play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 51
#16 Charles Leclerc
Sıra 2| Puanı 47
#11 Sergio Perez
Sıra 3| Puanı 46
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 40
#81 Oscar Piastri
Sıra 5| Puanı 28
#4 Lando Norris
Sıra 6| Puanı 27
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 20
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 18
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 8
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 12| Puanı 4
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:97, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 2
Puan:93, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:55, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 4
Puan:27, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 5
Puan:26, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:4, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Japonya GP 7 Nisan 2024

Yorum: 0 | Görüntüleme: 315
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analiz 2020 İtalya GP’sine hazırlık
05-09-2020, 12:51
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
184,408
MESAJ:
539,429
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Carlos Sainz kazandı, T...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Ferrari'nin Dublesi, Ku...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Öndeki Takımların GÜÇLÜ...
Formula 1 Komik
MotoGP Portekiz 2024 - ...
Formula 1 Komik
Avustralya GP 2024 - Mi...

Yorum: #1
2020 İtalya GP’sine hazırlık

[Resim: 33990.a8af4949.f1tr.com]
Tarihi bir Monza posteri. Çok seviyorum bu posterleri.

Monza GP’sine Bakış

Arka arkaya yarış haftalarında gerçekten yazı yetiştirmekte zorlanıyorum. İki çocuk, iş güç derken gerçekten çok hızlı yazmam gerekiyor. Sosyal medya konusunda danışman bir arkadaşım var ama ekibim yok. O nedenle arka arkaya yarış haftalarında çok zorlanıyorum ve bu yazıyı biraz kısa tutmayı düşünüyorum.

Monza GP’si gerçekten özel yarışlardan biridir. F1 dünyadan silininceye kadar koşulacak bir yarıştır. İtalya’ya gidenler bilirler. Her yerinde iyi bakılmış tarihi binalara sahip, mimari açıdan mucizevi derecede güzel bir ülkedir. Büyülenmemek elde değil. Ancak İtalyanlar sanki yarış arabaları bizim için önemli değil dercesine sade bir pist yapmışlar. Elbette Ferrari gibi ikonik bir yarış markası yaratmış bir milletin böyle düşünmediğini biliyoruz. Hatta tam tersi bir bakış açıları olduğunu Ferrari’nin eski patronu dile getirmişti. Luca Di Montezemelo’nun bir zamanlarki, “Ferrari, İtalya’nın dünyaya bir meydan okumasıdır. Dünyaya, İtalyanların neler yapabileceğini göstermek için varız.” cümlesi aslında her şeyin özeti.

Pistin sadeliğini belki Enzo’nun şu cümlesine dayandırmak lazım: “Aerodinami, motor yapmayı beceremeyenler içindir.” Belki de bu cümle nedeniyle hep tam gaz gidilen, dünyanın en hızlı pistini yapmışlar. Burası saf hızın öne çıktığı bir “hız tapınağı”.

Sonuç olarak Monza, İtalyan mimarisinin en sade halidir. İtalya’da bu kadar sade başka bir yapı var mıdır bilmiyorum. Veya dünyada motor sporları tutkunları için bu kadar anlam ifade eden başka bir yapı…

[Resim: 33991.c491997f.f1tr.com]
En kritik noktaları işaretledim. Ayrıntılar yazının içinde…

Pist

Pist 5.793 metre uzunluğunda. Yani çok uzun. Pist çoğu yerde çok geniş. Tur bindirmeler mesele olmayacak.

Bu kadar uzun pistte toplam 11 tane(cik) viraj var. Kısacası bolca düzlükle bezenmiş bir pist. Gazla babam gazla. Her ne kadar istatistiklerde turun %64'ünün tam gaz geçildiği söylense de, aslında turun %84’ü tam gaz geçiliyor. Mevcut arabalar çok yüksek yere basma kuvveti ürettiği için, eskiden gaza geç oturulan virajlarda, pilotlar gaza daha erken oturuyor. Bu nedenle tam gaz geçilen kısımlar artık daha yüksek oranda.

Pistte tam 4 kere 300 km/sa hızın üzerine çıkılıyor.

2 tane şikan var. İlk şikanda 340–350 km/sa civarı hızlardan 70–90 km/sa civarında hızlara düşülüyor. Diğerinde ise 330 km/sa civarı hızdan 120 km/sa civarında hıza düşülüyor. Bu frenlemeler sırasında pilotlara 5–6 G arasında dikey yükler biniyor. Bu rakamın, tüm sezon boyunca frenleme sırasında ortaya çıkan en yüksek kuvvet olmasının yanı sıra, pilotlar her turda bu yüke 2 defa maruz kalıyorlar. Bu, muazzam bir meydan okuma. Her turda kendi ağırlıklarının yaklaşık 5–6 katı kadar yüke maruz kalıyorlar. Bu virajlar dışında, iki frenleme noktasında daha 4 G kuvvete maruz kalıyorlar. İlki Ascari’den, ikincisi de Parabolica’dan önce. Yani 4 yerde çok sert frenleme var. Bu yüzden arabanın frenlemedeki dengesi çok önemli.

