play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 51
#16 Charles Leclerc
Sıra 2| Puanı 47
#11 Sergio Perez
Sıra 3| Puanı 46
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 40
#81 Oscar Piastri
Sıra 5| Puanı 28
#4 Lando Norris
Sıra 6| Puanı 27
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 20
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 18
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 8
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 12| Puanı 4
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:97, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 2
Puan:93, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:55, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 4
Puan:27, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 5
Puan:26, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:4, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Japonya GP 7 Nisan 2024

Yorum: 0 | Görüntüleme: 90
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analiz Dietrich Mateschitz’ten sonrası
12-11-2022, 00:35
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
184,439
MESAJ:
539,463
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Hulkenberg: "İlerlemede...
Formula 1 Haberleri
Audi, Nisan ortasına ka...
Formula 1 Haberleri
Steiner: "Haas'ın 2024 ...
Motor Sporları
Çevre İçin Start Alıyor...
Formula 1 Haberleri
Frederic Vasseur: "Sain...

Yorum: #1
Dietrich Mateschitz’ten sonrası

[Resim: 47952.9d0b4e59.f1tr.com]

Mateschitz’in vefatı sonrası Red Bull’u nasıl günler bekliyor?

Red Bull markasının en önemli yapı taşlarından biri Dietrich Mateschitz’ti. Fırtınalı İkinci Dünya Savaşı günlerinden birinde, 20 mayıs 1944 tarihinde doğan Mateschitz, iş ve spor dünyasında izler bırakarak 22 ekim 2022’de vefat etti. Dünya, en azından şimdilik 1944 yılına göre daha sakin bir yer gibi görünüyor. Ama Mateschitz’in vefatı sonrası Red Bull’u nasıl günler bekliyor olabilir, kısaca ona odaklanalım istiyorum.

Mateschitz’in bir içecek markası temeli üzerine bir spor ve pazarlama imparatorluğu inşa ettiğini söylersek sanırım abartmış olmayız. Spor yatırımları o kadar dikkat çekiyor ki Red Bull markasının çekirdek operasyonu olan içecek bölümü mü daha büyük, yoksa spor yatırımları mı daha büyük diye zaman zaman kafalarımız karışıyor. İşin özünde Red Bull; spor başta olmak üzere pek çok alana (basın yayın, turizm, telekomünikasyon, müzik, sanat, tekstil) büyük yatırımlar yapan bir içecek firması. Ana gelir kaynağı hala içecek operasyonu.

[Resim: 47953.80489aba.f1tr.com]

İçecek bölümünün büyük hissedarı (%51) Taylandlı Voovidhya ailesi. Mateschitz küçük ortak (%49) olmasına rağmen Mateschitz adı o kadar ön planda ki çoğu insan Voovidhya ailesinin adını duymamıştır bile. Bu kadar ön planda olması biraz da Mateschitz’in zamanında büyük ortağını ikna ederek onlarla özel bir anlaşma imzalamış olması nedeniyle. Bu anlaşma sayesinde Mateschitz firmayı yıllarca büyük ortakmış gibi yönetti. Sözleşme ona neredeyse sonsuz bir özgürlük alanı yarattı. Bu sayede kendi vizyonunu şirketin vizyonu haline getirdi. Mateschitz, özel sözleşmeyi arkasına alarak elde ettiği sonsuz özgürlüğü çoğunlukla spor yatırımları için kullandı. “Spor için özgürlük” desek yanılmış olmayız.

Ancak vefatıyla birlikte bu sözleşme geçerliliğini yitirdi ve firmanın kontrolü çoğunluk hissesine sahip Voovidhya ailesinin eline geçti. İşte soru işaretleri tam olarak bu noktada belirmeye başladı. Red Bull firması, Voovidhya ailesinin eline geçtikten sonra firmanın işleyişi nasıl olacak? Özellikle spor yatırımları, bizi ilgilendiren kısmıyla Formula 1 yatırımları bu yeni durumdan nasıl etkilenecek?

Bu sorular benim de kafamı kurcaladığı için yanıtları aradım ve bulduğum yanıtları sizlerle paylaştım.

