Formula 1 dünyası bugüne Chase Carey'nin başını çektiği yeni yönetim ekibiyle başladı. Peki içerisinde Ross Brawn'ın da yer aldığı yeni yönetim, Formula 1'e taraftarların görmek istediği tarzda bir spor verebilecek mi?
Formula 1 için oldukça hareketli günler oluyor. Sporun yeni hissedarı Liberty Media, daha fazla yatırımla sporun kontrolünü ele geçirdi. Sporda yönetimi CVC'den devralan Liberty, kendi yönetim ekibini getirerek yönetimi Bernie Ecclestone'dan devralmış oldu.
Son senelerde F1'in yerinde sayması ve hatta gerilemesi, pek dile getirilmese de takımlar arasında dahi değişiklik olması gerektiği düşüncelerine neden olmuştu. Takımlar, sporun yeni bir vizyona sahip olabilmesi için Ecclestone'nın döneminin sona ermesi gerektiğinin farkındaydı ve sessizce bugünü beklediler.
Strateji Grubu'nun karışık ve çözüm bulunamayan karar süreci, takımların kendi avantajlarına olan durumların peşinden koşturması ve takımların Ecclestone'ı değiştirmek yerine kafalarını eğip beklemeleri gibi bir çok konu, F1'in bir çok açıdan kör noktaya girmesine neden oldu.
Takımlar işe yaramayacağını bilmelerine rağmen Ecclestone'nın önerdiği çifte puan ve eleme tarzı sıralama sistemini hep birlikte onaylamıştı. Aslında bir çoğu bu konseptlerin çalışmayacağından ve başarısız olacağından emindi ancak buna rağmen Ecclestone'a karşı çıkma cesaretini gösteremediler.
Ancak F1'i 8 milyar dolarlık küresel bir iş haline getiren, böl - işgal et taktiğinin uzmanı olan Ecclestone karşısında devrim için yeteri kadar destek vermediler.
Her virajda, Ecclestone bir adım önde oldu. Takımlar bir araya geleceği zaman Ferrari ve Red Bull'u Formula 1 Takımlar Birliği'nden (FOTA) çıkararak kritik bir hamle yapmış oldu.
Sonunda, Ecclestone'a karşı mücadele dışarıdan geldi ve oyun değişti. Ecclestone'nın sadık destekçilerinden bazıları bile Liberty'nin sunacağı fırsatları, F1'i büyütmek, daha popüler hale getirmek için bazı değişiklikler olması gerektiğini kabul ediyor.
Uzun vadeli vizyon
Liberty'nin F1'e sunacağı şey, Ecclestone'nın muhtemelen hiç yapmadığı bir şey: Uzun vadeli vizyon.
Bir konuda, doğru koşullarda galip gelme konusunda Bernie Ecclestone'dan daha iyi olan birisi yoktur. Ancak dünya hızlı değişiyor ve gün içerisinde kazanacağınız mücadeleler, savaşı kazanacağınız manasına gelmiyor.
Geçen sezonun sonunda Red Bull'un takım patronu Christian Horner, Ecclestone'a en yakın kişilerden birisi olmasına rağmen, herkesin yaklaşımında değişiklik gerektiğini ve F1 için doğru düzgün bir stratejinin planlanması gerektiğini söylemişti.
Horner "Benim her zamanki görüşüm, şu anki duygulardan arınarak daha uzun vadeli düşünmek şeklindedir. Takımların karşılaştığı sorun - biz dahil hepimiz bu konuda suçluyuz - şu anki rekabetçi pozisyonumuzu korumaya çalışmak."
"5 yıl sonra ne olacağını kim biliyor? Bu yüzden rüzgar tünelinden kurtulmak, CFD konusunda sınırlamak ve standart hibrit ya da KERS teknolojili atmosferik motorlara dönmek için niçin 5 sene gecikelim?"
"Bunlar gösteriye katkı sağlayacak ve harcamaları ciddi ölçüde azaltacak şeyler... Aynı zamanda büyük bir görsellik sunacak şeyler." demişti.
