Herkese merhaba değerli Son Sektör okurları. Biraz geç olsa da teknik analizle karşınızdayız. Bakalım İspanya pistine gelirken kimler ne tür yenilikler getirmiş.
Mercedes
Geçen senenin markalar şampiyonu Mercedes’in bu sene işi daha zor. Özellikle W08’i hem taktik anlamda hem tek turda hemde uzun turlarda zorlayan rekabetçi bir Ferrari bulunmakta.
Mercedes takımı İspanya pistine geldiğinde araç üzerinde tüm parçaları neredeyse yenileyip gelmişti. Tabi araçta bu kadar çok güncelleme olmasına karşılık pole turunu saniyenin yüzdeleriyle alıp yarışta da bir süre Ferrari’nin gerisinde kalmıştı. Sene başından beri Mercedes daha taktik anlamda başka takım tarafından zorlanmadı lafını yutturdular. Üzerine VSC altında pit yaparak 8 saniyelik bir avantaj elde ettiler.
Kamera bağlantılarında da değişikliğe giden Mercedes bu parçaları aerodinamik anlamda hava akışıyla bütünleşen parçalar gibi kullanmış.
Dedik ya Mercedes hemen hemen her parçayı değiştirdi diye. Bundan bargeboardlarda nasibini aldı. Zaten takımın geçtiğimiz senelerden itibaren çok değişik bargeboard tasarımları göz önüne serdiğini düşünürsek Mercedes bu alanda gene üstün gözüken isim. Sarı okların olduğu bölümlere bakıldığında üç adet dikey ufak kanatçık eklenmiş. Aynı şekilde üst tarafa (Beyaz Ok) bakıldığında takımın o bölümde de değişiklik yaptığı görüldü.
Bu sene güç ünitelerinde gelişim haklarında jeton sisteminin kaldırılmasıyla beraber takımlar istedikleri kadar güncelleme yapabiliyorlar. Mercedes takımının daha yeni daha hafif bir vites kutusu tasarımıyla piste çıkıldığı bilinmekte. Daha önceki sistemin daha ağır olduğunun ve arka lastik kullanımı konusunda olumsuz anlamda etki ettiği (Bu yeni versiyona kıyasla) söylenmekte.
Mercedes takımı motor kapağı üzerinde de değişiklik yaptı ve köpek balığı tasarımını t – kanat ile birleştirdi (Kırmızı Ok).
İspanya pistine geldiklerinde ise takımın bu sezon ilk kez maymun koltuğu tasarımını piste sürdüğü görüldü. Daha komplike sistemleri bir kaç sezondur kullandıklarını düşünürsek bu sefer daha basit bir tasarımı araca ekledikleri görüldü. Ana rakipleri Ferrai ile kıyaslarsak Mercedes bu sistemi Avrupa yarışlarından itibaren eklemiş oldu.
Senelerdir dikkat edenler bilir Mercedes takımı daha düşük downforce ayarı kullandığı zaman arka kanat daha oval bir hal alır. Takım bu sefer daha düz profilli (Ana Plak) getirerek gereken downforce seviyesini karşılamayı hedefledi.
Bunun dışında takım tabanda ve difüzörde de güncellemeye gitti. Tabanda arka lastiğin önünde bulunan kısma ufak bir parça eklediler ve tabanda ufak bir kıvrım olduğu gözlemlendi. Difüzör kısmında ise (Alttaki Resim Beyaz Ok) kenara doğru olan kıvrım uzatıldı ve parça yüzey alanının genişlediği gözlemlendi.
Ferrari
Ferrari takımı da İspanya’ya geldiğinde araç üzerinde gözle görülür bir kaç parça güncelleme ile piste çıktı.
Maranello mühendisleri T – Kanat tasarımlarını değiştirerek çift kanatçıklı (Kendi içinde iki yüzeyli) bir McLaren tarzı tasarıma geçtiler. Bu tasarımı İngilizler askılık şeklinde söylemekte.
Ferrari takımı bargeboard tasarımı olarak pist üzerindeki araçları kıyaslarsak en sade tasarımı kullanmakta. Mavi oklarla gösterilen alanlara baktığımızda takımın ufak yarıklarla hava akımını iyileştirmek için revize ettikleri gözükmekte. Bu revizeye bağlı olarak (Sarı Ok) (Deflektör) tasarımının da elden geçirildiği gözükmekte.
SF70H’ın arka tarafına bakıldığında çarpışma yapısının bulunduğu bölüme ufak bir element eklenmiş. Mercedes ile kıyaslandığı zaman bu tasarımın SF70H’da daha eğimli olduğu gözükmekte. Bu tasarımın neden kullandığı düşünüldüğünde ise egzozdan gelen gazların yukarıya yönlendirilmesi (Maymun Koltuğu ile aynı) sağlamakta.