Madem az önce Ascari ve Parabolica’dan bahsettik, hemen onları konuşalım.

Ascari’de çok yüksek süratte yön değişimi var. En son viraj olan Parabolica ile birlikte aerodinamik dengenin en önemli olduğu viraj Ascari. 8–9–10 numaralı virajlarda (Ascari) yaklaşık 260 km/sa ile yön değişimi yapılıyor. Parabolica’yı ise geçen sene Kimi 270 ile dönmüş. Viraja ilk giriş hızı 230 km/sa, viraj içinde hızlandıktan sonra viraj çıkış hızı 270 km/sa. Bu iki virajda yere basma kuvveti çok önemli. Ama fazladan kanatların diğer bölümlerde neden olacağı kayıp düşünüldüğünde burasının zorluğu daha iyi anlaşılacaktır. Çok iyi denge gerektiren bölümler, az kanatla ve çok hızlı geçilmek zorunda.

Bu pistte aynı sürtünme (drag) değerine sahip arabalar baz alındığında, her 10 beygirlik güç farkı, tur başına 0,2 saniye kazandırıyor. Her 10 kg fazladan yakıt 0,6 saniye kaybettiriyor. Rakibin hava koridoruna girmekse tur başına 0,4–0,5 saniye kazandırıyor. Sıralama turlarında bu denemeleri göreceğiz.

Her ekstra kanatın yanı sıra rüzgara karşı dik ayarlanan mevcut her kanat da ekstra direnç ve aşırı zaman kaybı demek. Örneğin bir arka kanadı, rüzgara karşı dikleştirdiğiniz her 5 milimetrede araç, düzlüklerde 1 km/sa hız kaybediyor. Bu durumda kanatları mümkün olduğunca küçük ve yatık göreceğiz.

Pistte 2 DRS bölgesi var. 7’nci viraj ile Ascari arasındaki düzlükte ve start düzlüğünde. Hava koridoru ve DRS birlikte kullanıldığında ortaya çıkacak hızları çok merak ediyorum.

Pit’te kaybedilen süre ise 24–25 saniye arasında. Dolayısıyla tek pit stop bekliyorum.

Pistin “En”leri

Bu pist o kadar enteresan bir yer ki, tarihteki pek çok ilk burada olmuştur. O nedenle “en”leri ayrı bir başlıkta incelemek istedim. Haydi başlayalım:

F1 tarihinde, en yüksek ortalama süratle atılmış turu, geçen sene burada Kimi atmıştı. Hızı 263,587 km/sa idi.

[Resim: 33992.d6f87ae4.f1tr.com]
Pistin hız rekoru halen Juan Pablo Montoya’da. Rekor 2005 yılında kırılmıştı.

Monza’nın ve tüm F1'in azami hız rekoru (372,6 km/sa), halen “McLaren Mercedes” yazılı bir araçta. Bu rekoru kıran kişi Juan Pablo Montoya, hızı ise 372,6 km/sa idi. Yıl 2005. Bakalım bu hafta sonu değişecek mi? Rekor değişecekse bile değiştirmeye en yakın takımın yine bir Mercedes motoru olacak gibi duruyor.

Dünyanın gelmiş geçmiş en hızlı yarışı yine buradaydı. 2003 yılında, efsane pilot Schumacher, 247,585 km/sa ortalama hız ile bu yarışı sadece 1 saat 14 dakikada kazanmıştı. Tifosiler için çabuk ve güzel bir sonuç olmuştu.

En küçük farkla kazanılan yarış da burada. 1971 İtalya GP’sini Peter Gethin, Ronnie Peterson’un sadece 0,01 saniye önünde kazandı. Üçüncü olan François Cevert, liderin sadece 0,09 saniye gerisinde bitirmişti.

Tarihin en kısa kariyerine de yine burada şahit olduk. O yarışı seyrettim hatta. Eddie Jordan, Marco Apicella’ya kariyer fırsatını bu yarışta sunmuştu. Apicella ise yarışın start’ından 800 metre sonra kazaya karışmış ve yarış dışı kalmıştı. Bir daha da F1 koltuğuna oturamadı. O nedenle sadece 800 metre süren bir F1 kariyerine sahipti.

[Resim: 33993.29690f67.f1tr.com]
Aşırı küçük arka kanatlar bu piste özel bir gelenek….

Arka kanat yok hükmünde. En alçak kanatları burada göreceğiz. Daha sonra bu kanatlar çöp olacak. Yüksek ihtimalle.

