play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 77
#11 Sergio Perez
Sıra 2| Puanı 64
#16 Charles Leclerc
Sıra 3| Puanı 59
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 55
#4 Lando Norris
Sıra 5| Puanı 37
#81 Oscar Piastri
Sıra 6| Puanı 32
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 24
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 24
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 10
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 9
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 11| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 12| Puanı 6
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:141, Galibiyet:3
Ferrari | Sıra: 2
Puan:120, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:69, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 4
Puan:34, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 5
Puan:33, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:7, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Çin GP 21 Nisan 2024

[Formula 1 Çin GP 20 Nisan 2024 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Çin GP 19 Nisan 2024 sprint sıralama Turlarını Canlı İzlemek İçin Tıklayın]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 586
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Serhan Acar'ın Kaleminden Belçika GP 2014
24-09-2014, 21:59
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
185,124
MESAJ:
540,399
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula E
Porsche, Da Costa'nın M...
Formula 1 Haberleri
Russell: "Asfalttan şik...
Formula 1 Haberleri
Perez: "Melbourne'den s...
Formula 1 Haberleri
Sainz: "Ferrari'ye katı...
Formula 1 Haberleri
Hamilton: "Ferrari'ye g...

Yorum: #1
Serhan Acar'ın Kaleminden Belçika GP 2014

[Resim: _SBL3143.jpg]

Yaz arasının ardından büyük bir merakla beklenen Belçika GP’sine Mercedes pilotları Hamilton ve Rosberg´in çarpışması damgasını vurdu. Yaşanan temasın ardından çok üstün olduğu bir hafta sonunda Mercedes galibiyetten uzak kalırken; son altı yarışta üçüncü kez Gümüş Oklar’ın sıkıntı yaşadığı bir mücadeleyi Red Bull pilotu Ricciardo kazandı.

Dört haftalık aradan sonra takımlar sezonun ikinci bölümüne başlamak için efsanevi Spa pistine geldi. Pek çok takımda uzun çalışma sürelerinin ardından geliştirilmiş olan güncellemeler mevcuttu; ancak Cuma günü yapılan antrenman turlarında güç dengelerinin çok da fazla değişmediği anlaşıldı. Antrenmanlarda Mercedes pilotları yine önde yer alırken, özellikle Williams pilotlarının podyumu zorlama şansının olduğu görüldü. Hatta Bottas üçüncü antrenmanı en hızlı pilot olarak tamamladı. Cuma günü Lotus ile Maldonado’, Puohon’a yaklaşırkenki düzlükte, son derece saçma bir kaza yaparak otomobiline ağır hasar verdi.

[Resim: Dppi_00114013_518.jpg]

Sıralamada Mercedes çok üstündü…

Ancak sıralama turlarında yaklaşık 45 dakika önce yağan yağmur cumartesi gününün gidişatını tamamen değiştirdi. Üç seans boyunca da aşağı yukarı aynı seviyede yağmur yağınca Q1, Q2 ve Q3’te tüm takımlar yağmur lastikleri ile turlamak zorunda kaldı. Yağmur zaten hızlı olan Mercedes’in avantajını çok daha fazla arttırdı; çünkü Williams sene başından bu yana olduğu üzere ıslak zeminde kuru asfalt üzerindeki hızını yakalayamamıştı ve düzlüklerde çok yavaş kalmamak için downforce seviyesini alışılmışın daha da altına çeken Red Bull pilotları ıslak zeminde özellik ve ikinci sektörde çok yavaş kaldı. Üçüncü bölümün sonunda Mercedes ile Rosberg zorlu şartlarda üst üste dördüncü pol pozisyonunu aldı. Hamilton frenlerinde sıkıntı yaşayan takım arkadaşına geçilse bile, Kanada’dan bu yana ilk defa ilk çizgide kendisine yer buldu. Saydığımız şartlardan ötürü Mercedes’in avantajı öyle artmıştı ki, Gümüş Oklar ile en yakın rakip otomobil arasında 2.2 saniye fark oluştu.