Red Bull
Şampiyonluk mücadelesini sürdüren iki takımı takip eden Red Bull’a geldiğimizde ise gözle görülür güncellemelerin daha az olduğu görüldü. Özellikle Milton Keynes merkezli takımın B – versiyon bir araçla piste çıkacağı düşünülmekteydi.
İlk olarak araca göz attığımızda değişen bargeboard alanlarının olduğu görüldü. Red Bull takımı da sonunda daha kompleks bir tasarıma imza atarak eski tasarımlarından kurtulmuş oldu.
Üç elementli tasarım üzerine ekstra olarak (Yeşil Ok) ufak bir kanatçık eklendi.
Eklenen maymun koltuğu ile birlikte Red Bull’un arka kanat artık daha istikrarlı bir şekilde downforce üretebilmekte. Aynı zamanda arka bölüm gereken aerodinamik yükü oluşturmakta.
Uç plaka bölümüne baktığımız zaman ise üç adet kıvrımlı olan yarık sayısı İspanya’da dört adete çıkmış şekilde. Bu yarıkların bulunduğu bölümde iki farklı basınç oluşmakta. İç tarafta yüksek, dış tarafta ise düşük basınç oluşmakta. Bu yatay yarıklar yüksek basınçlı havanın uç plaka boyunca geçmesine izin vermekte ve düşük basınçlı alana geçmesini sağlamakta.
Buradaki en büyük kazanım basınç farkında oluşan azalma diyebiliriz. Aynı zamanda en büyük etkenlerden biri de drag etkisinin azaltılması.
Force India
İspanya’da ceza alan pembe panterlerin rüzgar tünelinde sıkıntı yaşadıklarını internet üzerinden öğrenmiş olduk. VJM10 üzerinde yeni bir taban piste çıkartıldı. Takımın antrenmanlarda arka kanada ve difüzör bölgesine akışkan boya kullanarak piste çıktığı görüldü.
Toro Rosso
Avrupa sezonuyla birlikte Toro Rosso takımı da T – Kanat trenine katılmış oldu. T – Kanat tasarımının tam orta bölgesinin aşağı doğru kıvrımlı olduğu görülmekte. Buna bağlı olarak motor kapağındaki tasarımın da değiştiği görülmekte. Bunun dışında (Aşağıdaki Resim) kokpit bölümünün yanlarına iki adet kanatçık eklendiği görülmekte.
Kardeş takım Red Bull gibi Toro Rosso takımı da daha komplike bir bargeboard tasarımı ile piste çıktı. Kokpit altında bulunan bölüme U şeklinde bir kanatçık eklendiği de gözlemlendi.
Toro Rosso takımı ön kanat tasarımını tam anlamıyla değiştirmiş şekilde piste çıktı. Mavi ok ile gösterilen bölümde yarıklar kaldırılarak 2016 McLaren tarzı tasarıma geçildi. Sarı ok ile gösterilen bölüme ek bir yarık eklendi. Üst katmanların bulunduğu bölümde ise (Turuncu Ok) revize gözlemlendi.
Williams
Sezon başından beri T – Kanat tasarımı konusunda iki takım sınırları zorlamaktaydı. Bir tanesi Mercedes ötekisi ise Wiliams takımı idi. Williams takımı çift ana katman ve dört yarıklı bir yeni tasarımla beraber motor kapağı üzerinde değişiklik yaptıkları gözlemlendi.
Renault
Bu sezonun en çok revize edilecek olan parçası bargeboardlar. Renault takımı da İspanya’ya gelirken tasarımlarını revize etti.
Kabataslak arka kanata baktığımız zaman okların gösterdiği yerlerde yüzey alanının arttığı görülmekte. İspanya’da gereken downforce seviyesini ayarlamak için takımın revize ettiği arka kanat bu şekilde piste çıkmış oldu.
Haas
VF-17 üzerinde sidepod ve bargeboard bölümünde gözle görülür değişiklikler yapıldı. Sidepod önünde bulunan omuz kanatçığı tasarımı drag etkisini azaltmak için yüzey alanı azaltıldı. Yan tarafta bulunan tasarım şeklinin ise değiştiği gözlemlendi.
McLaren
Motor anlamında geride olan bir Honda sürüş olarak üst düzey giden bir Alonso olunca İspanya’da yedinci sırada sıralamayı tamamlamışlardı. Takım İspanya için yeni bir ön kanat getirdi.
Bu yeni kanat tasarımı (Beyaz Ok) üçlü bir tasarıma geçtiler. Sarı oklu olan bölüme bakıldığında ise daha kıvrımlı bir ön kanat tasarımı olduğu gözlemlendi.
Sezon başından beri McLaren takımı daha büyük soğutma çıkışları olan motor kapağı tasarımına geçtiği gözlemlendi.
Sauber takımı revize edilmiş bir ön kanat, yüksek downforce ayarlı bir arka kanat ve yeni bir taban tasarımı ile piste çıktı.
###