play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 110
#11 Sergio Perez
Sıra 2| Puanı 85
#16 Charles Leclerc
Sıra 3| Puanı 76
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 69
#4 Lando Norris
Sıra 5| Puanı 58
#81 Oscar Piastri
Sıra 6| Puanı 38
#63 George Russell
Sıra 7| Puanı 33
#14 Fernando Alonso
Sıra 8| Puanı 31
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 19
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 9
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 11| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 12| Puanı 6
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 4
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:195, Galibiyet:4
Ferrari | Sıra: 2
Puan:151, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:96, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 4
Puan:52, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 5
Puan:40, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:7, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 7
Puan:5, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Miami GP 5 Mayıs 2024

[Formula 1 Miami GP 4 Mayıs 2024 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Çin GP 3 Mayıs 2024 sprint sıralama Turlarını Canlı İzlemek İçin Tıklayın]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 419
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teknik analiz: Ferrari SF90
16-02-2019, 23:05
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
185,379
MESAJ:
540,730
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
2024'teki F1 Sprint Haf...
F1 Videolar
Çin GP 2024 - Yarışın e...
F1 Videolar
Çin GP 2024 - Yarışın e...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Ferrari Çin'de Neden ya...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Türkiye'nin En Genç Kar...

Yorum: #1
Teknik analiz: Ferrari SF90

[Resim: 27449.2f3cdbe1]

Formula 1'in en başarılı takımı olan Ferrari, yeni sezon öncesinde mücadele edeceği SF90 adlı aracını tanıttı.

Son senelerde gösterdiği düzenli yükselişin ardından Ferrari'nin şampiyonluk umutları yeni aracı SF90'ın göstereceği performansa bağlı olacak.

Öncelik olarak şunu söylemeliyim ki geçen seneki aracı gözünüzde canlandırdığınızda, yeni aracı ilk gördüğünüzde bir "Vayyy" tepkisini vermiyorsunuz. En azından ben vermedim. Ancak bu kötü manaya gelmesin çünkü Ferrari zaten geçen sene çok iyi bir araca sahipti. Uzun dingil mesafesi, öne eğimli araç felsefesi son senelerin olmazsa olmazlarından. Bunun dışında Mercedes dışında neredeyse tüm takımların geçiş yaptığı yüksek sidepod tasarımı zaten Ferrari'nin öncülüğünü yaptığı ve herkesin kopyaladığı bir sistem.

Bu açıdan Ferrari, sağlam temelini koruyup ayrıntılara odaklanarak bu seneki aracıyla daha güçlü olmaya çalışacak. Bunun yanında görsel olarak ortada olmayan motor gelişimini de unutmamak lazım.

Ferrari'nin aracı hafifletmek adına daha mat bir boyaya geçtiğini açıklaması da tam olarak her türlü detaya dikkat ettiğini gösteriyor.

[Resim: 27320.89c4fcfb]

Her zaman olduğu gibi ön kanattan başlıyoruz. Ön kanat ilk bakışta klasik tasarımlara benzese de dış taraf, Alfa Romeo'nun kamuflajlı aracında gördüğümüz kadar agresif olmasa da, farklı bir felsefeye sahip.

Takımların çoğunda bu sene 5 parçalı ön kanat var ve en üstteki parçalar daha dik konumlandırılmış durumda. Ferrari'nin ön kanat parçalarına baktığımızda diğerlerine göre daha düz konumlandırıldıklarını görüyoruz. Kanadın iç kısmı daha afresig bir şekilde dikey ve kanallıyken dış kısma doğru gelindiğinde kıvrılarak düzeldiğini görüyoruz. Normalde bu tüm havanın tekerleklere gideceği manasına gelebilir ancak kanadın dış duvar kısmının dışa doğru kıvrımlı olması ve flaplerin orta bölümden itibaren dışa kıvrımlı olması, buraya gelen havanın lastiklerin etrafından geçecek şekilde yönlendirileceğini işaret ediyor.

Aynı şekilde flaplerin iç tarafta aşağı doğru agresif bir şekilde kıvrıldığı dikkatlerden kaçmıyor. Bu da, ön kanadın nötr bölümünde oluşan girdabın aracın altına doğru ilerlemesinde yardımcı olacak şekilde tasarlandığını gösteriyor.

