play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 51
#16 Charles Leclerc
Sıra 2| Puanı 47
#11 Sergio Perez
Sıra 3| Puanı 46
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 40
#81 Oscar Piastri
Sıra 5| Puanı 28
#4 Lando Norris
Sıra 6| Puanı 27
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 20
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 18
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 8
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 12| Puanı 4
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:97, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 2
Puan:93, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:55, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 4
Puan:27, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 5
Puan:26, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:4, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Japonya GP 7 Nisan 2024

Yorum: 0 | Görüntüleme: 187
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analiz 2023 Suudi Arabistan GP’si değerlendirmesi
24-03-2023, 00:45
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
184,408
MESAJ:
539,429
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Carlos Sainz kazandı, T...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Ferrari'nin Dublesi, Ku...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Öndeki Takımların GÜÇLÜ...
Formula 1 Komik
MotoGP Portekiz 2024 - ...
Formula 1 Komik
Avustralya GP 2024 - Mi...

Yorum: #1
2023 Suudi Arabistan GP’si değerlendirmesi

[Resim: 36306.820aa814.f1tr.com]

Ferrari neden kötüydü, Aston Martin nasıl fark yarattı?

Sezonun yeni pistlerinden biri olan Suudi Arabistan GP’si ön sıralarda pek sürpriz yaşatmadan bitti. Red Bull yarışı 1 – 2 bitirerek kimseyi en azından beni şaşırtmadı.

Sezonun lider takımı açısından sürpriz olmamasına rağmen orta sıra takımlar arasında bazı sürpriz sonuçlar ortaya çıktı. Geçtiğimiz yarışa göre daha güçlü olması beklenen Ferrari, Mercedes ile yer değiştirerek kendisini 4. sırada buldu. Aston Martin ilginç ayar tercihine rağmen bir sıra yükselerek ikinci güç oldu. Mercedes ise Ferrari’nin zayıflığı nedeniyle olduğundan iyi göründü.

Bu haftanın diğer ilginç konusu hakemlerin verdiği kararlar ve sonuçları oldu. Whiting vefat ettiğinden beri devam eden kötü hakem kararlarına bu yarıştaki kararlar da eklendi. Onları da kısaca konuşacağız.

Şimdi soru cevaplarla yarışı anlamaya çalışalım.

Ferrari neden kötüydü?

[Resim: 36307.b58611bd.f1tr.com]

Burada belki de sorulması gereken soru şu: Ferrari kötü müydü? Ferrari Red Bull’a göre kötü ama geçen yarışa göre iyiydi. Yarışın sonundaki sert lastikle atılan bölüm hariç. Bu bölümde Ferrari sert lastikleri çalıştıramadığı, özellikle ön lastikleri çalıştıramadığı için kötü göründü. Sert lastikleri çalıştıramamalarının iki nedeni vardı. İlk neden lastikleri tüketme konusundaki endişe, ikinci neden ise kendileri dışında gelişen olaylar. Konuyu açalım.

Yarış haftalarında yarışa hazırlık yazıları yayınlarım. Bu yazıların tamamında lastikler için ayrı bir başlık açarım. Bunun son derece basit nedenleri vardır. Aracınız ne kadar iyi olursa olsun, aracın pistte iyi dereceler yapabilmesinin yolu lastikleri iyi kullanmasından geçer. Çünkü aracın yolla tek ilişkisi lastikler aracılığıyladır. Aracın süspansiyon sistemi, ağırlık dağılımı ve pilotun lastik kullanımı gibi parametreler doğrudan lastik kullanımını ve oradan da aracın performansını etkiler.

Ferrari, antrenman seanslarına gücü kısarak (kendisini kısmen saklayarak) başladı. Amaç, dayanıklılık endişesi doğuran motoru çok zorlamadan, biraz da performans saklayarak araç kurulumundaki “tatlı noktayı” bulmaktı. Nitekim Ferrari muhafazakâr ayarları sayesinde yarış simülasyonlarında lastiklerine iyi bakan araç görünümündeydi. İkinci antrenman sona erdiğinde Ferrari 3. güç olarak görünüyordu. Motoru açtıklarında 2. güç olacaklarını tahmin ediyordum.

[Resim: 36308.b7551028.f1tr.com]

Ancak cumartesi günü önemli bir değişiklik gerçekleşti. Pirelli “muhtemelen” dayanıklılık endişeleri nedeniyle cumartesi sabahı lastik basınçlarını artırdığını açıkladı. Bu değişiklik lastiklerin zeminle temas yüzeyini azalttığı için lastiklerin ideal sıcaklığa çıkarılmasını zorlaştırır. Ayrıca yol tutuşu azaltarak araçların önden kaymaya meyilli olmasına neden olur. Lastik basınçlarının artırılması belki yüksek yere basma kuvveti paketi gerektiren pistlerde daha az dikkat çeker ve daha az sorun olur. Ama lastiklerin hali hazırda zor çalıştırıldığı (yani ideal sıcaklığa zor ulaştığı) pistlerde bu durumu yönetmek zorlaşır. Aynı Suudi Arabistan gibi.