Mercedes’in ardında birbirine çok yakın olan Red Bull, Williams, Ferrari grubunda son dört yılın şampiyonu Vettel en iyi zamanı yakalayarak gridde üçüncü sıraya oturdu. Ferrari’de yaklaşık sekiz beygirlik avantaj sağlayan ısı yalıtımı ile ilgili yapılan güncelleme ile beraber, Alonso dördüncü sırayı aldı. Diğer Red Bull ile Ricciardo aslında üçüncü sırayı alabilecekken, Blanchimont’ta pist dışına çıkınca beşinciliğe razı oldu. Bu pilotları Bottas, Magnussen, Raikkonen ve Massa izledi. Geride Marussia ile Biachi üst üste ikinci sene yağmur altında Q2’ye kalarak büyük bir başarı kazandı. Öte yandan tuhaf bir kararla sadece tek bir yarış için Caterham’ın direksiyonuna oturan Andre Lotterer, takım arkadaşı Ericsson´u bir saniye geçmeyi başardı.

[Resim: Dppi_00114013_593.jpg]

Startta Hamilton önde…

Yarış öncesi beklenti yumuşak lastik ile ilk iki bölümün atılması ve iki pit yapılması şeklindeydi. Start öncesinde Ferrari Alonso’nun stop eden motorunu formasyona 15 saniye kalana dek çalıştıramadığı için İspanyol pilota bir ceza gelecekti. Kalkış anında Rosberg yavaş kalınca Hamilton ilk viraja lider girdi. Vettel ise ilk virajı dışarıdan dönerek Rosberg’e geçildi. Alman pilot 2013’ün bir tekrarını yaparak, Eau Rouge çıkışındaki ilk uzun düzlükte atağa kalktı ve ERS sistemindeki bütün şarjını kullandı. Ancak bu kez Hamilton daha iyi direndi ve Les Combes girişinde içeride olmanın avantajıyla liderliğini korudu. Vettel ise çok geç fren yapınca şikanı dönemedi ve kaçış yoluna girdi. Böylece Rosberg ikinci sırayı kolayca aldı. Bu üçlünün arkasında sırayla Alonso, Bottas, Magnussen, Raikkonen, Massa ve Button vardı.

[Resim: Nico-Rosberg-Lewis-Hamilton_3195016.jpg?20140824155702]

Mercedes’te senenin ilk sıcak teması…

Rosberg, ikinci turda daha DRS açılmadan Eau Rouge’u Hamilton’dan saatte 6 kilometre daha hızlı dönünce atağa kalktı ve iki pilot düzlüğün sonunda yan yana geldiler. Çizgi avantajı Hamilton’da idi, şikanın sağ virajını dönmeye başladıklarında Hamilton viraja ve pozisyona hakim olmuştu. Ama Rosberg önce direksiyonu dışa açtıktan sonra; anlık kararla sağa dönmeye devam etti ve Alman pilotun kanadının sağ tarafı, Hamilton’ın sol arka lastiğine temas etti. Rosberg kanat kırarken, Hamilton patlayan lastiğiyle bir sonraki virajı dönemeyerek pist dışına çıktı. Mercedes pit duvarı, sene başından beri korktukları olayla karşı karşıyaydı.

Aslında yaşanan bu teması, farklı açılardan değerlendirmek lazım. Bu tarz bir temasın Rosberg’in ön kanadını kırma ihtimali %100, ama Hamilton’ın lastiğini patlatma ihtimali %30 civarı olarak değerlendirildi. Muhtemelen Bahreyn ve Macaristan’daki atakların ardından, Rosberg bu kez pes etmek istemedi.

