play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 110
#11 Sergio Perez
Sıra 2| Puanı 85
#16 Charles Leclerc
Sıra 3| Puanı 76
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 69
#4 Lando Norris
Sıra 5| Puanı 58
#81 Oscar Piastri
Sıra 6| Puanı 38
#63 George Russell
Sıra 7| Puanı 33
#14 Fernando Alonso
Sıra 8| Puanı 31
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 19
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 9
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 11| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 12| Puanı 6
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 4
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:195, Galibiyet:4
Ferrari | Sıra: 2
Puan:151, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:96, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 4
Puan:52, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 5
Puan:40, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:7, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 7
Puan:5, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Miami GP 5 Mayıs 2024

[Formula 1 Miami GP 4 Mayıs 2024 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Çin GP 3 Mayıs 2024 sprint sıralama Turlarını Canlı İzlemek İçin Tıklayın]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 707
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Serhan Acar'ın Kaleminden Singapur GP 2014
02-11-2014, 18:56
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
185,354
MESAJ:
540,703
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
2024 F1 Çin GP | Serhan...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
2025 KADRO TAHMİNLERİ! ...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Durdurulamaz Verstappen...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Ferrari'de Leclerc Hami...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Ferrari NEDEN YAVAŞ KAL...

Yorum: #1
Serhan Acar'ın Kaleminden Singapur GP 2014

[Resim: SBL5372.jpg]

Lewis Hamilton, Singapur’da umduğundan daha fazlasını alarak ayrıldı: dünya şampiyonasında liderlik. Takım arkadaşı ve en büyük rakibi Nico Rosberg’in direksiyon sisteminde ortaya çıkan elektronik sorunuyla finiş göremediği yarışı üstün bir performansla kazanan İngiliz pilot, bu sezonki yedinci zaferini elde etti.

Singapur’da, uzun düzlüklerin azlığı ve motor gücünün etkisinin daha düşük olmasıyla beraber Red Bull ve Ferrari’nin Mercedes’e rakip olabileceğine dair bir beklenti vardı yarış öncesinde. Gerçekten de hem RB10 hem de F14 T, W05’e çok daha yakın olmayı başardı sıralama turlarında. Süper yumuşak lastiklerle Mercedes’in harika dengesi, önden kaymaya dönüşecekti. Ferrari’nin bu lastikte başarılı olduğu biliniyor. Red Bull ise, Singapur’da bol bol olan kısa ve keskin yön değişimlerinde Mercedes’ten daha başarılı olması beklentisi vardı. Ayrıca düzlüklerin azlığı Williams’ın da, Red Bull ve Ferrari’nin gerisinde kalmasına yol açacaktı. İki lastik hamuru arasında tek turda iki saniyeden daha fazla bir fark vardı. Yarış öncesi strateji tahminlerinde beklenti, üç pit-stop yapılması şeklindeydi.

[Resim: bottas2-lg.jpg]

Sıralama turları çok yakın geçti...

Ancak tüm bunlara rağmen ilk çizginin Mercedes’e gitmesi sonucu değişmedi. Hamilton, takım arkadaşı Rosberg’i sadece 0.007 sn ile (yani beş kilometrelik pistte sadece 33 santimetre farkla) geçerek polü aldı. Ricciardo üçüncü sırayı yakalarken, dördüncü Vettel ile alıştığı yer olan beşinciliği alan Alonso arasında ise sadece 0.005 sn vardı. Alonso son turunun ortalarında blokaj yaşamasa, belki polü bile alabilirdi. Altıncı sıradaki Massa ise, Hamilton’dan sadece 0.3 sn gerideydi. Süper yumuşak lastikler sayesinde ön tarafta istediği yol tutuşu yakalayan Raikkonen, senenin en iyi sıralama turunu geçirmesi ve Q1’i ilk sırada tamamlamasına karşın; Q3’te yaşanan elektronik sorunuyla yedincilikten öteye gidemedi.

[Resim: ONY7810.jpg]


Rosberg´in kabusu...