Değişikliğe rağmen sıralama seansında Ferrari tek turda ikinci güç olarak ön plana çıktı. Leclerc ile Perez arasında sadece 0,155 saniye fark vardı.

Yarıştaysa ceza alan ve arkalardan başlayan Leclerc yumuşak lastikle üst sıralara tırmanmaya başladı. Sainz’ın da ortalama tur dereceleri Mercedes’lerden iyiydi. Ta ki sert hamurlar takılana kadar. Ferrari’nin tüm olumlu görüntüsü sert lastikte değişti. Ferrari özellikle ön lastikleri çalıştıramadı ve süratle geriye gitmeye başladı. Bu durum, Ferrari’yi olduğundan daha kötü gösterdi.

Sonuç olarak Ferrari bence Bahreyn’den iyi bir performansa sahipti, özellikle lastik kullanımı konusunda performansları olumluydu. Ama Pirelli’nin lastik basınçlarını artırması ve Pazar akşamı havanın biraz daha serin olması tüm görüntüyü değiştirdi. Elbette Ferrari’nin çok dar bir ayar penceresine sahip olması da sert lastiğin çalıştırılamamasında rol oynadı. Ama dış etkenleri görmemezlikten de gelemeyiz. Gelişmeye devam etmeleri lazım. Bu sene şampiyonluk olmaz belki ama Ferrari göründüğü kadar da kötü değil.

Aston Martin nasıl fark yarattı?

[Resim: 36309.c4e49b24.f1tr.com]

Aston Martin sezonun ilginç ve sürpriz takımı oldu. Spor severler için tatlı bir sürpriz desem yanılmış olmam. Yaşlı kurt Alonso’nun gelişiyle başlayan bahar havası, aracın da iyi çıkmasıyla yaz etkisine döndü. Bu hafta Aston Martin rakiplerinden farklı bir ayarla piste çıktı. İngiliz Yarış Yeşili rengine sahip takım, rakiplerinden farklı olarak daha yüksek yere basma kuvveti ayarını tercih etti. Bu tercihin sonuçlarını antrenmanlarda ve sıralamalarda “düşük düzlük hızlarıyla” teyit ettik. Fakat Aston Martin düzlüklerde kaybettiğinin fazlasını hızlı virajlarda ve yüksek hızlı yön değişimlerde telafi etti. Yani rakiplerinden farklı yola gitmeleri, yanlış yola girdikleri anlamını da taşımadı.

Yüksek yere basma kuvveti ayarı onlara yüksek hızlı virajların yanında bir konuda daha yardım etti: lastik yönetimi. Aston Martin daha büyük yere basma kuvveti sayesinde lastiklerini daha çabuk ısıttı ve onları ideal sıcaklık penceresinde daha uzun süre tuttu. Lastikler ideal çalışma sıcaklığında kaldıkça yol tutuş arttı, lastik ömrü uzadı, tur dereceleri daha istikrarlı bir hal aldı. Buna yaşlı kurt Alonso’nun başarı açlığı eklenince sonuç podyum oldu. Alonso yarışı podyumda bitirmedi demeyin, aslında bitirdi. Alonso’nun “resmi” olarak podyumda yer almamasını rezalet hakem kararlarında aramamız lazım. Bunları da yazının devamında inceleyeceğiz.

[Resim: 36310.ad3b8b34.f1tr.com]

Fakat Aston Martin ile ilgili dikkat çeken nokta belki de şuydu: Alonso, güvenlik aracına kadar geçen 18 turda Perez’e sadece 6 saniye kaybetti. Yani Alonso, Perez’den tur başına sadece 0,35 saniye yavaştı. Bu fark, Aston Martin ve Alonso için tünelin sonundaki ışıktır. Fakat yine de aşırı iyimserlik aşılamak istemiyorum. Sert lastiklerde bu fark tur başına 0,6 saniyeye çıktı. Ki zaman zaman Red Bull sadece önde temposunu yönetti. Alonso ise arkasındaki Russell’dan kaçmak için sonuna kadar zorladı. Kısacası Red Bull her türlü lastik hamurunda daha iyi. Ama Aston Martin-Alonso ikilisini beğenmemek elde değil. Sonuç olarak Aston Martin bu hafta rakiplerinden farklı yöne gitmesine rağmen iyi sonuç aldı. Geçen yarışta kıl payı 3. güç olan Aston Martin, bu hafta “şimdilik” ana rakibi olarak görünen Ferrari’nin zayıflık göstermesiyle ikinci güç oldu.

