Ducati CEO’su Claudio Domenicali, 2027’de yürürlüğe girecek yeni MotoGP teknik kurallarının seriyi sadeleştirmeyi ve Ducati’nin yeni bir teknik yenilikle rakiplerine avantaj sağlamasının önüne geçmeyi hedeflediğini düşünüyor.
2026 sezonu, mevcut teknik regülasyonların geçerli olacağı son yıl olacak.
İtalyan üretici, MotoGP'de referans noktası haline gelmiş durumda: Francesco Bagnaia ile iki, Jorge Martin ile bir ve geçtiğimiz yıl Marc Marquez ile bir olmak üzere toplam dört sürücüler şampiyonluğu ve art arda altı üreticiler şampiyonluğu kazandı.
Son dönemde Aprilia, 2026'ya girerken zaman zaman bu üstünlüğe meydan okuyabilecek gibi görünse de, özellikle kadrosunda dokuz kez dünya şampiyonu Marc Marquez'in bulunmasıyla Ducati hâlâ favori olarak öne çıkıyor. Ancak bu tablo 2027 itibarıyla ciddi şekilde değişebilir.
Yeni teknik regülasyonlarla birlikte Gigi Dall'Igna liderliğindeki Ducati mühendislik ekibi ve diğer tüm üreticiler büyük değişikliklerle karşı karşıya kalacak.
Kuralların üç temel ayağı olacak: Motor hacminin 1000 cc'den 850 cc'ye düşürülmesi, aerodinamik parçalar üzerinde daha sıkı kısıtlamalar, sürüş yüksekliği ayarlama sistemlerinin tamamen kaldırılması, bu alanların tamamı, Ducati'nin son yıllarda öncü olduğu konular arasında yer alıyor.
2026 sezonu için Desmosedici GP26'nın tanıtımında konuşan Claudio Domenicali, yeni kuralların MotoGP üzerindeki etkisini değerlendirdi. Ducati'nin ana hedefinin '2027'de kazanacak formülü bulmak' olduğunu yineleyen Domenicali, kural değişikliklerinin aynı zamanda dengeyi sağlamak amacı taşıdığını ifade etti.
Domenicali, sportif ve politik açıdan bakıldığında kuralların mümkün olduğunca sadeleştirilmesi yönünde bir irade bulunduğunu ve bunun da 'Ducati'nin garip bir şey icat etmesini engellemek' için yapıldığını söyledi. Buna rağmen takımının yaratıcılığına güvendiğini de vurguladı.
Domenicali, Ducati'nin geleceğine dair şöyle konuştu: "Beni en çok motive eden şey, kendimle yaptığım bir tür bahis."
"Pecco ile ilk şampiyonluğu kazandığımızda, birçok röportajda sadece tek bir şampiyonluk kazanmak istemediğimi, Formula 1'de Michael Schumacher'in Ferrari ile yaptığı gibi beş yıllık bir kazanma döngüsü başlatmak istediğimi söylemiştim."
"Bu beş yıl sona eriyor. Şimdi sıradaki hedef altıncı, yedinci ve sekizinci yılı da başarmak. 2027 için motosikletler tamamen yeni olacak ve Gigi Dall'Igna ile teknik direktör Davide Barana'nın liderliğindeki yarış departmanı, pistte doğru seviyede bir motosiklet ortaya koymak için yoğun şekilde çalışıyor."
"Bu alanda bir fırsat olduğunu ilk gören bizdik ve avantaj sağladık. Hatta benzer bir değişken arka ayar sistemini 2001'de Dünya Superbike Şampiyonası'nda denemiştik."
"Kanatlar konusunda da durum aynı: 2008'de daha küçük boyutlarda kullanıyorduk."
"Ama ekibimiz oldukça zeki. Kuralların bir köşesinde mutlaka bir şeyler bulup bulamayacağımıza bakacağız. Her hâlükârda yeni motosikletler belli bir anlamda daha basit olacak, yani seçenekler azalacak. En iyi sezgilere kimin sahip olduğunu göreceğiz."
tr.motorsport.com