Nico Rosberg'in pazartesi gecesi attığı tweet'te söylediği gibi Chase Carey, Sean Bratches ve Ross Brawn ile F1 artık sporu tekrar "mükemmel" yapacak bireylere sahip.
F1'in başındaki ciddi değişime ve Ecclestone sonrası yönetimin farklı olacak olmasına rağmen, kısa vadede radikal değişiklikler görmek mümkün olmayacak.
Liberty'nin yapmak istediği şeyler konusunda bazı ipuçları var: Amerika'da daha fazla yarış, Avrupa'yı yeniden kazanma, Superbowl tarzı etkinlikler yapma, dijital medyayı daha iyi kullanma, takımlara dağıtılan gelirleri düzenleme, taraftar gruplarını iyileştirme, ücretli televizyonlardan daha fazla gelir elde etme ve Sanal Gerçeklik teknolojisini daha iyi kullanma.
Ancak tüm bunlar bir anda olabilecek şeyler değil ve Brawn'ın kendisi, geçen sene sonunda yaptığı açıklamada sporun gelişmesi konusunda göreve gelecekse neler olması gerektiğini işaret etmişti.
Brawn "Bana sorarsanız F1'in bir plana ihtiyacı var: 3 senelik ya da 5 senelik plan. Bana göre bu planı oluşturacak ve uygulayacak ideal bir yapıya sahip değiliz." demişti.
Bir gecede değişiklik mümkün olmasa da, F1'in gelecekte daha iyi bir yere gelmesi için değişikliklere başlama konusunda zamanlama açısından iyi durumdayız.
Takımları F1'e bağlayan anlaşmalar 2020'de bitiyor. Aynısı mevcut motorlar için de geçerli.
Horner, 2017'de planlanan türde değişikliklerin kalıcı çözümler olmadığını, daha büyük ve temel değişikliklerin olması gerektiğini söylemişti.
Horner "Şu anda yaptığımız daha çok perde gibi bir şey. Ben hala motorun ses ve duygu uyandırdığı motorlara dönmemiz taraftarıyım. Sesi tekrar yükseltmeliyiz. Bu, Formula 1'in DNA'sında var."
"Geçen sene, Honda Ayrton Senna'nın V10 McLaren'ını çalıştırdığında oradaydık. Düzlükten geçtiğinde garajdaki herkes dışarıya çıkıp pit düzlüğünden araca baktı. Formula 1 bunu özlüyor. Uzun vadede bu sorunu çözmeliyiz."
"Bu V6 motorların teknolojisi harika. İnanılmaz derecede zekice motorlar ancak tribünlerde oturan ya da televizyondan izleyen ortalama bir insan neler olduğunu anlamıyor. Bu yüzden Formula 1'in tamamen eğlence olduğu haline dönmeye çalışmalıyız. Eğlencenin büyük bölümü motordan geliyordu." dedi.
Bu açıdan F1'in 2021'den sonrası için tamamen yeni bir F1 için plan yapması daha gerçekçi görünüyor. O dönemde F1, daha farklı bir ticari yapıyla, tamamen farklı araçlar ve motorlarla, tamamen farklı platformlardan izlenebiliyor olmasıyla yepyeni bir F1 olur.
Burada "eğlence" faktörü çok önemli. F1 gösteri mi, teknoloji merkezi mi yoksa saf spor mu olduğu konusunda büyük bir karar vermeli.
McLaren'ın CEO'su Zak Brown, F1 için formülün basit olduğunu söylemişti: Taraftarları meşgul et, gerisi kendiliğinden gelir.
Brown "Gelecek 10 yıllık süreçte Formula 1'in daha serbest ve daha taraftar yanlısı olmasını bekliyorum. Dolayısıyla sosyal ve dijital medyayı daha fazla kucaklayan, oyunlara öncelik veren daha çok Formula 1 adanmışlığı görebiliriz. "
"Günümüzdeki taraftarların etkileşimi belli. Liberty Media'nın bu konuda bir şey yapacağı çok açık." dedi.
tr.motorsport.com