play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 390
#81 Oscar Piastri
Sıra 2| Puanı 366
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 341
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 276
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 214
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 148
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 122
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 9| Puanı 43
#6 Isack Hadjar
Sıra 10| Puanı 43
#87 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 40
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 40
#55 Carlos Sainz
Sıra 13| Puanı 38
#30 Liam Lawson
Sıra 14| Puanı 36
#18 Lance Stroll
Sıra 15| Puanı 32
#31 Esteban Ocon
Sıra 16| Puanı 30
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 28
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 22
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 19
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:756, Galibiyet:14
Mercedes | Sıra: 2
Puan:398, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 3
Puan:366, Galibiyet:5
Ferrari | Sıra: 4
Puan:362, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:111, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:82, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:72, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:70, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:62, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:22, Galibiyet:0
Formula1 Las Vegas GP 23 Kasım 2025

Yorum: 1 | Görüntüleme: 1509
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alonso’nun ilk şampiyonluğu neden tarihin en iyisi olmalı
17-04-2018, 18:16
sadmin
Patron
KONU:
204,224
MESAJ:
561,904
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Motor Sporları
2026’da Dünya Superbike...
MotoGP
Noah Dettwiler Korkunç ...
MotoGP
MotoGP Hakemleri Jorge ...
Formula 1 Haberleri
Hamilton’dan FIA cezası...
Formula 1 Haberleri
Eski F1 pilotu Jolyon P...

Yorum: #1
Alonso’nun ilk şampiyonluğu neden tarihin en iyisi olmalı

[Resim: 7608.f9d336b7]

2005 sezonu… Renault, hazırladığı harika araç ile birlikte 5 yıllık Schumacher-Ferrari döneminin sonunu getirmiş, Fernando Alonso kazandığı şampiyonluk ile Formula 1 tarihinin en genç Dünya Şampiyonu olmuş ve 1991 sezonundan bu yana ilk kez Adrian Newey ya da Rory Byrne’ın tasarlamadığı bir araç Dünya Şampiyonluğu kazanmıştı.

Renault R25 rekorları altüst edene kadar 2005’in en iyi aracı olabileceği düşünülmemişti bile, durum oldukça şaşırtıcıydı. Ayrıca 2005 Alonso’nun kariyerindeki sıçrama noktalarından belki de en önemlisiydi. Günümüzde hala devam eden bu uzun kariyerde elde edilmiş 2 şampiyonluğun bir tanesi R25 ile kazanılmıştı.

2005 sezonunda Alonso ve Renault’un göz ardı edilişinin altında temel olarak 2 neden yatıyor: Bunlardan bir tanesi lastiklerdeki kural değişikliğiyle beraber Bridgestone’un rekabetçi olmaması ile birlikte Schumacher-Ferrari birlikteliğinin oyun dışında kalması, diğer sebep ise McLaren-Mercedes’in oldukça hızlı bir araç üretebilmiş olmasıydı.

McLaren’in MP4-20’si o sezon 10 yarış kazanmışken, Renault buna karşılık 8 yarış kazanabilmişti. McLaren’in dayanıklılık sorunları şampiyonluklarına mal olmuştu. Kimi Raikkonen, Alonso ile birlikte 7’şer yarış kazanmış ve Williams’tan Juan Pablo Montoya ise 3 yarış kazanabilmişti.

[Resim: 7609.50b3802a]

2005 sezonu Formula 1 tarihinde başka bir ilke imza atmıştı. O sezon araçlar sıralama turları ve yarışı sadece 1 set lastik ile tamamlamak zorundaydı. Sadece hava değişikliği ya da lastik patlaması sonucu lastik değişimi yapılabiliyordu. Kimi Raikkonen’in süspansiyon sorunu Nürburgring yarışının sonlarında lastiklerde aşırı aşınma sorununa yol açmış bu da bu formatta ortaya ciddi bir güvenlik sorunu çıkarmıştı. Ancak yine de o yarış harikaydı.

Lastiklerdeki değişiklikler, 360 kilometrelik yarışın ardından Ferrari ve Bridgestone’un sorun yaşadığını kanıtlamış oldu. Michelin durumla Bridgestone’a oranla daha iyi şekilde başa çıkarak McLaren-Renault savaşının kapılarını aralamış oldu ve Fransız tedarikçinin ürettiği lastiği kullanan bir araç 1980’lerden bu yana ilk kez şampiyon oluyordu. Ancak o sezon Michelin de her zaman sorunsuz değildi ve Indianapolis yarışındaki olaylar meydana geldi. Michelin lastikleri pistin oval bölümündeki, yani son virajdaki kuvvetlere dayanamıyor ve patlıyordu. Michelin farklı hamurdaki lastikleri hafta sonuna yetiştiremeyince de Fransız tedarikçiyi kullanan takımlar protesto etmek amacıyla formasyon turunun ardından pite gelmiş ve yarışmamıştı. Sadece Bridgestone lastik kullanan araçlar start almış ve Schumacher yarışı kazanmıştı. Bu olay Michelin’in mükemmel olmaya yakın sezonuna gölge düşürüyor.