[Resim: Rosberg-footage_3195070.jpg?20140824165220]

Olayı kasıtlı çarpma olarak değerlendirmek çok doğru olmaz; atak yaparken niyeti çarpmak değildi belki ama bilerek ve isteyerek teması göze aldı bence. Sonuçta Rosberg, puan olarak avantajlıydı; o noktada öne geçme ihtimali kalmamıştı ama yine de devam etti. Belki ödüle karşı riski tarttı; belki bunu belki sırf inattan yaptı. Neticede Rosberg’in bu tarz riskli bir hareketi denemeye hakkı vardı ve sonuçta temastan karlı çıktı. Hamilton’ın lastiği patlamasa, Rosberg kendi kalesine gol atmış olacaktı. Aynı temas başka pilotlar arasında olsa klasik yarış teması olacaktı, tıpkı Macaristan’daki Hulkenberg-Perez teması gibi. Ama olay şampiyonluk için çekişen ikilinin arasında geçince, tam bir bombaya dönüştü. Yarıştan sonra Mercedes yönetiminin Rosberg’i suçlar tarzdaki açıklamalarının ardından, Monza öncesinde ‘bu hareketi bir şeyi kanıtlamak için yaptığını söyeyen’ Rosberg resmi olarak özür dilemek zorunda kalacaktı. Takımın kendisine açıklanmayan bir disiplin cezası verdiği de söylendi.

[Resim: Hamilton-Lotterer.jpg]

Temasın sonrası…

Hamilton patlak lastikle, pite dönene kadar tabana da hasar verdi ve birkç turun ardından güç ünitesini korumak için yarışı bırakmak istedi. Ama Mercedes pit yönetimi, güvenlik aracı çıkabileceği için yarışmaya devam etmesini söyledi.

Rosberg kanat hasarıyla yavaş kalınca Vettel ve arkada Alonso’yu geçmiş olan Ricciardo ona yaklaşmaya başladı. Beşinci turda Vettel, hala ıslak olan suni çime çıkınca takım arkadaşı Ricciardo’ya geçilmiş oldu. Mercedes kırık kanada karşın, Rosberg’i sekizinci tur sonuna kadar piste tuttu ve Alman pilot girdiğinde ön kanat değişimi ile beraber sert set lastik takıldı. Bu mantıklı bir seçimdi, çünkü Rosberg trafikte kalacağı bölümde yavaş olan lastikten kurtulmuş olacaktı.

Bu arada Ferrari de agresif bir stratejiyle Raikkonen’i aynı turda erkenden pite aldı. Rosberg’in ardından 10. turda ve bir sonraki tur Red Bull pilotları pite geldi. 12. turda ise Bottas ve Alonso pitteydi. Alonso startta aldığı beş saniye ceza nedeniyle daha da gerilere düştü. İlk pitler bittiğinde sıralama Ricciardo, ikinciliğe yükselen Raikkonen, Vettel ve Bottas şeklindeydi. Alonso ise aldığı ceza ile yarış boyunca savaşacağı Magnussen’in gerisine düştü. Bu sırada en arkalarda olan ve taban hasarı ile yarışa devam eden Hamilton, yarıştan çekilmek istediğini bir kez daha pit duvarına duyurdu.

[Resim: ricciardo7-lg.jpg]

20. tura kadar olan bölümde Ricciardo, Raikkonen ile arayı iki saniyeden sekiz saniyeye çıkardı. Bu kritik turlarda Rosberg’in düzlüklerde Vettel’in arkasında kalması ve bir türlü Red Bull’u geçememesi, Ricciardo’nun ekmeğine adeta yağ sürdü. 17. turda şikanda dışarıdan bir atak yapan Rosberg, lastiklerini ciddi şekilde yaktı ve bu olayın devamında da Bottas kendisini düzlükte geçti. Yanık lastik durumu kötüleştirince Mercedes, üç pit stopa dönmek zorunda kaldı ve Rosberg’i 19. turda içeri çağırdılar. Ancak telaşla yapılan pit esnasında Rosberg’e yumuşak yerine sert lastik takıldı. Bu oldukça kritik bir taktik hatasıydı, çünkü üçüncü bölümde Rosberg otomobilin tüm hızını kullanamamış oldu.