Rosberg için yarış, daha başlamadan bitti diyebiliriz. Gride çıkmak için otomobil çalıştırıldığında, direksiyondaki elektronik sorunuyla otomobilin tüm kontrol sistemlerinin devre dışı olduğu görüldü. Rosberg, zar zor gride geldi; orada direksiyon değişikliği de işi çözemedi. Direksiyon sütunu içinde yer alan elektronik bağlantılarda, yarıştan önce yapılan bir temizlik operasyonundan arta kalan bir madde sisteme kısa devre yaptırmıştı. Neticede formasyon turuna başlayamayan Rosberg, pit yoluna atıldı. Orada debriyaj da düzgün çalışmadığından; otomobilin starter motoruyla çalıştırılıp yere bırakılmasıyla ilk hareket sağlanacaktı.

[Resim: start1-lg.jpg]

Böylece Hamilton yanı boş şekilde start alarak ilk viraja lider girdi. Vettel, hibrid sistemden tam gücü alamayan takım arkadaşı Ricciardo’yu geçerken; Alonso dışarıdan uçarak geldi, her iki Red Bull’u da geçti ama ilk şikanı dönemedi. Bu nedenle, İspanyol pilot FIA’nın uyarısı ile Vettel’e yerini geri verse de, Ricciardo’yu geçmiş oldu. İlk turu Hamilton, Vettel’in 1.6 saniye önünde bitirirken, arkada Alonso, Ricciardo, Raikkonen, Massa, Button, Bottas ve Magnussen vardı.  İlk turlarda Hamilton, yavaş yavaş farkı açtı ve 10. tur sonunda 5 saniyelik bir liderlik yakaladı.


Pitler başlıyor...

Raikkonen’i geçebilmek için Massa’yı 10. turda pite alan Williams, ilk hamleyi yaptı. Ferrari bir tur sonra Fin pilotu içeri alsa da, Massa öne geçmişti bile. Ferrari tur zamanı olarak daha hızlı olsa da, kısa düzlüklerin sonunda Williams’ı geçme şansı yoktu. Bottas 11, Vettel, Alonso ve Ricciardo 12. turda pite geldi. Red Bull iki otomobiline aynı turda servis verdi. Hamilton herkes pite girdikten sonra, pite geldi ve ikinci bölüme Vettel’in 8.8 saniye önünde başladı.

[Resim: W2Q4502.jpg]


Bu sırada Rosberg, ERS’yi, DRS’yi, diferansiyel ve diğer ayarları kullanamadığı; her seferinde iki vites yukarı ve bir vites aşağı giden otomobiliyle son sırada yola devam ediyordu. Pit stopun ardından Rosberg’in hareket etmesinin zor olacağı çok açıktı. Nitekim Alman pilot ilk pitin sonunda hareket ettirilemeyen W05 ile, bu sene ikinci kez yarış dışı kalmış oldu.

İkinci bölüm...

İkinci bölümde Hamilton arayı açarken, Alonso Vettel’e yaklaştı ve Ferrari 24. Turda erken ikinci pit-stopu yaparak Vettel’i geçti. Red Bull pist üstü pozisyonunun kaybedildiğini bildiği için, Vettel’e sert lastiği taktı. Farklı bir deneme yapmak şart olmuştu. Daha geride Williams, pilotlarının Raikkonen ve iyi bir yarış çıkartan Button’a geçilmesini engellemek için ikinci pitleri de, erkenden yaptı. Hamilton yine ana rakiplerinden daha sonra pite geldi, ön kanada sıkışan bir lastik parçasının da temizlendiği nispeten yavaş bir pit-stop yaptı ve Alonso’nun dört saniye önünde lider olarak yarıaş döndü. İngiliz pilot için her şey kontrol altındaydı.


[Resim: hamilton7-lg.jpg]

Gerilerde çok iyi bir yarış çıkartan Vergne, takım arkadaşı Kvyat’tan daha hızı olduğunu takıma göstererek Rus pilotu geçmiş ve Button’ın peşine takılmıştı. Magnussen, radyatörden gelen sıcak havanın kokpiti aşırı ısıtması, Kvyat ise içecek pompasının bozulmasıyla, sezonun fiziksel olarak en zorlu yarışınca ciddi sıkıntı yaşıyordu.


Güvenlik Aracı gidişatı değiştiriyor...