Peki ya şampiyonluk? Pek çok taraftarının Alonso’yu şampiyon görmek istediğini biliyorum. Ama rakipleri, yani RB19, hala farklı dünyanın aracı. RB19 şampiyonluğa koşarken Aston Martin “Best of the Rest” mücadelesinin en şanslı adayı konumunda. Yine de Alonso’yu yıllar sonra podyumda görmek bu sporun tarihinde yer alacak paha biçilmez bir kesit. Bu kesitin keyfini çıkarmak lazım.

Mercedes ileri doğru bir adım attı mı?

[Resim: 36311.616d2b6c.f1tr.com]

Mercedes pist üstünde kendi dünyasında bir takım görünümünde. Peş peşe şampiyonluklarla tarihin en başarılı takımını oluşturan ekibin parçaları birer birer ayrıldı. Bu ayrılıklar takımı zayıflatarak sıradanlaştırdı. Niki Lauda öldüğü gün, “Toto’nun sınavı asıl şimdi başlıyor.” demiştim. Çünkü kapalı kapılar ardındaki güç Niki’ydi. Onun yokluğunun Toto’yu pist üstünde ve pist dışında zorlamasını bekliyordum. Pist üstünde lobi anlamında zayıf kalan Toto, pist dışında da Helmut Marko ve Horner gibi bel altı çalışmayı seven iki boksörün sıklıkla hedefi oldu. Lauda zamanında onun karizmasından çekinerek ağzını açamayan bu ikili, onun ölümüyle birlikte Toto’yu her fırsatta ve çoğunlukla da bel altı vurarak yıprattı, hatta belki de tüketti. Ama bu spor böyledir, gardını her zaman iyi tutmak lazım.

Yarışa dönersek, performans açısından bakıldığında Mercedes takımı, geçtiğimiz hafta sonu son iki sezondur alıştığımız gibiydi. Bir anlamda Toto’dan son 2 sezondur duyduğumuz cümleleri tekrar duyduk diyebilirim. Toto hafta sonu boyunca, “Aracımızı anladık.”, “Büyük bir paket getireceğiz.”, “Şampiyonluk mücadelesinde pes etmek için erken.” gibi havalı cümlelerle gaz almaya çalıştı. Kimi izleyici inandı, kimisi inanmadı. Ben daha az inanan taraftayım. İşin özünde W14 şampiyon olamaz. Yarış kazanabilir mi? Belki. Eğer rakiplerini aynı anda olumsuz etkileyen pek çok olay yaşanırsa belki 1, hatta 2 yarış kazanabilirler.

Mercedes, hafta sonuna düşük yere basma paketiyle başladı. Bu tercih yanlış değildi, Cidde yüksek hızlı bir pist. Fakat Mercedes ne kadar küçük kanatla çıkarsa çıksın yapabilecekleri sınırlı. Motor gücü bu alandaki lider Ferrari’den ve Honda’dan geride. Düzlük hızlarına bakıldığında benzer kanat konfigürasyonlarına ve Ferrari’nin motoru kısmasına rağmen düzlüklerde geride kalıyorlar. Red Bull’dan geride kalmalarını belki RB19’un sihirli (ve düzlüklerde hava akışının stall olmasını sağlayan) arka süspansiyonlarında arayabiliriz. Ama Ferrari’den geride kalmaları güç konusundaki handikabı gösteriyor.

[Resim: 36312.02a98a31.f1tr.com]

Resim: Kırmızı renk Ferrari, yeşil renk Mercedes. Ferrari düzlüklerde Mercedes’e şans tanımıyor.

Yine de başarılı lastik yönetimi ve Alonso’nun aldığı haksız cezayla bir şekilde podyum almayı başardılar. Podyum, onları olduklarından iyi gösterdi ancak şimdiden uyarmam lazım: Temiz havada Red Bull, Mercedes’ten tur başına 1,0 saniye hızlıydı. Gelecek güncelleme paketinden 1 saniye beklememek lazım. Olursa mucize olur. Öte yandan pist üstünün yanında pitlerde de kendilerini hala geliştirmeleri lazım. Yapacak çok iş var.

Red Bull’da ne oldu?