Red Bull , Mercedes’ten iki tur sonra Vettel’i içeri aldı; ama bu iki turda altı6 saniye daha hızlı olan Rosberg öne geçmişti bile. Hatta Vettel, Raikkonen’e de geçilmiş oldu. Önde rahat bir yarış sürdüren Ricciardo ,biraz daha uzun süre pistte kaldı ve 27. turda sert lastiği takarak yarıştaki son pitini yapmış oldu. Avustralyalı pilot, kendisi için yarışın son bölümüne Rosberg´un 3.3 saniye önünde başladı. Ancak mercedes pilotu lastiklerinin zirve performansının büyük kısmını bitirmişti. Rosberg çaresiz şekilde üçüncü kez pite çağırıldı

[Resim: Magnussen-Alonso.jpg]

Son bölüm…

Mercedes Alman pilotun Ricciardo’yu son turda yakalayabileceğini hesaplanmıştı. Rosberg, 1.51 civarında dönerken; Red Bull 1:53.4 hedef sürenin Ricciardo için yeterli olacağını hesapladı ve Avustralyalı pilota bu hedefi verdi. Ricciardo inanılmaz bir istikrarla sıradaki on turda dört kere 53.4 saniye yakalarken; kalan turlarda bu hedef sürede en fazla 0.2 saniye saptı. Rosberg dördüncülüğe düştükten hemen sonra; hem Bottas’ı hem de Raikkonen’i rahatça geçti. Ama Red Bull pilotunun istikrarlı turlarıyla, Mercedes’in hesapladığı kadar çabuk arayı kapatamadı. Çok erken ilk pitini yapan Raikkonen’e oranla daha yeni lastiklere sahip olan Bottas, 40. turda vatandaşını geçerek podyumun son basamağını yakaladı. Sonuçta yarışı Ricciardo kazandı ve bu seneki üçüncü zaferini yakaladı.

[Resim: Nico-Rosberg.jpg]

Yarış başındaki temasın ardından Hamilton son turlara yakın, yarışı bıraktığı için Rosberg ikincilik ve 18 puan ile beraber haftayı çok kârlı kapatmış oldu. Raikkonen, Bottas’ın ardından kalsa da, sezonun en iyi sonucunu elde etti. Son turlarda Magnussen, Alonso ve Button’ın mücadelesine Vettel de katıldı ve dört pilot neredeyse Formula Ford günlerindeki gibi kapışmaya başladılar. 20 turu aşkın bir süredir çok sert savunma yapan Magnussen, 41. turda kantarın topuzunu biraz fazla kaçırdı ve ilk düzlüğü sonunda 320 km ile Alonso’yu çimlere doğru itti. Ferrari pilotu büyük tecrübesiyle durumu kaza yapmadan kurtarsa da bu hareketi yarıştan sonra, Danimarkalı 20 saniyelik bir ceza gelmesine neden oldu. Magnussen böylece, iyi götürdüğü yarışı sıfır puanla noktaladı. Bu grupta Vettel beşinciliği alırken, ona arkadan temas ederek ön kanadına hasar veren Alonso Button geçilmdi ve yedinci sırada kaldı. Günün diğer puanları Perez, Kvyst ve Hulkenberg’e gitti.

[Resim: Dppi_00114013_580.jpg]

Yarış sonunda Ricciardo podyumda yine çok mutluyken, Rosberg fanlar tarafından yuhalandı Ben yarıştan ve yayından genel anlamda keyif aldım. Gerçekten de çok uzun seneler boyunca tartışılabilir bir temasın yaşandığı Belçika GP’si, 2014 dünya şampiyonasının kaderini değiştirmiş olabilir. Şu bir gerçek ki bundan sonra Mercedes’te hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Sırada Gümüş Oklar’ın çok üstün olması beklenen Monza var. Bakalım Hamilton ve Rosberg´in mücadelesi nereye kadar taşınacak?

Serhan Acar


24/09/2014, 21:59

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum 2024 F1 Japonya GP | Serhan Acar & Mehmet Ali Selışık ile Formula 1x1 #04 sadmin 0 107 07/04/2024, 13:57
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Serhan Acar, Kimi Raikkonen'in En Unutulmaz Anlarını İzliyor! | Video Kulübü #14 sadmin 0 100 29/03/2024, 0:17
Son Mesaj: sadmin
  Yorum 2024 F1 Avustralya GP | Serhan Acar & Caner Eler ile Formula 1x1 #03 sadmin 0 100 25/03/2024, 1:45
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1