Çin'den gelen yeni haberlere göre ülke 2030 yılına kadar otonom ve elektrikli araçlar konusunda büyük bir pazar olmayı hedefliyor.
Çin hükûmeti ülkenin yollarının yakın gelecekte daha temiz ve güvenli olmasının istiyor. Endüstri ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı'nın yayınladığı yeni bir raporda ülkenin önümüzdeki 15 yıl için çizdiği yol haritası büyük değişiklikler barındırıyor. Plana göre 2025 yılına kadar trafikteki araçların %25'i genel manada otonom olacak ve 2030 yılında elektrikli otomobillerin pazar payı %40 gibi iddialı bir rakama çıkarılacak.
Bloomberg'e göre otonom araç hareketi, ileri teknolojinin benimsenme prosesini hızlandırabilir. Bu teknolojilere basit bir örnek olarak otomatik acil durum frenini verebiliriz. Yapılan planlamaya göre 2020 yılına kadar piyasadaki araçların yarısında bu özellik standart olacak. Buna ek olarak Çin, 2030 yılında trafikteki araçların %10'unun hiçbir insan girdisi olmadan sürüş gerçekleştirebilmesini istiyor.
Şu an için Çin otonom araçların halka açık yollarda test edilmesine izin vermiyor. Ancak Halk Cumhuriyeti, bunu yasal yapmak için gerekli düzenlemeler üzerinde çalışıyor.
Çin, prize takılan hibrit modelleri, elektrikli araçlar ve hidrojen yakıt hücrelerine sahip otomobillerin genelini "yeni enerjili araçlar" olarak tanımıyor. China Daily, Endüstri ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı'nın yayınladığı rapordaki verileri kaynak göstererek 2015 yılında bu kategoride 330,000 olan satış rakamlarının 2030 yılına kadar 15.2 milyona çıkacağına işaret ediyor. Ülkenin otomobil üreticileri küçük otomobilleri elektrik motorlarıyla donatmaya odaklanırken daha büyük araçlarda bulunan üniteleri de prize takılan hibrit elektrikli güç üniteleriyle değiştirmeyi planlıyor. Müşterileri bu araçları almaya çekmek için fiyatlar konusunda kolaylıklar sağlandığını görebiliriz.
Otomobil üreticileri bu raporlardan önce Çin'e daha fazla sayıda ve ucuz elektrikli araç modelleri tanıtmayı planlıyordu. Renault-Nissan ülkeye özel olarak 8,000 dolardan (yaklaşık 25,000 TL) ucuz bir elektrikli otomobil geliştiriyor. Bunun yanında Volkswagen ve JAC, bir ortaklık kurarak aynı amacı hedefliyor.
Çin, elektrikli araç şarj istasyonu ağını da geliştirmeyi hedefliyor. 2020 yılına kadar 5 milyon adet şarj istasyonu hedefleyen ülkenin 2025 hedefi 20 milyon adet iken, 2030 hedefi ise 80 milyon şarj noktası. Şu anda Çin'de 57,000 şarj istasyonu bulunduğu göz önüne alındığında bu gelişim oldukça büyük bir adım olarak göze çarpıyor.