play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 390
#81 Oscar Piastri
Sıra 2| Puanı 366
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 341
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 276
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 214
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 148
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 122
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 9| Puanı 43
#6 Isack Hadjar
Sıra 10| Puanı 43
#87 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 40
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 40
#55 Carlos Sainz
Sıra 13| Puanı 38
#30 Liam Lawson
Sıra 14| Puanı 36
#18 Lance Stroll
Sıra 15| Puanı 32
#31 Esteban Ocon
Sıra 16| Puanı 30
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 28
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 22
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 19
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:756, Galibiyet:14
Mercedes | Sıra: 2
Puan:398, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 3
Puan:366, Galibiyet:5
Ferrari | Sıra: 4
Puan:362, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:111, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:82, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:72, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:70, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:62, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:22, Galibiyet:0
Formula1 Katar GP 30 Kasım 2025

[Formula 1 Katar 29 Kasım 2025 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Katar GP 28 Kasım sprint sıralama turlarını izle canlı internetten]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 203
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
F1, erken (hatalı) start kurallarını sıkılaştırıyor
01-05-2024, 19:20
sadmin
Patron
KONU:
204,853
MESAJ:
562,568
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Bir Yarış Takımına Nası...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
F1, IndyCar ve Super Fo...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
F1 Yarış Hafta Sonu For...
Formula 1 Haberleri
Las Vegas GP’de F1 Sürü...
MotoGP
Jack Miller, Yamaha V4 ...

Yorum: #1
F1, erken (hatalı) start kurallarını sıkılaştırıyor

[Resim: 50442.a98ffe46.f1tr.com]

FIA, araç hareketinin araç içi sensörler tarafından algılanamamasıyla ilgili karışıklığı önlemek amacıyla Formula 1 için revize edilmiş erken start kurallarını yayınladı.

Autosport'un Çin Grand Prix'sinin yapıldığı hafta sonu ortaya çıkardığı üzere, takımlar geçen hafta yönetmeliklerde huzursuzluğa neden olan bir hususu açıklığa kavuşturmak üzere yapılan bir değişikliği görüştüler.

Daha önce, hatalı kalkışlar tamamen araçlara takılan FIA tarafından tedarik edilen sensörlerin kalkış sinyali verilmeden önce hareket algılayıp algılamadığına göre değerlendiriliyordu.

Ancak, bazı durumlarda araçların yarış başlamadan önce sabit olmadıkları görülmüş, ancak sensörleri tetiklemediği için cezalandırılmamışlardı.

Bunun en son ünlü örneği bu yılki Suudi Arabistan Grand Prix'sinde Lando Norris'in ışıklar sönmeden önce kısa bir süre ilerleyip durmasıydı. Norris'in hareketleri komiserler tarafından soruşturulmuş olsa da, sensörün uygunsuz bir şey tespit etmemesi nedeniyle kendisine yaptırım uygulanmasına gerek olmadığına karar verildi.

Geçen haftaki F1 Komisyonu toplantısında sportif direktörler ve takım patronları arasında yapılan tartışmaların ardından, düzenlemelerin derhal yürürlüğe girecek şekilde sıkılaştırılması kararlaştırıldı.

F1'in Spor Yönetmeliğinin 48. Maddesi "Hatalı Start" olarak revize edildi ve kural ihlallerinin artık nasıl değerlendirileceğini ortaya koydu.

Daha önce yer alan erken kalkışların transponderin bulgularına göre belirleneceğini belirten ifade kaldırıldı.

[Resim: 50443.b20896eb.f1tr.com]

Bunun yerine, Spor Yönetmeliği'nin 48.1 a) maddesinde yapılan değişiklikle, bir sürücünün aşağıdaki durumlarda suç işlemiş sayılacağı belirtildi: "dört (4) saniyelik ışık yandıktan sonra ve tüm kırmızı ışıklar söndürülerek start sinyali verilmeden önce hareket etmişse".

Norris'in Suudi Arabistan'daki hareketi en son örnek olsa da, son yıllarda ışıklar sönmeden önce hareket etmiş gibi görünen ancak sensörü tetiklemeyen birçok sürücü oldu.

Valtteri Bottas 2020 Macaristan Grand Prix'sinde çok hızlı kalkış yaptığı için aklanırken, bir yıl önce Ferrari pilotu Sebastian Vettel de benzer şekilde Japonya'da ceza almaktan kurtulmuştu.

Geri dönen geçiş lastikleri

FIA tarafından yayınlanan revize edilmiş sportif düzenlemeler, takımları yağmur altında yapılan antrenman seanslarında geçiş lastiklerini kullanmaya teşvik etmeyi amaçlayan bir madde de içeriyor.

Geçtiğimiz ay Japonya Grand Prix'sinde, mevcut ıslak lastik kurallarındaki bir kusur, takımların neredeyse tamamının yağmurun vurduğu ikinci serbest antrenman seansında koşmaktan kaçındığı anlamına geliyordu çünkü çoğunluk hafta sonu daha sonra ihtiyaç duyabilecekleri geçiş lastiği setlerini yakmak istemiyordu.

Bu durum, F1'in, antrenmanları etkileyen yağışlı hava durumunda takımlara FIA'ya iade edilmesi gereken ekstra bir geçişle lastiği seti veren bir düzenlemeyi kaldırmasının bir sonucuydu.

Takımlara tamamen serbest bir lastik seti verilmesine geri dönüş olmasa da, yönetmeliklerde yapılan bir değişiklikle artık bir antrenman seansının ıslak olduğu ilan edilirse, sıralamadan önce bir set geçiş lastiğinin geri verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Yeni Madde 30.5 g) şu şekildedir: "Madde 30.2a)ii) uyarınca her sürücüye tahsis edilen beş (5) set geçiş lastiğinden, P1, P2 veya P3 ıslak ilan edilirse, bir (1) set ara lastik P3'ün bitiminden en geç iki (2) saat sonra elektronik olarak iade edilmelidir."

Bu düzenleme, takımların ıslak antrenman seansında koşarak kaybedecekleri hiçbir şey olmadığı anlamına gelmese de, en azından hafta sonunun geri kalanını etkileyen herhangi bir ekstra koşunun dezavantajlarını en aza indiriyor.

tr.motorsport.com



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
01/05/2024, 19:20

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Red Bull, Verstappen’in 2025 Brezilya GP’sindeki erken lastik patlamasının nedenini açıkladı sadmin 0 71 14/11/2025, 0:48
Son Mesaj: sadmin
  F1 Yetkilileri, 2026 Kuralları Hakkındaki Erken Yargılarda Hemfikir sadmin 0 67 05/11/2025, 18:41
Son Mesaj: sadmin
  Hamilton’dan Norris’e Meksika GP öncesi start uyarısı sadmin 0 103 26/10/2025, 22:19
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1