[Resim: 36313.b5a7f487.f1tr.com]

Red Bull ile ilgili yazılacak konular sadece işin magazin yönüyle ilgili olabilir. Red Bull RB19’un pist üstü performansıyla ilgili söylenecek pek bir şey yok. RB19 – Verstappen ikilisi bu sezonu şampiyon olarak bitirecektir, buna şüphe yok. Ama bu kadar başarılı olmuş bir takımla ilgili sadece iki cümle yazsak ve hiçbir şey konuşmasak ayıp olur. Şampiyonluk yolunda ilerleyen takımla ilgili konuşulacak konu, o da sadece sezona renk katsın diye, pilotların atışması olabilir. Aynı geçen sezon Brezilya’da olduğu gibi, bu hafta da takım arkadaşlarının anlaşmazlığı takıma damga vurdu. Mekanik arıza sonucu yarışa 15. başlayan Verstappen, performansı ve biraz da yarış şansıyla (güvenlik aracının zamanlaması) kendisini galibiyet potasına soktu. Kariyerinde en geriden kazandığı yarışta, yarışa 14. sıradan başlamıştı. Eğer Pazar günü 15. sıradan kazansaydı, bu kendisi adına yeni bir başarı olacaktı. İşte bu başarı ihtimalinin yarattığı heyecan belki de neredeyse takım içi bir çatışmanın fitilini ateşleyecekti.

Güvenlik aracı sonucu en önde kendi başlarına yarışan boğalarda mekanik arıza endişesi yaşanıyordu. Bu nedenle takım telsizinden her iki pilota da tempolarını kontrol etmeleri istendi. Araçları zorlayarak dayanıklılık riskinden kaçınmak istendi. Fakat Verstappen aynı geçen sezon Brezilya’da olduğu gibi bu karara uymadı ve Perez’e yaklaşmaya çalıştı. 6 tur boyunca her iki pilotla yapılan telsiz görüşmeleri sonucunda durumu yönetemeyeceğini anlayan takım her iki pilota da yarışmak konusunda serbest olduklarını açıkladı. Bu konuşmalar, Perez’in bu sezon mücadele etmek istediğini gösterdi. Sanki 2. pilot olarak ilan edilmeye henüz hazır değil gibi bir görüntü çizdi. Bu konu önümüzdeki yarışlarda iki takım arkadaşının çatışmasına dönecek mi, birlikte göreceğiz.

Skandal hakem kararları

[Resim: 36314.e3a419d5.f1tr.com]

Hakemler bir türlü olmuyor. Whiting’in ölümünden sonra son 4 sezonda verilen kararlar gerçekten herkesin canını sıkmaya devam ediyor. Geçtiğimiz sezonlarda şampiyonluğu dahi belirleyecek olumsuz kararların benzerleri alınmaya devam ediyor. Son 4 sezonda, taraftarı olduğu takımı ve/veya pilotu çok etkilemediği için bazı taraftarların çok tepki göstermediği kararlara karşı isyan büyüyor. Neyse ki o günlerden beri kararların yanlışlığını söyledim, bugün de söylemeye devam ediyorum.

Geçen yarışta Ocon’un start sırasında cebinde doğru durmamasıyla ilgili aldığı ceza geçtiğimiz hafta Alonso’ya da verildi. Kural kuraldır, karara çok yanlış diyemem. Fakat yarıştan sonraki çekimlerde, Alonso ile birlikte 4 pilotun daha ceplerinden taştıkları görüldü. Hal böyleyken neden diğer pilotlara da ceza verilmediği tartışma konusu oldu.

Ayrıca güvenlik aracının çıkışı da yanlıştı. Aracı arızalanan Stroll aracını bariyerlerin dışında park etmeyi başarmıştı. Araç 13. virajın arkasında yer alan koruyucu bariyerlerin tamamıyla arkasına park edilmişti. Bırakın tam güvenlik aracını, sanal güvenlik aracına bile ihtiyaç var mıydı, sorgulanabilir. Bu yanlış karar o ana kadar pit yapmış tüm pilotlara yapılan bir haksızlıktı. Tüm stratejiler çöp oldu ve pit yapmamış tüm takımlara haksız bir avantaj sağlandı. Hakemlerin yanlış mantaliteye sahip olması ve yanlış değerlendirmeleri şimdilik sadece bir yarışın sonucuna etki etti. Ama gelecekte böyle bir karar şampiyonaya etki eder.

Dolayısıyla hakemlerin karar verirken biraz zekâlarını, bolca da vicdanlarını kullanmaları spor açısından olumlu olacaktır

FiratKeskinF1



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
24/03/2023, 0:45

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum SAINZ KAZANDI, VERSTAPPEN DNF OLDU! Avustralya yarış değerlendirmesi! sadmin 0 83 25/03/2024, 1:46
Son Mesaj: sadmin
  Yorum F1 2024 Arabistan GP NE ANLATIYOR?: Yeni YILDIZ OLIVER BEARMAN! sadmin 0 275 14/03/2024, 2:19
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Boyası Hatasız Değişensiz F1 2024 | Suudi Arabistan GP 2024 Yarış Değerlendirmesi sadmin 0 264 14/03/2024, 2:16
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1