play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 77
#11 Sergio Perez
Sıra 2| Puanı 64
#16 Charles Leclerc
Sıra 3| Puanı 59
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 55
#4 Lando Norris
Sıra 5| Puanı 37
#81 Oscar Piastri
Sıra 6| Puanı 32
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 24
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 24
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 10
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 9
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 11| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 12| Puanı 6
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:141, Galibiyet:3
Ferrari | Sıra: 2
Puan:120, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:69, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 4
Puan:34, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 5
Puan:33, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:7, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Çin GP 21 Nisan 2024

[Formula 1 Çin GP 20 Nisan 2024 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Çin GP 19 Nisan 2024 sprint sıralama Turlarını Canlı İzlemek İçin Tıklayın]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 384
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
McLaren MCL32 teknik inceleme!
27-02-2017, 12:13
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
185,103
MESAJ:
540,378
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Günün Karesi
Çin GP 2007 - Lewis Ham...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Ferrari'nin Avantajı, A...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Çin GP'de GÜÇ DENGELERİ...
Motor Sporları
Kartingte Sezon Körfez’...
Formula 1 Haberleri
Lewis Hamilton, Rose il...

Yorum: #1
McLaren MCL32 teknik inceleme!

[Resim: 26580.599d30f2]

Honda ile tekrar birliktelik yapmaya başladığından beri gerilerde mücadele eden McLaren, 2017 F1 aracı MCL32 ile tekrar ön sıra mücadelesine dönmeyi umuyor. McLaren MCL32'nin teknik detaylarını sizin için ele aldık.

McLaren MCL32, önceki araçların tasarım yolunun devam ettiği zarif bir tasarıma sahip. Özellikle geçen seneki şasi, griddeki en iyi şasilerden birisi olarak görülüyordu ancak zayıf kalan güç ünitesi aracın genel performansını etkiliyordu.

Honda'nın spora bir sene geç gelmesi, otomatik olarak Japon üreticinin rakiplerinin gerisinde kalmasına neden oldu. Ancak Honda, ilk günden beri aralıksız bir şekilde çalışarak güç ünitesini geliştirmeye ve aradaki farkı kapatmaya uğraşıyor.

2017 için Honda, bazı agresif çözümler üzerinde çalıştı ve jeton sisteminin kaldırılmasını avantaja çevirmek için bazı değişiklikler yaptı.

[Resim: 26581.398ea5e8]
McLaren MCL32 detaylar

Lansmanda gösterilen ön kanat, geçen sezonun son bölümünde kullanılan ön kanada oldukça benziyor. Sadece yeni kurallara göre boyutları değiştirilmiş ve ön kanat kenar bölümünde tek yerine iki yatay kanatçık kullanılmış.

[Resim: 26582.3796784d]
McLaren ön kanat kıyaslaması 2017 vs 2016, Meksika GP

Geçen sene Amerika GP'den itibaren geliştirilen test kanadı, bu sene için temel alınmış gibi görünüyor. Ancak testlerde görüntülenen ana düzlemi düz olan çözüm, lansman aracında yoktu. Sauber'in daha şimdiden benzer bir sistem kullandığını düşünürsek, ön düzlemi tamamen düz olan çözümün testlerde kullanılması büyük bir ihtimal.

Burun MP4-31'in burnu ile neredeyse aynı. S kanallı parmak burun bulunuyor. McLaren da, Mercedes gibi, S-kanalı kendi hedefleri doğrultusunda yerleştirmiş gibi görünüyor.

Yeni kurallara göre 200 mm daha eklenince, burun ve ön kanat bağlantı noktasında tek yarık yerine 2 yarık daha kullanılmış ve bu bölüm oldukça uzatılmış.

Ön fren kanallarında ikiz giriş bulunuyor. Yarıklardan birisi, diğerinin üstünde yer alıyor. İlk yarık posta kutusu girişi gibiyken ikinci yarık daha geleneksel tasarıma sahip.

Geçen sene kullanılan üfürmeli aks (küçük fotoda var) bu seneki araçta yer almıyor. Bu ya daha çok soğutma ihtiyacı olduğu ya da hava akımının jant yüzünden dışarı atıldığı anlamına geliyor.

