F1’in 75. yılı şerefine düzenlenen etkinlikte Birleşik Krallık Başbakanı Sir Keir Starmer, sporun önde gelen isimlerini Downing Street'te ağırladı.
Birleşik Krallık Başbakanı Sir Keir Starmer, Formula 1'in 75. yıl dönümünü kutlamak amacıyla çarşamba günü Downing Street'te düzenlenen etkinlikte F1 dünyasından 150 ismi kabul etti.
Etkinlikte F1 Başkanı Stefano Domenicali bir konuşma yaparak, Birleşik Krallık'ta F1'in istihdam üzerindeki etkisine dikkat çekti. Şu anda gride çıkan 10 takımın 9'u Birleşik Krallık'ta merkezlenmiş durumda. Ayrıca gelecek sezon gride katılması beklenen Cadillac da ülkede bir tesise sahip. F1'in Birleşik Krallık ekonomisine yıllık katkısının yaklaşık 12 milyar sterlin olduğu tahmin ediliyor.
Starmer etkinlikte, Domenicali, Liberty Media CEO'su Derek Chang, bazı eski ve mevcut F1 pilotları, takım patronları ve F1 Academy CEO'su Susie Wolff ile bir araya geldi.
Başbakan Starmer, şunları söyledi: "Sizi bu bahçede, Downing Street'te ağırlamak gerçekten harika."
"Sizinle sadece kutlama yapmakla kalmak istemiyoruz; aynı zamanda sizi ve yaptığınız her şeyi desteklemeye ne kadar kararlı olduğumuzu da göstermek istiyoruz."
"1950 yılında her şey burada, Britanya Grand Prix'siyle başladı. O zamanlar Silverstone, terk edilmiş bir havaalanı üzerine kuruluydu."
"Bugün ise dünyanın dört bir yanındaki spor tutkunları tarafından tanınan en ünlü pistlerden biri."
"F1'in genel merkezinin burada olması gibi pek çok takımın da Birleşik Krallık'ı üssü olarak seçmesi bizim için büyük bir gurur kaynağı."
"Yeni sezonda gride katılacak olan Cadillac, Silverstone'da yeni bir tesis açtı. Audi de teknik merkezini bu bölgeye kuruyor."
"Gerçi yalnızca bir takımın burada yerleşik olmadığını fark ettim… Acaba Ferrari’yi İtalya’dan buraya çekmeye çalışmak diplomatik bir krize yol açar mı, diye düşünmedim değil!"
Starmer, F1'in teknolojik ilerleme ve toplumsal dönüşüm üzerindeki etkisini de övdü: "Formula 1, teknoloji ve inovasyonun gerçek bir motorudur."
"Bu sporda yer alan inovasyon ruhu, her zaman 'Daha başka ne yapabiliriz?' sorusuyla hareket eder. F1 aynı zamanda toplumsal ilerlemenin de itici gücü."
"Yeni nesil kadın pilotları yetiştirmeyi amaçlayan F1 Academy ve Lewis Hamilton'ın daha kapsayıcı eğitim için kurduğu Mission 44 gibi projeler örnek gösterilebilir."
“Başbakan olarak, Formula 1'in ülkemize yaptığı katkılardan gerçekten gurur duyuyorum. Sadece teknolojik ve ekonomik değil, aynı zamanda bu sporun ülkemize sağladığı yumuşak güç ve küresel itibar da çok değerli."
Stefano Domenicali, "Bu hafta sonu Britanya Grand Prix'si ile olağanüstü bir haftaya giriyoruz."
"Yaklaşık yarım milyon taraftar, kahramanlarını desteklemek için Silverstone'a gelecek."
"Birleşik Krallık bu spora tutkulu ve bundan gurur duyuyor. 1950'de burada başlayan Formula 1, o günden bu yana bir Britanya geleneği haline geldi. Gelecek yıl, F1 takımlarının 11'inden 9'u burada üs kurmuş olacak."
"Ofisimiz ve teknik merkezimiz de burada. Bu, başka hiçbir ülkenin sahip olmadığı bir avantaj ve bununla gurur duyuyoruz."
"Spora bağlı 4.500 şirketteki çalışanlarla, 41.000 iş imkanı ve 25.000 yüksek vasıflı mühendisle Formula 1, Birleşik Krallık'ı inovasyon, teknoloji ve beceri alanlarında dünyada öncü tutuyor."
"Sporumuzun evi burası ve bu yolda ilerlemeye, sizin ve hükümetinizin de desteğiyle, kararlılıkla devam etmek istiyoruz."
"Formula 1, insanları birleştirebilir, ilham verebilir ve gerçek dünyada etki yaratabilecek çözümler üretebilir."
"İşte bunu sürdürmek istiyoruz. Hepimiz bu sporun liderleri olarak ilerlemeye devam etmeliyiz."
tr.motorsport.com