Ayarlar ve Lastikler

Monza, sezonun en az downforce isteyen pisti. Herkes kanatlardan kurtuluyor. Tüm sezon boyunca, sadece bu piste özgü tasarlanan arka kanatları ilk ve son kez göreceğiz. Sezonun en ince arka kanatları sadece buraya özgü tasarlanıyor, kullanılıyor ve atılıyor. Her şey daha düşük sürtünme kuvveti ve daha yüksek son sürat için.

Düşük sürtünme, arabaların ivmelenmelerini de hızlandırıyor. Daha düşük sürtünmeye sahip arabalar, hem daha çabuk ivmeleniyor, hem de daha yüksek süratlere çıkıyor. Bu nedenle bu pistte hep düşük sürtünme hedeflenir.

Fren soğutması ve dengesi kritik. Düzlükler soğutmaya yardımcı olsa da ekstra önlem alınacaktır.

Hafta sonunun lastikleri C2, C3 ve C4. Beyaz yanaklı C2 en sert lastik, sarı yanaklı C3 orta sert lastik, kırmızı yanaklı C4 ise en yumuşak lastik. Lastik kullanımında herhangi kritik bir durum yok. Sadece geniş bir viraj olan Parabolica sol ön lastikleri biraz daha fazla hırpalayacaktır. Onun dışında lastiklerin aşırı ısınmasına neden olacak Macaristan gibi peş peşe virajlar yok. Lastikler uzun düzlüklerde bolca serinleyecektir.

Pirelli bu hafta sonu, ön lastiklerin basınçlarını 2,5 PSI daha yüksek ayarlamış. Aynı parti modunun yasaklanması gibi, lastiklerin balon gibi yapılmasının nedeni de Mercedes’i durdurmak. İngiltere GP’sinin analizinde yazmıştım. Yüksek lastik basınçları, lastiğin yerle temas yüzeyini azaltıyor. Yüksek yere basma kuvveti üreten arabalar, azalan temas yüzeyi nedeniyle lastikleri aşırı ısıtarak hırpalıyor. En çok yüksek yere basma üreten arabanın Mercedes olduğu bir sır değil.

Ancak cuma günkü antrenman dereceleri, özellikle yarış simülasyonları, Mercedes’in kolay kolay durdurulamayacağını gösterdi.

Favoriler

Net favori Mercedes. Mercedes’i tek bir şey durdurabilir: Mekanik arıza.

Mercedes antrenmanlarda tüm virajlarda en hızlı takım, son hız olarak ise bu yazıyı yazdığım sırada on altıncı sıradaydı. Bu da yüksek yere basma kuvvetiyle yolda olduklarını gösteriyor. Her ne kadar parti modu yasak olsa da motoru şu anda kullandıklarından üst modlarda kullanacaklar, dolayısıyla düzlük hızları da düzelecek. Nereye kadar yükselebilir, göreceğiz. Red Bull, Mercedes’i İngiltere’ye benzer bir mesafeden takip ediyor. Ferrari’nin rakipleriyse şu aşamada McLaren ve Renault ve Racing Point.

McLaren, hem yarış simülasyonlarında hem de tek turda iyi bir görüntü çizdi. Ama bu dört takım içinde yarışı Renault en önde bitirebilir diye düşünüyorum. Çünkü Renault, düşük sürüklenme isteyen pistlerde iyi sonuçlarla parlıyor. Ricciardo’nun lastikleri okşayan sürüşü de buna eklenince iyi bir sonuç alabilirler diye düşünüyorum.

Racing Point ise düşük sürüklenme isteyen pistlerde genelde daha yavaş. Özellikle yarış performansları genelde sıralamadan kötü. Dolayısıyla onlara üst sıralar için çok şans tanımıyorum. Ferrari’nin tam olarak ne yapacağı rakiplerin parti modlarını kaybetmelerinden sonra ortaya çıkacak.

Yarıştan önce Twitter hesabımda (https://twitter.com/FiratKeskinF1) bir flood yazarak son tahminimi yapmaya çalışacağım. Ama zaman bulabilirsem.

Bu yarış, hangi takımı tutarsanız tutun, özel bir yarıştır. Bu nedenle, F1’in en güzel şölenlerinden birini kaçırmayın derim.

İyi okumalar,

Fırat KESKİN


05/09/2020, 12:51

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Sebastian Vettel Porsche ile Pistlere Dönüyor! - Formula 1'e Ön Hazırlık? sadmin 0 68 24/03/2024, 1:48
Son Mesaj: sadmin
  Yorum F1'de İtalya GP Sonrası | Serhan Acar & Çağıl Özge Özkul ile Soru-Cevap | Socrates x Red Bull sadmin 0 154 09/09/2023, 2:16
Son Mesaj: sadmin
  İnceleme Bir Mühendisin Gözünden: Macaristan, Belçika, Hollanda ve İtalya Yarışları sadmin 0 154 06/09/2023, 2:41
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1