NTT IndyCar Series'in, bu yıl ABD'nin başkenti Washington D.C.'de bir cadde yarışı düzenleyeceği resmiyet kazandı.
Geçtiğimiz hafta ABD Ulaştırma Bakanı Sean Duffy, IndyCar araçlarının National Mall çevresinde yarıştığını gösteren yapay zekâ ile oluşturulmuş bir video paylaştı.
ABD Başkanı Donald Trump da bu videoyu kendi hesabından paylaşarak, ülkenin 250. kuruluş yılı kutlamalarının bir parçası olarak böyle bir organizasyonu görmek istediğini dile getirdi.
Cuma günü Trump, yarışın düzenlenmesini resmen onaylayan bir başkanlık kararnamesine imza attı. Organizasyonun adı 'Freedom 250' olarak belirlendi. Trump, Washington D.C. Belediye Başkanı Muriel Bowser'a, kendi yönetimiyle birlikte çalışarak yarışın hayata geçirilmesi talimatını verdi. İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ise IndyCar ile birlikte pistin tasarımından sorumlu olacak ve organizasyon için gerekli finansmanı bulmaya çalışacak.
Planlara göre yarış, 21-23 Ağustos hafta sonunda, Ontario’daki Markham yarışı ile Wisconsin’deki Milwaukee Mile yarışı arasında düzenlenecek.
Trump konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "IndyCar yarışı, ülkemiz için bir gurur ve eğlence kaynağıdır. Bu nedenle Washington D.C.'de düzenlenecek Freedom 250 Grand Prix’sini duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum."
"Ulusumuzun başkentinde, National Mall çevresinde düzenlenecek bu ilk motor sporları yarışı, sürücülerin ikonik ulusal anıtlarımızın etrafında mücadele ettiği bir pistte Amerika'nın 250. yılını kutlarken şehrimizin ihtişamını tüm dünyaya gösterecek."
"Yüz yılı aşkın süredir Amerikan IndyCar yarışları motor sporlarında öncü olmuştur. Saatte 200 milin üzerindeki hızlara ulaşan otomobiller ve pilotlar, bu özünde Amerikan olan sporu izleyen herkeste hayranlık ve saygı uyandırıyor."
Washington D.C. Belediye Başkanı Muriel Bowser ise resmi açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Yakında tüm büyük spor liglerinin temsil edildiği bir şehir olacak Washington D.C., tartışmasız şekilde bir spor başkentidir."
"Ancak bununla yetinmiyor, büyük organizasyonları şehrimize çekmek için çalışıyoruz. Bu nedenle Freedom 250'yi ağustos ayında başkentimizde ağırlayacak olmaktan büyük heyecan duyuyorum."
"Yarış hafta sonu otellerimizi ve restoranlarımızı doldurarak D.C.'nin ekonomik çarklarını hızlandıracak ve büyük spor etkinlikleri için daha iyi bir şehir, insan ve arka plan olmadığını tüm dünyaya gösterecek. Tüm sporseverleri Freedom 250’ye ve Washington D.C.'nin sunduğu her şeye davet ediyorum."
Trump, 2019 yılında Roger Penske'ye Başkanlık Özgürlük Madalyası takdim etmişti. Penske, bu başkanlık kararnamesinin imzalanması sırasında Trump ile birlikte Oval Ofis'te yer aldı. FOX Sports CEO'su Eric Shanks de Penske ve Trump’a eşlik eden isimler arasındaydı.
Penske, Oval Ofis'te yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bir şirket olarak ülkemizin 250. yılını desteklemek bizim için çok önemli. Otomobili ve hızı D.C. bölgesine getirmenin, IndyCar araçlarımızla burada yarışma fırsatı yakalamanın bundan daha iyi bir yolu olamaz."
"Indianapolis Motor Speedway'in sahibiyiz ve 100 yılı aşkın bu tarihi, farklı üreticilerle yaşanan rekabeti ve hızı alıp buraya taşıyoruz. Bu gerçekten inanılmaz olacak. Freedom 250, başkanın bu yıl yaptıklarının doğal bir sonucu. Ağustosta düzenlenecek olması da büyük fark yaratacak. İnsanların bunu görmesi için sabırsızlanıyoruz. Alanların büyük bölümü ücretsiz olacak. Bu etkinlik şehir ve bölge için ciddi bir ekonomik katkı sağlayacak."
Sean Duffy ise etkinliğin halka açık olacağını bir kez daha vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: "Amerikan halkı için bunun ücretsiz olacağını tekrar etmek istiyoruz. Ulusunuzun başkentine gelip harika bir cadde yarışı izleyebileceksiniz. Özgürlük, Amerika, hız ve cadde yarışı… Bundan daha Amerikan bir şey olamaz."
tr.motorsport.com