Tanıtılan araçlar içerisinde Renault'nun ön kanadı Ferrari'ninkine benzerdi. Toro Rosso'nun piste çıkardığı ön kanatta da benzer bir felsefe vardı.

Ferrari SF90 detay

[Resim: 27450.05116378]

Burun yapısı olarak geçen seneki tasarım aynen devam ediyor. Takip edilen felsefelere baktığımızda zaten Mercedes haricinde büyük ölçüde bu tarz çıkıntılı burun kullanılıyor. Bu seneki ufak fark, geçen senenin aksine burnun ucunda bir delik olması.

Ferrari SF90 burun ve ön kanat

[Resim: 27314.b4a9c81a]

Burun ve ön kanat bağlantısında, geçen seneki tasarım felsefesi devam etmiş ancak geçen seneki araçta 2 kanallı bir bağlantı vardı. Bu seneki araçta 3 kanallı bir yapı bulunuyor.

Bu kanalların hemen arkasında köpek balığı ağzını andıran S-kanal girişi geçen senekine göre biraz daha farklı tasarımda yer alırken onun hemen arkasında, arka hava yönlendiricilere doğru uzanan minik yatay bir kanatçık burna eklenmiş.

Burun altındaki dikey hava yönlendiriciler, geçen seneki gibi çok parçalı.

Ferrari SF90 süspansiyonlar

[Resim: 27451.7c5746a8]

Süspansiyon tasarımı, geçen seneki aracın devamı şeklinde. Süspansiyonların oldukça düşük konumlandırılması sayesinde bu bölümden geçen hava çok fazla engele maruz kalmadan doğrudan sidepod bölümüne doğru ilerliyor. Fren kanalları ise kurallar gereği daha sade hale getirilmiş ancak hava girişinin bazı takımlara göre daha büyük.

Ferrari SF90 sidepod

[Resim: 27452.30514b2c]

Ferrari'nin öncülüğünü yaptığı kaza barını aşağı alarak sidepod hava girişinin yukarıya alındığı tasarım, SF90'da devam ediyor. Bu bölüm genel olarak geçen seneki gibi olsa da ufak tefek farklılıklar söz konusu.

Öncelikle kaza barının hemen üstünde, hava kanalının yanına uzanan dikey bir parça eklenmiş. Bunun dışında sidepod üzerinden dışarıya doğru uzanan yatay kanatçığın şasiye bağlandığı nokta geçen sene düzken bu sene kıvrımlı bir şekilde şasinin üstüne bağlanmış.

Kokpitin önünden uzun bir kolla kenara doğru açılan dikiz aynası, sidepod üzerindeki kanattan bir kolla desteklenmiş. Aynaya yakından baktığımızda başka bir değişiklik olduğu da görülüyor. Geçen seneki aynanın dış mekanizmasında, hava kanalı yer alıyordu ancak bu seneki aynanın dışında herhangi bir boşluk görünmüyor.

Ferrari SF90 bargeboard, sidepod

[Resim: 27317.4efc55a7]

Ön tekerleğin arka kısmında yer alan bargeboard bölgesinde kurallara göre yüksekliği daha az olan ana kanat kullanılmış ancak kanadın uç kısmında Red Bull gibi bir açıktan faydalanılarak yükseklik korunmuş. Bu bölümle ilgili ileride bir yaptırım gelir mi göreceğiz. Normalde bu sene öncesinde bargeboard yüksekliklerinin düşürülmesi amacıyla kurallarda değişiklik yapılmıştı. Ancak süspansiyonun hemen arkasına denk gelen bölümde bazı takımlar, yüksekliği eski seviyesinde tutmuş gibi görünüyor.

Bu açıdan baktığımızda, şasinin üstünden kenarı doğru açılan minik bumerang kanatlar araçta görünmüyor ancak muhtemelen ilerleyen günlerde o kanatçıklar araca takılacaktır.

Bir diğer değişiklik ise sidepod bölgesinde. Geçen sene sidepod kenarında yer alan dikey kanat daha büyük ve L şeklindeydi. Bu sene dikey kanat ince bir şekilde aşağı doğru inerken altından yatay bir şekilde uzanan iki küçük kanat ile L şekli verilmiş.

Şeytan ayrıntıda gizlidir. Kırmızı olan kanatların ucunda da benzer şekilde siyah bir kanatçık yer alıyor. Bu bölümde yer alan kanatlarla ön tekerleklerden gelen hava akımının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Ferrari SF90 sidepod detay

[Resim: 27453.7434775f]

Sidepod kısmındaki ayrıntıları bu açıdan daha iyi görebilirsiniz.