30. turda Sutil’in Perez’e yaptığı savunmada Force India’nın ön kanadını biçmesi, yarışın gidişatını değiştirdi. Bir Singapur klasiği olarak Güvenlik Aracı içeri girdi. Ferrari, ikinci pitlerden sadece altı tur sonra Alonso ve Raikkonen’i pite çağırdı. Sert lastiği takarak pilotların finişe kadar gidebileceği hesaplanmıştı. Özellikle Alonso için kaybedecek bir şey yoktu; pite girmese, zaten sert lastiği takmak için içeri girdiğinde Red Bull pilotlarına geçilecekti. Alonso sadece Red Bull’a geçilse de, Raikkonen Bottas ve Button’ın ardına düştü. Mercedes ise Hamilton’ı pistte bırakarak son pit öncesi farkı açmayı tercih etti. Riskli ama işe yarayabilecek bir plandı bu ve 2013’te Vettel’in yaptığına benzer bir bölümün atılmasına ihtiyaç vardı. Arkasındaki yedi pilot, sert lastikle finişe kadar gidebilirdi.


[Resim: W2Q5979.jpg]

Güvenlik aracı tam yedi tur ve 15 dakikanın ardından, 37. turda pistten çıktı ve Hamilton uçuşa geçti. En hızlı otomobille, cadde pistleri seven ve formunun zirvesindeki Hamilton’ın birleşimi, ortaya inanılmaz bir tempo çıkardı. 50. tura kadar 24 saniye fark açan İngiliz pilot, sonraki üç turda ihtiyacı olan üç saniyeyi yakalayamadı lastikleri bitince. Finişe dokuz tur kala pite gelen Hamilton, sadece Vettel’e geçilmiş oldu, ama rakibinden çok daha yeni lastiklerle hemen atağa kalktı ve riskli sayılabilecek bir yerde, altıncı virajda Red Bull’u geçti. Hamilton 10 saniye daha beklese, çok daha güvenli bir yerde geçiş yapabilirdi; ama İngiliz pilot adeta yarışa damgasını vurduğunu göstermek istercesine geçti Vettel’i.

[Resim: hamilton5-lg.jpg]

Sezonun yedinci zaferi bu şekilde geldi Hamilton için, hem de 13.5 saniye farkla. Vettel ikinci sırada finişe gelirken, yarış içinde zaman zaman hibrid sistemde sorun yaşayan Ricciardo Alonso’nun önünde podyuma çıkmayı başardı. Daha gerilerde Massa, Bottas’ın yeni lastikli tüm rakipleri son tura kadar maskelemesinden faydalanarak 31 tur aynı lastikleri kullanmasına rağmen beşinci oldu. Direksiyon sorunu da yaşayan Bottas, biten lastikleriyle son turda puan barajının dışında kaldı. Son bölümde adeta uçuşa geçen Vergne, aldığı iki tane beş saniyelik cezaya rağmen, son 15 turda 14.lükten 6.lığa kadar çıktı ve senenin en iyi sonucunu yakaladı. Benzer şekilde Perez de, son bölümde dokuz rakibini geçip yedinci oldu. Raikkonen sekiz, Hulkenberg dokuz ve Magnussen onuncu sırada finiş görürken; Button motor problemiyle muhtemel bir altıncılığa veda etti.


[Resim: vettel5-lg.jpg]

Singapur ön sıralar için çok heyecanlı bir yarış olmadı, ama beşinci sıradan gerideki durum güvenlik aracından sonra devamlı değişti. Ben de yayının rutine döndüğü anlarda, sıkılmamanız için elimde geleni yaptım. Formula 1’in Uzak Doğu turu Suzuka ile devam edecek.



02/11/2014, 18:56

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum 2024 F1 Çin GP | Serhan Acar & Mehmet Ali Selışık ile Formula 1x1 #05 sadmin 0 60 1 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  Yorum 2024 F1 Japonya GP | Serhan Acar & Mehmet Ali Selışık ile Formula 1x1 #04 sadmin 0 108 07/04/2024, 13:57
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Serhan Acar, Kimi Raikkonen'in En Unutulmaz Anlarını İzliyor! | Video Kulübü #14 sadmin 0 100 29/03/2024, 0:17
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1