Merhaba bugün sizlerle Lamborghini’nin F1 geçmişine bir göz atacağız…
Bilindiği üzere Lamborghini İtalyan yarışcı ruhun en büyük örneklerinden biridir. Ferrari’ye rakip tek İtalyan firması olan Lamborghini, tabiri caiz ise ciğerli(atmosferik) ve senfoni orkestrasını andıran sesleri ile ünlü V12 motorlarıyla tam bir İtalyan kanı taşıyor…
Volkswagen grubu tarafından satın alınmadan önce Lamborghini, Formula 1’e adım atmak istedi. Ferrari’nin İtalya’da sevilme sebepleri arasında en dikkat çekeni Formula 1’de bulunmasıdır. Lamborghini de bunu bildiği için Formula 1’e adım atıp İtalyan’ların gönlünde taht kurmak ve başarılı olabilmeleri halinde de Scuderia ile rekabet edip İtalyan pazarında Şahlanan At’ın tahtını sallandırmak istedi. 1985 yılında birkaç Formula 1 takımıyla görüşen Lamborghini önce eli boş geri döndü. 1987 yılına kadar bir yandan takımlarla görüşen bir yandan da prototip olarak motorlar test eden Lamborghini takımlarla hiçbir sonuca varamadı.
Lamborghini 3512 V12 / 1991
Takımlar Lambo’nun tecrübesizliği ve istediği maliyeti karşılayamacağını söylüyordu sürekli. İlk prototip tamamlandıktan ve birtakım testlerden geçtikten sonra Lambo bunu Larrousse’nin dahil olduğu birkaç takıma tanıttı. Larrousse ilk başta çok net bir şekilde Lamborghini ile çalışmak istemediğini belirtti. Daha sonrasında 1988’in sezon bitimine doğru Ford’un motor maliyetini yükseltmesi ve yaşanan sponsor krizinin de etkisiyle Larrousse, Lambo ile masaya oturdu. Lamborghini’den ilk istekleri motor maliyetinde indirim yapılması oldu. Sıkı geçen 4 görüşme sonrası Lamborghini %38 indirimli olarak Larrousse’ye motor vermeyi kabul etti ve Lamborghi’nin ilk Formula 1 macerası start almış oldu.
1989 sezonunda 16 yarışın sadece 6 yarışını tamamlayabilen Larrousse bunların 9’unda motor problemi yüzünden yarış dışı kalırken 7 tanesinde kaza, spin vb. sorunlardan dolayı yolda kaldı. Larrousse’nin Lamborghini motoru ile aldığı en iyi sonuç İspanya GP’sinde elde ettiği 6.’lık oldu.
1990 Camel Lotus Lamborghini
1990 sezonunda ise Larrousse daha az yarış dışı kaldı ve Aguri Suzuki ile Suzuka’da bir podyum yakaladı. Ayrıca 90 sezonunda Lotus gibi köklü bir takım da motor tedariği için Lambo’nun kapısını çaldı. Lambo ile uzun vadeli bir anlaşma isteyen Lotus yaptığı anlaşmada 1990 sezonunun başarılı geçmesi sonucunda 6 yıllık bir sözleşmeyi ve 3 yıllık motor ödemesinin hemen yapılacağını söyledi. Ancak 90 sezonunda Lotus sadece 3 puan toplayabildi ve başarısızlığın tüm suçu Lamborghini’nin motoruna yüklendi. Lamborghini ise yaptığı açıklamalarda Lotus’un şasiyi Cosworth motoruna uygun yaptığını ve bu sebeple V12 motorun rahat çalışamadığını söyledi. Ancak medyada başarısızlık Lambo’nun suçu olarak kaldı.
Soldan sağa Roberto Moreno – Benetton Ford / Nelson Piquet – Benetton Ford / Aguri Suziki – Larrousse Lamborghini
1991 sezonuna gelindiğinde yaşanan olaylardan çok sıkılan ve zarar gören Lamborghini kendi takımını kurup yarışacağını açıkladı. 91 sezonu başlamadan önce Larrousse ile anlaşmanın devam edeceğini açıklayan Lambo, 1 hafta sonra Ligier’ın motor istemesi sebebiyle Larrousse ile olan anlaşmayı fesih bedelini ödeyip feshetti. Sebebi sorulduğunda ise “Ligier büyük bir takım kendi takımımızı da kuracağımız için Larrousse takımına motor sağlamak bizim için daha fazla maliyetli olacak. Bu yüzden onlarla anlaşıp sözleşmeyi feshettik ve bir miktar fesih bedeli ödedik” dedi.