[Resim: 26583.99dbd701]
McLaren MCL32 bargeboard kanatlar

Daha fazla yere basma gücüyle daha kısa tur zamanları için kuralların serbestleşmesiyle 2017 F1 araçlarında bargeboard bölümünde daha fazla özgürlük oldu. Yeni araçlarda bargeboard kanatlar artık çok daha büyükler. Bazı araçlarda bu bölümde daha büyük ancak çok karmaşık olmayan parçalar gördük.

Ancak karmaşıklık, daha çok performans anlamına gelmiyor. Son senelerdeki Red Bull araçlarına bakın. Gridde aerodinamik açıdan daha karmaşık araçlar olsa da Red Bull araçları onlardan daha üstündü.

MCL32'nin barge board kanatları şasiye kadar yükselmiş ve hava akımının yönü orada belirlenmiş. Verimliliği arttırmak için ise ana dikey yüzeyde iki yarık eklenmiş.

Kıvrımlı alt bölümü, aracın altındaki splitter (dağıtıcı) ile koordineli çalışması için tasarlanmış. Taban önünde maksimum performans sağlanması için kırmızı okla gösterilen barge board arkasındaki kanatlar eklenmiş.

Tabanın önünde yer alan barge board kıvrımları (mavi ok) kurallar dahilinde dışarı ve ileri yönde bir tasarıma sahip.

Bargeboard, kural değişimlerinden yararlanarak, öne doğru çıkan balta kafası bölmesiyle (mavi oklar) taban ucunun çevresinde bir kıvrım oluşturmuş. Ayrıca bu parçanın kıvrımlı bir taban plakası oluşturduğuna da dikkat çekmek gerekiyor. Bu elemanın üzerinde bulunan hava akımı düzenleyicisi ise sidepod'un dış yüzüne hizalı olacak kadar geriye giderek hem sidepod'u ön lastikte oluşan girdaptan koruyor, hem de hava akımının sidepod'lar etrafından geçişini iyileştiriyor.

Tabanın ön ucu, diğer araçlarda gördüğümüz gibi, kuralların getirdiği ekstra 50 mm'lik çaptan yararlanmış. Ancak MCL32'yi rakiplerinden ayıran bir nokta var: taban, şasiye yakın bölümde oyulmuş. Belki de bu tasarım, yukarıda bahsettiğimiz sivri uçları takip eden girdaplardan avantaj elde etme hedeflenerek yapılmıştır.

Sidepodlar oldukça dar tasarlanmışlar. Muhtemelen bu sene gridde gördüğümüz en dar sidepod girişine sahip olan araç McLaren MCL32. Bu tasarım, turbo için sıvı-hava soğutucusu kullanılacağını işaret ediyor. O boyutlarda sidepodlara soğutucu koymak çok riskli olabilir.

Sidepodların ön yüzü ve hava girişleri, delta şeklinde olması gereken tasarımlara tam olarak uygun görünmüyor. McLaren, sidepodları delta şeklinin verileceği alanın gerisinde tutmuş ve delta şeklini sidepodlar yerine aracın tabanında vermiş gibi görünüyor.

McLaren'ın aero ekibi, sidepod etrafındaki hava akımını maksimum seviyede tutmak için bu tasarımı kasıtlı bir şekilde yapmış gibi görünüyor. Sidepod kenarlarında, sidepod omzunda tek bir girdap üretici parça bulunuyor.

[Resim: 26584.308ea5bd]
McLaren MCL32 tepeden merkez görüntüsü

Üstten bakıldığında MCL32'nin sidepodlarının ön tarafı oldukça dar olduğu ancak arkaya doğru gittikçe kurallarda izin verildiği ölçüde genişletildiği görülüyor.

¾ oranındaki fotoğraflara bakıldığında ise, bu geniş bölüme rağmen sidepod altlarında devasa bir incelme olduğu görülüyor. Bu sayede sidepodların altından kola şişesi tasarımındaki bölüme çok fazla hava akışı olması hedefleniyor. Takımın şef tasarımcısı Peter Prodromou, eski takımı Red Bull'da gördüğümüz tasarımlara benzer bir tasarımı yeni araçlarında uygulamış gibi görülüyor. Bir diğer dikkat çekici şey ise aynaların, işlevinin yanında aynı zamanda performans kazancı sağlayacak şekilde tasarlanmış olmaları.

