ederken, gelecek sezon gelişimin her iki taraftan da gelmesi gerektiğini vurguladı.
Vasseur, “Bence Lewis için zordu, hatta bu kelime yetersiz bile kalabilir. Çünkü 20 yıl boyunca – ki ben McLaren’i de McLaren-Mercedes olarak sayıyorum – Mercedes ile geçirdiği 20 yılın ardından büyük bir değişimdi,” dedi.
“Açıkçası bu geçişin büyüklüğünü ben de hafife aldım. Daha iyi ya da daha kötü yapıyoruz demiyorum, sadece farklı yapıyoruz.”
“Bu sadece yemek ya da hava koşullarıyla ilgili değil; her bir yazılım farklı, her bir parça farklı, etrafındaki insanlar farklıydı ve eğer her detaya tam hakim değilseniz, masada birkaç yüzde bir saniye bırakıyorsunuz. Bugünkü rekabet ortamında, örneğin Abu Dhabi’de sıralama turlarında Q2’de beşinci ve on beşinci arasını bir ondalık saniye kapatıyordu.”
“Sezonun bazı bölümlerinde her detayı ve paketi tam anlamıyla kontrol edemedik ve bu yüzden biraz yolumuzu kaybettik.”
Vasseur, “Gelişimin her yerden gelmesi gerekiyor. Takımın ve pilotun bakış açısı, her alanda daha iyi olmaya çalışmak olmalı,” diye ekledi.
“Bir şey iyi gidiyor, diğerleri kötü gidiyor diye bir durum yok. Sonuçta gelişmemiz gerekiyor. Lewis ile iş birliğimizi geliştirmeliyiz. Takım olarak gelişmeliyiz. O da elindeki aracı en iyi şekilde kullanma konusunda gelişmeli.”
“Birine üç ondalık saniye geride olduğunuzda, sihirli bir çözüm ya da araçta üç ondalık daha hızlı bir parça yok. Çoğu zaman, on farklı konuda üç yüzde bir saniye daha yavaş oluyorsunuz. Her bir noktayı tek tek ele almamız gerekiyor.”
trf1.net