play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#81 Oscar Piastri
Sıra 1| Puanı 216
#4 Lando Norris
Sıra 2| Puanı 201
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 155
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 146
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 119
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 91
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 63
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 42
#31 Esteban Ocon
Sıra 9| Puanı 23
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 10| Puanı 22
#6 Isack Hadjar
Sıra 11| Puanı 21
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 14
#18 Lance Stroll
Sıra 13| Puanı 14
#55 Carlos Sainz
Sıra 14| Puanı 13
#30 Liam Lawson
Sıra 15| Puanı 12
#10 Pierre Gasly
Sıra 16| Puanı 11
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 10
#87 Oliver Bearman
Sıra 18| Puanı 6
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 4
#7 Jack Doohan
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:417, Galibiyet:8
Ferrari | Sıra: 2
Puan:210, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 3
Puan:209, Galibiyet:1
Red Bull | Sıra: 4
Puan:162, Galibiyet:2
Williams | Sıra: 5
Puan:55, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:36, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 7
Puan:29, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 8
Puan:28, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:26, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:11, Galibiyet:0
Formula1 İngiltere GP 6 Temmuz 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 509
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lotus F1 teknolojiden medet umuyor!
28-02-2014, 23:11
sadmin
Patron
KONU:
200,140
MESAJ:
557,424
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Motor Sporları
TOSFED Next Talent Proj...
Motor Sporları
Ankara’da Türkvatan ve ...
Motor Sporları
Kapı Kapıya Mücadelede ...
Motor Sporları
https://www.tosfed.org....
Motor Sporları
Borusan Otomotiv Motors...

Yorum: #1
Lotus F1 teknolojiden medet umuyor!

[Resim: qse5.jpg]

Formula 1 yarışlarının devlerine göre yarı yarıya daha az bir bütçeye sahip Lotus ekibi, tüm umutlarını teknolojiye bağladı.

Lotus, yakınlarda takım patronu Eric Boullier'i McLaren'e kaptırmıştı.

Lotus'un yeni patronu, geçen yıl yıldız sürücü Kimi Raikkonen'in Ferrari'ye geçmesine neden olan 140 milyon sterlinlik bütçe açığına çare bulmaya çalışıyor.

Takımın mali durumunu istikrara kavuşturmak amacıyla tepeden inme bir adımla başa geçirilen yeni CEO Matthew Carter, "teknolojinin en iyi noktaya getirilmesi, sonuçta, takımın yıllık gelirlerinde on milyonlarca dolarlık fark yaratabilir" diyor.

Carter, "Büyük oyuncuların sahip olduğu bütçenin yarısıyla iş görüyoruz. O yüzden de sonuç almak ve rekabet düzeyimizi korumak için başka yollara başvurmalıyız" diye ekliyor.

Bu da işin her alanında teknolojinin daha iyi kullanılması anlamına geliyor.

Daha güçlü bir elektrikli aküyle ve enerji geri kazanım sistemine sahip daha küçük turbo motorlu araçlar kullanılmasını, ayrıca burun kısmının daha dar, şasinin daha alçak olmasını öngören son değişiklikler, binlerce yeni tasarımı, otomobil parçası geliştirilmesini ve deneme yapılmasını zorunlu kıldı.

Lotus F1 Takımının teknik başkanı Nick Chester, "Kurallarda yapılan son değişiklikler 20 yıldır bu sporda tanık olduğum en büyük değişim oldu. Bu otomobili geliştirme işine 2,5 yıl önce başladık. Verimliliği artırmak için yazılım sisteminde farklı işler için farklı programları uygulama yoluna gittik. Tüm şirkette Microsoft Dynamics'in kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımını kullanmak için 4 milyon sterline dört yıllık bir anlaşma yaptık." diyor.

Microsoft ortaklığı sadece Lotus ile olmasa da, varılan anlaşmanın niteliği, takıma, yazılımı ihtiyaçlarına göre uyarlama ve teknoloji devinin Virginia'nın Redmond kentindeki araştırma ve geliştirme örgütlenmesine erişimine olanak veriyor.

ERP yazılımı, bilgisayar yardımıyla hazırlanan tasarımların, hesaplamalı akışkanlar dinamiğiyle birlikte planlanıp yürütülmesine ve sonuçta, rüzgar tünelinde denenmiş, pistlerde adeta uçan, karbon fiber taşıtların ortaya çıkarılmasına yardımcı oluyor.

Nick Chester, yeni otomobilin ortaya çıkarılması için 12 binden 14 bine çıkarılması gereken çizimlerle baş edilmesinde bu yazılımdan yararlandıklarını söyledi ve "bu yazılım paralel tasarım programlarını de yürütmemize ve kaynakları buna göre dağıtmamıza da olanak verdi" dedi.

Lotus F1 Takımının teknik başkanı tek sezon boyunca, bir otomobilin 200-250 arasında aerodinamik ve mekanik gelişim geçirdiğini, bunun da ek 6000 çizim gerektirdiğini ve bunların hepsinin planlanması, mali kaynaklarının bulunması ve belirlenen zaman diliminde tamamlanmasının şart olduğunu belirtti.

Üç boyutlu lazer basımın geliştirilmesiyle tasarımların ön ürün parçalarına dönüştürülmesi, eskisine kıyasla çok daha hızla ve çok daha ucuza gerçekleşebiliyor.

Bilişim teknolojisi müdürü Michael Taylor, teknolojinin gelişmesiyle sıradan işlemlerin otomatikleştirilmesinin sağlandığını ve böylece zaman kazanıldığını kaydetti. Taylor, "Aerodinamikçiye günde bir dakika zaman kazandırırsanız, bir yılda bu önemli bir zaman dilimi eder. Tasarım için harcanan zamanı da uzatabilirseniz, bu, kuramsal olarak, daha iyi tasarımlar yaratmanızı sağlar." dedi.

Taylor, yarış otomobilinin bir parçasında aksama olursa, takımın sorunun nereden kaynaklandığını ve malzemeler için sipariş verildiği andan sorun çıkardığı ana kadarki aşamaların hangi noktasında meydana geldiğini tam olarak belirlemesi gerekiyor.

Veriler, otomobil yarışlarının en önemli unsurunu oluşturuyor.

Örneğin Abu Dabi'de bir otomobil saatte 320 km. hız yaparken Enstone'daki ekip, masa üstü sanal teknolojiyle otomobille ilgili canlı verileri izliyor.

Şirket yetkilileri, "teknolojiye yatırım yapılmasından vazgeçtiğiniz ve durduğunuz anda diğerleri derhal sizi geride bırakır" diyor.


28/02/2014, 23:11

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Zak Brown, Emilia Romagna GP hafta sonunda Lotus 79 ile piste çıktı sadmin 0 80 17/05/2025, 14:44
Son Mesaj: sadmin
  Lewis Hamilton 2026 F1 kurallarıyla yeniden doğmayı umuyor: “Umarım her şey değişir” sadmin 0 63 25/04/2025, 1:26
Son Mesaj: sadmin
  Russell, Mercedes’in Bahreyn’de 2. hızlı takım olmasını umuyor sadmin 1 85 12/04/2025, 18:28
Son Mesaj: subasi8

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler:
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1