[Resim: 26585.805b9f99]
McLaren MCL32 detay

Yandan fotoğraflara baktığımızda, MCL32'nin ön tarafa doğru ne kadar eğimli olduğunu görebiliyorsunuz. Yeni kurallar, bu konseptteki araçların lehine olacak gibi görünüyor.

Ancak bu şekilde eğimli araçların da karşılaştığı bazı zorluklar var. Bu yüzden Mercedes gibi takımlar, daha kısıtlı eğime rağmen başarılı olabiliyorlar. Ancak McLaren için yeni kurallar bir avantaj olabilir. Daha kısa splitter (dağıtıcı) ve daha büyük difüzör ile, taban ve difüzör için doğru hava akımı yapılabilirse maksimum performans alınabilir.

Üstteki fotoğrafta, en alttaki küçük resimden gördüğümüz üzere, McLaren geçen seneki süspansiyon yapısını korumuş. Süspansiyon kollarının arka ayakları, sidepodlara doğru akan havayı direkt aktarabilmesi için birbirlerine çok yakın tutulmuşlar.

Bunun yanında, daha önce de bahsettiğimiz barge boardların yatay bölümü, süspansiyonlar üzerinden gelen hava akımına yönünü devam ettirmesi için tasarlanmışlar.

Aynalar "Şeytan ayrıntıda gizlidir" felsefesinin bir ürünü. Aynalar maksimum aerodinamik performans sağlayacak şekilde tasarlanıp yerleştirilmişler. İçerisindeki aynanın büyüklüğüne baktığımızda dikiz aynaları oldukça büyük tasarıma sahipler. Bunun yanında Pirelli lastiklerinin durumunun anlık olarak görüntülenebilmesi için araca yerleştirilen termal sensörler, aynanın ön tarafına yerleştirilmişler.

Sevseniz de sevmeseniz de köpek balığı sırtı motor kapağı araçta bulunuyor. McLaren, bununla aracı daha istikrarlı hale getirmeyi ve downforce seviyesini (yere basma gücü) arttırmayı hedefliyor.

Takım, tabanın arka tarafını düz bir şekilde tanıtarak tasarımlarını erkenden açığa çıkarmak istemese de arka kanatta saklanan bir şey yoktu. Arka kanadın kenarlarında bazı ilginç yarıklar bulunuyor. Orta bölümdeki yarıklar ile kanadın en dar ve en geniş noktaları arasında geçiş olması sağlanmış.

Bunların aracın arka kanadında hem downforce hem de sürüklenme açısından ilginç etkilerinin olacağı açık. Arka kanattaki bu yarıklar kanat ile difüzör arasındaki etkileşimi de değiştirecektir.

McLaren aracı, Mercedes, Ferrari ya da Renault araçları kadar agresif görünmese de konseptlere yakından baktığımızda aracın daha az sürüklenmeyi sağlayacak büyük bir aerodinamik yapıya sahip olduğu görülüyor. Bu bakımdan araç görünüş olarak hızlı bir yapıya sahip.

Ancak yine de bu konseptten maksimumu almak, Honda güç ünitesinin göstereceği performansa bağlı olacak. Bu kapsamda McLaren, Honda güç ünitesinden maksimum performans almaya çalışacak. McLaren, Honda'dan maksimum güç almaya başladıkça, araçta downforce için daha farklı parçalar görmeye başlayabiliriz.


27/02/2017, 12:13

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum McLaren'in SORUNLARI NELER? sadmin 0 86 12/04/2024, 1:12
Son Mesaj: sadmin
  İnceleme 2024 Avustralya GP: Orta lastiklerle uzun sürüş ortalamaları - Ferrari önde, McLaren 2. sadmin 0 92 22/03/2024, 20:55
Son Mesaj: sadmin
  Teknik Analiz 2024 Avustralya GP: Padoktan gelen ilk teknik kareler sadmin 0 93 22/03/2024, 1:50
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1