Ferrari SF90 halo, motor hava girişi

[Resim: 27321.91507fcb]

Ferrari, geçen sene haloyu kırmızıya boyarken bu sene boyamamayı tercih etmiş. Halonun üzerinde şu an için ekstra kanatçıklar yok ancak testlerde ya da sezon içerisinde izin verilen o kanatçıklar eklenecektir.

Araçtaki en dikkat çekici ya da belirgin değişikliklerden birisi motor kapağı hava girişinde. Geçen sene oldukça geniş bir hava girişine sahip olan Ferrari'de, bu sene oldukça dar üçgen şeklinde, iki parçaya ayrılmış bir hava girişi yer alıyor.

Normalde güç ünitesini soğutma açısından bu hava girişi büyük önem taşıyor. Hava girişi büyük olduğunda radyatörlerin de oldukça yukarı çıkarılması gerekiyor. Bu da aracın ağırlık merkezini yukarı taşıyor. üçgen hava girişi ve takla barı tasarımı ile soğutma elemanlarını düşük konumlandırmanın aracın ağırlık merkezindeki etkisi faydalı olabilir.

Ferrari'nin özellikle sidepodun arkasında yer alan bölümde oldukça fazla ince çalışma yaptığı aşikar.

Ferrari SF90 arka kanat

[Resim: 27318.d2615f95]

Arka kanatlar artık bildiğiniz üzere oldukça agresif kesiklere sahipler. Ferrari için de bu durum farklı değil. Hem kanadın en geniş kısmında. hem daha dar olan alt kısmında, hem de iki bölüm arasındaki geçiş noktasında çok sayıda kesik kanal bulunuyor.

Arka jantta şu anda, Mercedes'in delikli tasarımına geçiş görünmüyor.

Ferrari SF90 arka kanat ve motor kapağı

[Resim: 27316.9c6adf3b]

Bu açıdan arka kanat kenar kısmındaki kesikleri daha detaylı görebilirsiniz. Arka kanadın ortasında çift destek direği bulunurken motor kapağının sonunda çift katlı bir T kanat bulunuyor. Motor kapağının en dış kısmında ise hava akımını T kanada doğru yönlendirecek bir çizgi yer alıyor.

Araçtaki en büyük değişikliklerden birisi kuşkusuz egzoz çıkışlarında. Normalde wastegate boruları, ana egzoz çıkışının sağında ve solunda yer alırken Ferrari bu sene iki çıkışı birden ana egzozun üstüne kaldırdı. Bu sene, ana egzozun arka kanadı beslemesinin önüne geçmek için pozisyonunda ufak bir değişiklik yapıldı ancak wastegate borularının pozisyonu konusunda biraz daha serbestlik söz konusu. Ferrari, atık borularının konumlandırması ile ekstra performans kazanmaya çalışacak gibi görünüyor. Diğer Ferrari motorlu araçlarda da benzer çözüm söz konusu.

Ferrari SF90

[Resim: 27307.52b85f61]

Aracın yandan çekilen fotoğrafları, geçen sene olduğu gibi öne eğim konseptinin devam ettiğini gösteriyor. Her açıdan aslında geçen sene geçilen uzun dingil, yüksek öne eğim ve düşük sidepod felsefesi yeni araçta da devam ediyor.

Analizin başında da söylediğim gibi, Ferrari SF90 ilk bakışta geçen seneki araca çok benzediği için bir "WOW" etkisi yaratmasa da, ayrıntılara inildiğinde üzerinde oldukça fazla çalışıldığını ve düşünüldüğünü gösteriyor.

[Resim: 27454.6eba647c]

tr.motorsport.com


16/02/2019, 23:05

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Ferrari Çin'de Neden yavaştı? Max'ten GL'ye Şaka - Zayn Sofuoğlu İlk Yarışını Kazandı sadmin 0 64 1 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Ferrari'de Leclerc Hamilton Sainz Üçgeni | F1 2024 Sezon Başında Ferrari SF-24 Neden Yavaş? sadmin 0 72 Dün, 1:10
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Ferrari NEDEN YAVAŞ KALDI? | Çin GP'den NELER ÖĞRENDİK? sadmin 0 67 Dün, 1:06
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1