Lotus 78 ve Lotus 79’un 1978 Formula 1 sezonunda yarışmasıyla birlikte Colin Chapman, Lotus takımı ile birlikte zemin etkisi temelli araçları spora kazandırmıştı ve gridin geri kalanı da ondan görerek gelişime başlamıştı.
Zemin etkili araçlar, temel olarak sidepodların altında ters dönmüş kanatlar olarak tasarlanıyorlardı. Aracın yanlarını lastikli hareket edebilen eteklerle yalıtınca oluşan düşük basınç vakumu, tüm aracı ciddi kuvvetlerle yere yapıştırıyordu ve ön ve arka kanatların sürüklenme dezavantajına da sahip değildi.
1980’de pit alanındaki her takımda Lotus ile mücadele edebilmek için zemin etkisi sistemiyle çalışan araçlar bulunuyordu. 78 ve 79’un başarılarından sonra, Lotus gelişmekte zorlanıyordu. Lotus 80 ve 81, kağıt üzerinde daha fazla yere basmaya sahipti, ancak viraj ortasında, frenlerken veya hızlanırken yere basmada oluşan istikrarsızlık büyük sorunlar yaratıyordu.
Sorunların üzerine FIA da 1981 için hareketli etekleri yasaklayacağını açıklamıştı ve zemin etkili araçların yerden 6 cm yükseklikte sabit kenarları olması gerekiyordu.
Tüm bu sorunların üzerine, Colin Chapman bir adım öteye gitti ve Lotus 86’yı 1980 için bir test yatağı olarak kullandı ve 1981’e bu şekilde hazırlandı.
İstikrar sorununun üstesinden gelebilmek için araç, altına giren hava tarafından ani şekilde yatmasını engellemek için sert yaylara sahipti.
Araçları mümkün olduğu kadar sert yaylarla donatmak, sürücü için bir diğer sorunu ortaya çıkarıyordu. Hiç süspansiyon hareketi olmadığı için, sürücü en ufak tümseği ve engeli sert bir şekilde hissediyordu. İşte bu yüzden 1981 için geliştirilen Lotus 88, çift şasili bir araç olarak geliştirildi, araçta iç içe iki tane şasi bulunuyordu.
Gövde, kenarlar ve kanatlar ön ve arka tekerlere inanılmaz sert bir süspansiyon ile bağlıydı ve birinci şasi olarak görev yapıyordu. Diğer her şey ise ikinci bir şasinin içine monte edilmişti. Bu da gövde ve aerodinamik zemin etkisi parçalarının pist üzerinde sabit olması, ancak diğer her şeyin daha yumuşak bir süspansiyonla hareket edebilmesi anlamına geliyordu. Sürücü de bu şekilde rahat ediyordu. Sorunlu 6 cm kuralı ise aracın piste çıktığında yere yapışması, durduğunda yükselmesi şeklinde tasarlanmasıyla, Lotus ve diğerleri tarafından halledilmişti.
Lotus 88, 1981’in ilk yarışına çıktığında önce yasal olarak kabul edildi, ancak antrenmanlarda siyah bayrak gösterilerek yarıştan diskalifiye edildi. FIA, 88’in hareketli aerodinamik cihazlar kullandığı için kuralları deldiğini açıkladı. Lotus, daha sonra Imola’yı boykot etti ve araç sonraki iki yarışta da yasaklandı. Lotus sonunda Silverstone’da geri adım attı ve 88 bir daha hiç görünmedi. Zemin etkili araçlar ise 1983’te tamamen yasaklandı.
###