Gelecek…

[Resim: 47954.51639247.f1tr.com]

Mateschitz’in vefatından 12 gün sonra, 4 kasım 2022’de Mateschitz’in oğlu Mark, babasının ölümünden boşalan koltuğu dolduracak isimleri açıkladı. Firmanın yeni yönetiminin açıklamasıyla birlikte gelecekle ilgili sorular yavaş yavaş yanıt bulmaya başladı. Mateschitz’in ne kadar büyük bir yükün altında olduğunu anlamak için yeni organizasyon şemasına bakmak yeterli. Mateschitz’in yıllardır tek başına üstlendiği pozisyon tam 3 parçaya bölündü ve 3 ayrı CEO atandı. Kısaca açıklamak gerekirse 3 ana görev dağılımı şöyle belirlendi:

İçecek operasyonunun CEO’su: Franz Watzlawick içecek operasyonunun üretimi, satışı ve pazarlamasından sorumlu.
Finans Direktörü (CFO): Alexander Kirchmayr tüm firmanın finans direktörü olarak görev alacak.
Kurumsal Projeler ve Yatırımlar CEO’su (Corporate Projects and Investments): Bu alanın CEO’su Oliver Mintzlaff olarak belirlendi. Pozisyonun adının çok cafcaflı olması bizleri yanıltmasın. Pozisyonun sahibi tüm sportif operasyonlardan sorumlu olacak. Kısacası Mintzlaff spordan sorumlu CEO ve işin bizimle ilgili kısmı desem sanırım yanılmış olmam. Mintzlaff ayrıca Servus TV’nin de yönetimini devralacak. Mintzlaff’ın üç CEO arasındaki en kuvvetli göreve geldiğini söylemeliyim. Avusturya basını bu pozisyon için “Güç Merkezi” (Machtzentrum) ifadesini kullanarak önemini vurgulamış oldu (https://www.trend.at/leaders/dietrich-ma...-Nachfolge).

26 ağustos 2022 tarihinde, hastalığı ağırlaşmadan hemen önce bu ekibin tamamını bizzat Mateschitz belirledi ve vasiyetnamesine yazdırdı. Voovidhya ailesi ise Mateschitz’in yol arkadaşlarından oluşan yeni yönetimi itirazsız kabul etti. Voovidhya ailesinin bu ekibi olduğu gibi kabul etmesi çok önemliydi. Çünkü böylece Voovidhya ailesi, şirket işleyişinin Mateschitz’in istediği şekliyle devam etmesini onaylamış oldu. Şimdilik herkes, bizi ilgilendiren kısmıyla Formula 1 camiası derin bir nefes alabilir.

Formula 1 Takımının Durumu

[Resim: 47955.f047b662.f1tr.com]

Formula 1 takımını, Red Bull’un diğer spor yatırımlarından farklı değerlendirmek gerekiyor. Temel fark, bugüne kadar Formula 1 operasyonunun diğer spor dallarından daha bağımsız yapıya sahip olmasıydı. Red Bull Racing, kurulduğundan beri Mateschitz dışında kimseye hesap vermeden yönetildi. Helmut Marko periyodik aralıklarla Mateschitz’e gerekli raporlamaları yapardı. Mateschitz bu raporlar doğrultusunda kararlarını Marko’ya iletir ve takımı Marko üzerinden yönetirdi. Takımın vizyonunu dahi çizer, Marko üzerinden uygulatırdı. Bunun son örneği Red Bull Power Trains idi. Red Bull’un kendi motorunu üretme fikri ve bu doğrultuda yapılan yatırımlar tamamen Mateschitz’in isteği ve çizdiği vizyon doğrultusunda hayata geçirildi. Mateschitz’in vefatından sonra Marko’nun raporlamalarını kime yapacağı aşağı yukarı belli (muhtemelen yeni CEO’ya). Ama sonrasındaki iletişim şekli belirsiz. Yani yeni CEO sadece Marko’nun raporlamalarını gözden mi geçirecek, yoksa Mateschitz gibi karar verici mi olacak, belirsiz. Bu durumu mutlaka olumsuz olarak görmemek gerekir, sadece bir belirsizlik ve iş akışlarındaki değişiklik olarak ifade etmek yeterli.

— Marko da yaklaşan değişikliğin farkında.

Marko bir röportajında, “Bazı şeyler değişecek. Mateschitz’in sayesinde grubun hiçbir prosedürüne dahil değildik. Kendi kendimizi yönetiyor gibiydik. Bu sayede de çok verimliydik. Yeni yönetimin Formula 1’e devam etmek istediği bilgisini aldık. Benzer bir özgürlük alanına sahip olacağız.” dedi. Bu açıklama Formula 1 operasyonunun devam edeceğinin, ancak Marko’nun da süreçlerde değişim beklediğinin bir göstergesi olarak yorumlanabilir.

