Ferrari, 2025 Formula 1 sezonunun ilk güncellemesini Bahreyn Grand Prix’sine getirdi. Takım, SF-25'in yere basma gücünü artırmak için yeni bir taban tasarımı geliştirdi.
Scuderia Ferrari, bu yeni parçayı ilk olarak genç pilot Dino Beganovic’in aracında denedi. Ferrari Sürücü Akademisi’nde yer alan Beganovic, Bahreyn’de Charles Leclerc’in aracına geçti. Seansa standart bir SF-25 ile başlayan genç pilot, daha sonra yeni tabana geçti. Böylece yapılan değişikliklerin etkisi doğrudan karşılaştırmalı olarak gözlemlenebildi.
Giorgio Piola’nın çektiği dikkat çekici fotoğrafta, aracın yeni tabanı net şekilde görülüyor. Görüntüde özellikle "Venturi kanalları" olarak bilinen hava akımı tünellerine yön veren parça ve hava akımını bölen yapılar dikkat çekiyor.
Her bir dikey panelin farklı şekil ve eğimlerde olması, bu güncellemenin rüzgar tünelinde uzun süreli ve detaylı bir çalışma sonucunda ortaya çıktığını gösteriyor.
Araç tabanının dış tarafında yer alan, geçmişte Japonya’da kullanılan test parçasındaki tırtıklı yapılar bu yeni versiyonda çıkarılmış. Bunun yerine daha düzgün ve kavisli yüzeyler tercih edilmiş. Ferrari'nin amacı, mevcut ayarları bozmadan, araca daha fazla yere basma gücü kazandırmak.
Ferrari Takımı'nın yardımcı takım patronu Jerome D’Ambrosio, yapılan değişikliklerin temel amacını şu şekilde açıkladı: "Yeni tabanın amacı, SF-25’in dengesini korurken yere basma gücünü artırmak. Umuyoruz ki bu artış, aracın performansını da beraberinde getirir."
Tabanın ortasındaki "salıncak" bölgesi de dikkat çekiyor. Bu bölümde yer alan ve "şasi altı çıkıntı" olarak tanımlanabilecek alanın şekli, arka difüzörde yapılan revizyonlarla birlikte hava akımının daha etkili bir şekilde yönlendirilmesini sağlıyor.
Bu da arka taraftaki hava akımının doluluğunu artırarak aracın yere yapışmasını kolaylaştırıyor.
Her ne kadar bu güncellemenin Ferrari’nin tüm sorunlarını çözmesi beklenmese de takım için önemli bir adım olarak görülüyor. Jerome D’Ambrosio’ya göre bu gelişmeler, özellikle McLaren ile olan farkı kapatma yolunda Ferrari’ye ivme kazandırabilir.
Belçikalı yönetici, "Bu paket tüm eksiklikleri ortadan kaldırmayacak. Ancak bizi bir üst seviyeye çıkarıp, McLaren’e karşı daha güçlü hale getirebilir" dedi.
Bahreyn’deki pist koşulları ise ideal değildi. Çöl rüzgarlarının taşıdığı kum yüzünden pist oldukça kaygandı. Ayrıca sıcaklıkların da çok yüksek olması, lastiklerin hızla aşınmasına neden oldu.
Sonuç olarak, Ferrari’nin SF-25 için yaptığı bu güncelleme büyük bir devrim değil. Ancak takımın sezona adapte olup rakiplerine karşı rekabetçiliğini artırmak için doğru yönde attığı stratejik bir adım.
Ferrari, yere basma gücünü artırarak aracın viraj kabiliyetini geliştirmeyi ve bu sayede daha iyi tur zamanlarına ulaşmayı hedefliyor.
tr.motorsport.com