Modena Lamborghini Racing Team 1991
91 sezonuna kendi şasisi ve kendi motoruyla başlayacak olan Lamborghini takımın ismini ise “Modena F1 Team” olarak belirledi. Sponsor bulamayan Lambo tüm yatırımı kendi cebinden yaparak sezona Nicola Larini ve Eric van de Poele ile başladı. 16 yarışın sadece 4 tanesini ve hepsini de tek araçla tamamlayabildi. Ligier ise hiç puan toplayamadı ve Lamborghini motorunu medya aracalığıyla bir hayli aşağıladı. En unutulmaz söz ise “Motor boğa gibi değil. Aygır gibi” açıklaması olmuştu.
1991 Gitanes Ligier Lamborghini
1992 sezonuna gelindiğinde çok fazla zarar eden Lamborghini takımı kapatmış ve mahçup bir şekilde Larrousse’nin kapısını tekrar motor anlaşması için çalmıştı. Larrousse %60 indirimli motoru kullanmayı kabul etmişti. Lambo her ne kadar bu sektörden şu ana kadar bir yarar görmese de yarış aşkına şirketin kasasını tamamıyla Formula 1’e yatırmaya devam ediyordu. Larrousse ile yapılan anlaşma medyaya duyurulduğunda bu sefer başka bir İtalyan takım olan Minardi, Lambo’nun kapısını çalıp motor istedi. Önceki sezon Ferrari motoruyla yarışan Minardi motor ücretini çok bulduğu için Lambo ile anlaşıp sezonu Lamborghini motoru ile geçirdi.
1992 Minardi Lamborghini
1992 sezonunda Larrousse ve Minardi birer puan topladı. Motor artık daha az yarış dışı bırakıyordu ancak çok ağır ve geleneklerine bağlı bir sistemi vardı. 93 sezonunda Minardi sözleşme yenilemek istemedi ve motoru sadece Larrousse kullanmak istedi. 93 sezonunda sadece Larrousse’e motor sağlandı. 93 sezonu sonunda Larrousse ile bağları tekrar kopartan Lamborghini gözünü McLaren’e dikmişti. McLaren, Senna gittiğinden beri çöküş dönemindeydi ve güzel bir ortaklık arıyordu. Peugeot, McLaren’in peşine çoktan yapışmıştı. Fransız üretici McLaren’e tam tamına 1 sezon boyunca ücretsiz motor teklif ediyordu. Lambo ise maddi durumun kötü gidişatına rağmen aynı teklifte bulundu. McLaren’in cevabı ise test etmek oldu. Hangisi testlerde daha iyi olursa onunla anlaşacaklardı. Lambo test gününe kadar fabrikasında çalışan herkese 1 saat bile izin vermedi. Tam 26 gün boyunca Lambo fabrikası %100 kapasite ile test gününe 3 motor yetiştirdi. Test günü geldiğinde ise 2 tane McLaren şasisi ve 2 farklı motor vardı. İlk olarak Peugeot piste çıktı 34 tur gitti ve garaja sorunsuz bir şekilde geri döndü. Sıra Lamboya geldi ve Lambo piste çıktı 2. turda Martin Brundle’nin kullandığı araç büyük bir ses ile dumanlar arasında kaldı. Bu dumanlar Lambo’nun alev almış Formula 1 kariyerinin özetiydi adeta. McLaren 2. motoru test etmek istemedi ve Lamborghini’yi İtalya’ya geri gönderdi.
Lamborghini bu büyük aşk ve şehvetle girdiği Formula 1 hayatında 20 puan ve sadece 1 podyum alabildi. Şirket hisseleri ise %47 oranında zarar etti. Ancak bu kadar zarara rağmen Lamborghini’nin 95 sezonun için hala görüşmelere devam ettiğini de unutmayalım. Lamborghini belki de Formula 1’de başarılı olabilirdi ancak vazgeçmedikleri V12 motor ve gelenekleri onları bunca zarara iteledi diyebiliriz. Gelecekte Volkswagen desteğiyle ile belki Formula 1’de tekrar görebilir miyiz bilmiyoruz ama umarız gelirler. Çabalayan firmaları Formula 1’de görmek cidden çok güzel bir his…
;;;