İşleyişte başka değişiklikler de olacağını gösteren diğer gelişmeyi yine Marko’nun kendisi açıkladı. Marko, önümüzdeki haftalarda bir görüşme gerçekleştirmek için Tayland’a gideceğini belirtti. Görüşmeyi kiminle yapacağını açıklamasa da Voovidhya ailesiyle olduğunu tahmin etmek çok zor değil. Helmut Marko bu görüşmede kendi pozisyonunu anlatacağını açıkladı. Marko, “Tayland’da bir iş görüşmesi yapacağız. Ben bağımsızım. Genel yapıyı görüşeceğiz. Görüşmeler şimdilik iyi gidiyor ama daha yapacak çok iş var.” dedi. Eskiden Marko’nun kendisini herhangi bir Red Bull yöneticisine açıklamak gibi bir zorunluluğu yoktu. Marko, Mateschitz’in kanatları altında çalışır, kimseye de hesap vermezdi. Şirket içi tüm prosedürleri Mateschitz yönetirdi. Marko’nun Tayland’da bir “iş görüşmesi” yapacak olması artık şirket içi prosedürlere daha çok maruz kalacağını da gösteriyor olabilir. Bunu da mutlaka bir olumsuzluk olarak değerlendirmemek lazım. Belki basit bir tanışma toplantısı. Fakat, geçiş döneminde Marko’nun alışılmadık konularla karşılaştığını söylemek yanlış olmaz.

Son bir bilgi kardeş takım Alpha Tauri ile ilgili verelim. Tüm bu karmaşada kardeş takım Alpha Tauri’nin satılacağı yönünde de pek çok söylenti mevcut. Marko bu söylentileri de kuvvetli bir şekilde reddetti.

Sonuç olarak Red Bull ile Formula 1 takımlarının arasındaki ilişkilerde/işleyişte bazı değişiklikler öngörülüyor. Fakat net olan bilgi, Red Bull Racing ve Alpha Tauri takımları Formula 1’de kalmaya devam edecek.

Buraya kadar her şey çok güzel. Ama hiç mi olumsuzluk yok? Biraz da olası negatif senaryolara bakalım…

Endişe…

[Resim: 47956.2c0afe4c.f1tr.com]

Yukarıda da belirttiğim üzere Mateschitz’in ölümüyle birlikte Mateschitz’e özgürlük sağlayan özel sözleşmesinin hükmü kalmadı. Artık Red Bull’un diğer ortağı Yoovidhya ailesi markadaki üstünlüğü ele geçirdi. Yani markayla ilgili önemli kararları bundan sonra firmanın asıl sahibi olan aile verecek. Bu neden önemli? Çünkü spor sponsorlukları içecek markasının gelirleriyle finanse ediliyor. Yoovidhya ailesi, zaman içinde ortaya çıkacak pek çok ekonomik/konjonktürel konu nedeniyle spor faaliyetlerinin finansmanında eskisi kadar bonkör davranmayabilir. Değişen koşullar nedeniyle aile bazı spor yatırımlarını küçültebilir, bazılarının finansmanını tamamen kesilebilir. Spor faaliyetlerinin kısıntıya/kesintiye uğraması Mateschitz’in bırakmak istediği mirasın tam tersi. Ama maalesef olası.

Özellikle Formula 1 takımının maliyetleri düşünüldüğünde uzun vadede bir riskin varlığından bahsetmek mümkün. Motor departmanının büyütülmesi, yeni rüzgâr tüneli yatırımı, 145 milyon dolarlık bütçe tavanına rağmen Formula 1 takımlarının maliyeti gibi konular gerçek anlamda handikap. Bu maliyetler, Mateschitz’in yokluğunda Yoovidhya ailesinin gözünü korkutabilir. Mateschitz bir güven kalesiydi ve başarıları onu şirket içinde sorgulanamaz hale getirmişti. Ama yeni yönetimin vereceği kararlar aileye aynı güveni verecek mi bilmiyoruz.

Örneğin sporun CEO’su olarak atanan Oliver Mintzlaff, RB Leipzig futbol takımındaki kararları nedeniyle 2020 – 2021 futbol sezonu boyunca Alman basını tarafından sürekli eleştirildi. Eleştiriler 2022 sezonunda da artarak devam etti. Teknik direktör seçimlerinde, oyuncu tercihlerinde ve özellikle yönetimsel kararlarında büyük hatalar yaptığı basının gündeminden düşmedi, düşmüyor. Ayrıca basın karşısında silik olarak nitelenen tavırları taraftarlara güven vermiyor. Kısacası yeni CEO Mintzlaff’ın, Mateschitz kadar karizmatik ve ulaşılmaz/eleştirilemez olmadığı ortada. Bu tip güvensizlik doğuran kararlar büyük ortağı nasıl etkiler?

