Lewis Hamilton'ın babası Anthony Hamilton, motor sporlarının en üst seviyesinde 'fırsatları ve erişilebilirliği artırmayı' hedefleyen yeni bir yarış serisi projesini tanıttı. HybridV10 adı verilen seri, V10 motorlara sahip ana bir şampiyona ile buna paralel olarak düzenlenecek HybridV8 kategorisinden oluşacak.
Planlara göre iki seri genelinde toplam 24 takım yer alacak ve bu da potansiyel olarak 48 yarış koltuğu anlamına geliyor. Şampiyonanın başlangıç tarihi için 2028 veya 2029 yılları hedefleniyor.
Yeni seri yalnızca teknik bir alternatif sunmayı değil; taraftar geri bildirimine daha fazla değer verilmesini, eğitim ve istihdam fırsatları yaratılmasını, sim yarışçılarının gerçek pistlere geçişine bir yol açılmasını ve sürücü seçiminde maddi imkânlardan ziyade yetenek önceliği sağlanmasını amaçlıyor.
Serinin teknik formatı henüz tüm detaylarıyla açıklanmış değil. Şu aşamada yalnızca her araçta kullanılacak güç ünitelerinin genel hatları (HybridV10 ve HybridV8) netleşmiş durumda. Bununla birlikte, organizasyon maliyet kontrolü ve üreticilerin sürece dahil olabilmesi gibi unsurlara özellikle vurgu yapıyor.
Açıklamalarda yer alan 'her takımın aynı temel üzerinden başlayacağı' ifadesi, merkezi bir şasi yapısına işaret ederken, takımların sınırlı ölçüde kendi geliştirmelerini yapabileceği, ancak tam anlamıyla bir teknoloji savaşına girilmeyeceği mesajını veriyor.
Projenin en dikkat çekici unsurlarından biri, 'HybridV10 Campus' adı verilen merkezi bir yapı. Bu kampüs içerisinde tüm takımların kullanabileceği tesisler, mühendislik programları, simülatörler, pilot eğitim araçları ve motor sporlarına adım atmak isteyenler için eğitim yolları ve çıraklık programları yer alacak.
Seride ayrıca bir draft sistemi de planlanıyor. Bu sistem yalnızca pilotlar için değil, takım personeli için de geçerli olacak. Formula 1’deki süper lisans sistemine benzer şekilde, pilotların drafta girebilmesi için yeterli sayıda 'Hybrid Süper Lisans' puanı toplaması gerekecek.
Giriş kriterleri oldukça yüksek tutulmuş durumda: Pilotların 20 yaşından büyük olması ve üst düzey bir seride ilk üçte yer almış olması, F1 süper lisansına sahip olması ya da bir F1 takımında yedek pilotluk yapmış olması gerekiyor. Bununla birlikte, seri içi lisans yapısı sayesinde pilotlar yarış sonuçları, simülatör ve test performansları, teknik/akademik bilgi, fiziksel yeterlilik ve profesyonellik gibi alanlardan da puan kazanabilecek.
HybridV10, tüm kuralları, hakemliği, güvenlik standartlarını ve ek uygulamaları denetleyecek Hybrid World Commission adlı kendi yönetim yapısını kurmayı da hedefliyor.
Taraftar etkileşimi konusunda ise 'This Isn't Right' adlı bir mekanizma dikkat çekiyor. Bu sistem sayesinde taraftarlar, herhangi bir HybridV10 festival etkinliği sırasında sportif adalet, güvenlik ya da prosedürel bütünlükle ilgili endişelerini yapıcı bir şekilde dile getirebilecek.
Seri, klasik yarış hafta sonlarından farklı olarak üç günlük bir format planlıyor.
Cuma: Teknoloji, inovasyon ve eğitim odaklı etkinlikler
Cumartesi: HybridV8 yarışları
Pazar: HybridV10 ana yarışları
Taslak takvim, dünya genelinde tüm büyük kıtaları kapsayacak şekilde 12 yarıştan oluşacak. Amaç, yeni veya gelişmekte olan motor sporları pazarlarına da uğrayarak serinin küresel bilinirliğini artırmak.
Anthony Hamilton projeyle ilgili olarak şunları söyledi: "Bu bilinçli ve doğru şekilde geliştirilen, giriş aşamasındaki bir proje."
"Ocak ayı boyunca, insanların bu sürece en başından nasıl dahil olabileceğine dair daha fazla detayı paylaşacağız. Bunu tek başıma inşa edebilirim ama geleceğin motor sporları platformunu şekillendirmek isteyen taraftarlarla birlikte yapmak isterim."
Serinin 2026 yılı boyunca kitle oluşturma ve potansiyel takım sahipleriyle görüşmeler yapma sürecine odaklanacağı, 2027'de ise teknik paketin netleşmesiyle birlikte testlerin başlamasının hedeflendiği belirtiliyor.
tr.motorsport.com