Bu olaylar Renault R25’in başarısından herhangi bir şey götürüyor mu? Götürmemeli, çünkü gerçekten nadir olan bu İngiliz(Enstone)-Fransız ortaklığı Formula 1’i en iyi şekilde temsil ediyor: zekice, düzgün ve etkili olan mühendislik takımı rakiplerine oranla daha iyi bir iş ortaya koydu.

[Resim: 7610.f5c56749]

Renault takımında, takım patronu Flavio Briatore’nin abartılı kişiliği haricinde göze batan pek fazla şey yoktu. Ön plana çıkmayan mühendis ekibinde ise şef mühendis Pat Symonds, teknik ekibin başı Bob Bell, şef şasi tasarımcısı Tim Densham ve aerodinamist Dino Toso çalışıyordu ve bu ekip 5 sezon boyunca Renault için araç üreten ekibin parçasıydı.

Renault’yu diğerlerinden ayıran göz önünde süper bir buluşu yoktu ancak belki aracın içinde ufak tefek detaylar yer alıyor olabilirdi. Araç aerodinamik konsept olarak karmaşadan ziyade sade bir tasarıma ve bazı çözümlere sahipti. Burnun altındaki V şeklinde bağlantı tasarımı oldukça zekiceydi, tamamen yenilenmiş daha hafif kontrol elektronikleri ve tabi ki daha hafif şasisi vardı. Gövdenin altında ise 2. nesil 72 derecelik daha hafif ve güçlü V10 motor bulunuyordu.

Şasi ve motorun mükemmel bütünleşmesiyle ortaya çıkan Renault R25 kesinlikle hafife alınmaması gereken bir araçtı. Fernando Alonso o dönemki kısa kariyerinde ilk defa kendi stiline uygun, agresif şekilde viraj dönebilecek şekilde güven veren bir araca sahip oluyordu.

Renault’un diğer pilotu Giancarlo Fisichella sezona galibiyetle başlamış olsa da Alonso’nun Malezya, Çin ve İtalya’da hat-trick yaparak elde ettiği galibiyetlerden sonra şampiyonluk için çok da umutlanmamış olsa gerek. Sonrasında Alonso Nürburgring, Magny-Cours ve Hockenheim’da da kazanmaya devam etse de McLaren hala oldukça güçlü bir araca sahip ve şampiyonluk için ciddi bir tehditti.

[Resim: 7611.e6b429c1]

Renault dayanıklılık anlamında sorunlar yaşıyordu ve bu noktada Symonds’ın dehasının ortaya çıkmasına olanak sağladı. Sezonun geriye kalanında performanstan ödün vererek daha muhafazakar davranan takım McLaren’e karşı zor şekilde kazanmış oldukları puanları korumayı başardı ve Fransız yatırımcıları mutlu edebildi. Spa’da Alonso takımın bu yaklaşımının tur başına 0.3-0.4 saniye arasında zaman kaybettirdiğini söyledi, ancak takım önemli puanları toplamaya devam ederek şampiyonluğu kovalamaya devam etti.

Brezilya Interlagos’ta gelen üçüncülük bitime 2 yarış kala genç İspanyol’un ilk şampiyonluğunu ilan etmesi için yeterliydi. Raikkonen sonraki yarış Suzuka’da kariyerinin belki de en iyi sürüşüne imza atıp son sıradan başladığı yarışı kazansa da, Alonso çoktan şampiyonluğunu ilan etmişti.

Fernando Alonso için sezonun son galibiyeti Çin’de gelmiş ve sonrasındaki 6 yarışın tamamını McLaren kazanmıştı. Şampiyonluk sonrası Symonds: “Sezonun en hızlı aracı kesinlikle McLaren’di, ancak MP4-20’yi en iyi araç olarak kabul edemem” demişti.

Ferrari yeni 2.4 litre V8 motor ile ve Bridgestone toparlanmış şekilde 2006’da tüm güçleriyle geri dönmüş olsa da Renault-Alonso ikilisi de sezona iyi hazırlanmış ve şampiyonluklarını 2006’da da korumuştu. Ancak tarihin anlattığı üzere onlar bundan daha fazlasıydı.

###


17/04/2018, 18:16
Turpol
Aktif Üye
KONU:
0
MESAJ:
270
F1 PUANI:
0
ÜYELİK:
03-06-2018
**
Pilot
Takım
F.Alonso
F.Alonso
Renault
Renault

Yorum: #2
RE: Alonso’nun ilk şampiyonluğu neden tarihin en iyisi olmalı

Teşekkür ederim güzel bir anlatım olmus



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
Turpol, Aramıza 03-06-2018 Tarihinde Katılmıştır.

[Resim: mybbsig.php]
16/06/2018, 3:07
Cevapla

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Toprak Razgatlıoğlu NEDEN Dünyayı ŞAŞIRTABİLİR? sadmin 0 60 12/11/2025, 22:10
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Toprak Razgatlıoğlu Üçüncü Şampiyonluğu NASIL BAŞARDI? - WorldSBK 2025 Sezonu Şampiyonluk Hikayesi sadmin 0 121 11/11/2025, 0:31
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Piastri, Antonelli ve Leclerc teması: Her şey neden ters gitti sadmin 0 103 11/11/2025, 0:26
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1