Futbolu bırakıp motor sporlarına gelelim. Formula 1 yeni CEO Mintzlaff için yepyeni bir alan. Bu alanda şimdiye kadar hiç karar vermediğinden gelecekte nasıl kararlar alabileceği de tamamen muamma. Şu anda Formula 1’de her şey iyi gittiği için takıma çok karışmayacaktır. Ancak olası bir başarısızlıkta takıma yapacağı müdahaleler ne gibi sonuçlar doğurur, tahmin etmek zor. Dolayısıyla bu alanda da büyük ortak açısından risk ve güvensizlik hissi yaratan bazı parametrelerin olduğunu kabul etmeliyiz. Belirsizlik/güvensizlik ortamında Yoovidhya ailesinin spor yönetiminden finansal desteğini çekebileceğini mutlaka dikkate almak gerekir.

Ancak Mateschitz de zeki bir stratejist. Spor takımlarından finansal desteğin çekilebilme olasılığını bence Mateschitz de tahmin ediyordu. Bu nedenle Mateschitz, 26 ağustosta sahibi olduğu “Kunst und Kultur DM” vakfının faaliyet alanına “g” maddesini, yani “Spor” ibaresini ekleyerek önlemini aldı. Yani ölümüne birkaç ay kala vakfının görevleri arasına sporun desteklenmesini de ekledi. Mateschitz, aynı anda vakfa yüz milyonlarca dolar para akıtarak vakfı finansal anlamda güçlendirdi. Vakfın faaliyet alanında yapılan bu değişikliğin tek bir amacı vardı; Ne olursa olsun sporun fonlanmasının devamını sağlamak.

[Resim: 47957.f3029c2c.f1tr.com]

Vakfın yönetmeliğinde yapılan değişikliğin önemini Helmut Marko’nun ve Christian Horner’ın demeçlerinden okumak mümkün. Horner ABD GP’sinin hafta sonunda, “Mateschitz’in vizyonu aynen devam edecek. O, Formula 1 takımının geleceğini ölmeden önce garanti altına aldı.” açıklaması bu önleme ne kadar değer verdiklerini gösteriyor. Gelecekte, eğer Yoovidhya ailesi spor organizasyonlarının finansmanında isteksiz davranırsa, spor sponsorlukları Mateschitz’in vakfı üzerinden, vakfın gücü yettiği sürece finanse edilebilir.

Fakat Mateschitz’in tüm bu akıllıca stratejik hamlelerine rağmen Yoovidhya ailesinin gönlünün hoş tutulması her zamankinden önemli hale gelmiş olabilir. Çünkü aile spora desteği keserse/kısarsa, vakfa aktarılan fonun ve vakfın gelirlerinin spor faaliyetlerini ne kadar süreyle destekleyebileceği belirsiz.

Uzun sözün kısası, Mateschitz sporla ilgili mirasını korumak için gerekli önlemleri aldı. Kendi yerine yetkin bir ekibi atadı. Vakıf gelirleriyle sporun finansmanını destekleyici yapıyı kurdu. Bu önlemler kısa ve orta vadede takımların güvenliğini sağlayan umut verici hamleler. Yine de Mateschitz sonrası dönemin bazı riskler barındırdığını da görmemiz gerekir.

Sonuç

Sonuç olarak Mateschitz, kendi mirasını kendi seçtiği yönetime emanet etti. Seçilen yeni yönetim Red Bull’un büyük hissedarı olan aile tarafından kabul gördü. İlk aşama başarıyla geçildi.

Bundan sonra yeni yönetimin görevi, büyük hissedarın daha çok içinde olacağı karar mekanizmalarını yönetmek olacak. Genel mantık çerçevesinde Yoovidhya ailesinin spor yatırımlarını desteklemeyeceğini düşünmek kötümser bir yaklaşım olur. Çünkü markayı büyüten ve bugünkü noktaya getiren en önemli unsurlardan biri spora yapılan yatırımlar. Spora verilen desteğin azalması hedef kitleyi küstürerek markayı gelir olarak geri götürebilir. Çoğunluk hissesini elinde bulunduran Yoovidhya ailesi spordan vazgeçerek firma gelirlerinin azalmasını istemeyecektir. Bu nedenle Mateschitz’in mirasına sahip çıkmaları onların da çıkarına gibi görünüyor.

— Bakalım zaman ne gösterecek?

FiratKeskinF1



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
12/11/2022, 0:35

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Röportaj Sebastian Vettel röportajı: Formula 1 sonrası hayat, emeklilik, geri dönüş sadmin 0 249 02/03/2024, 11:40
Son Mesaj: sadmin
  Yorum F1 Takımların Kaçacak Yeri Kalmadı! | F1 2024 Bahrain GP Sıralama Turları Sonrası Değerlendirmesi sadmin 0 253 02/03/2024, 1:45
Son Mesaj: sadmin
  Yorum F1 2024 Test Sonrası Takım Takım Analiz | Kim Redbull ile Kapışır? F1 2024 Sezon Tahminleri sadmin 0 286 25/02/2024, 1:58
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1