play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 77
#11 Sergio Perez
Sıra 2| Puanı 64
#16 Charles Leclerc
Sıra 3| Puanı 59
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 55
#4 Lando Norris
Sıra 5| Puanı 37
#81 Oscar Piastri
Sıra 6| Puanı 32
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 24
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 24
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 10
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 9
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 11| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 12| Puanı 6
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:141, Galibiyet:3
Ferrari | Sıra: 2
Puan:120, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:69, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 4
Puan:34, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 5
Puan:33, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:7, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Çin GP 21 Nisan 2024

[Formula 1 Çin GP 20 Nisan 2024 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Çin GP 19 Nisan 2024 sprint sıralama Turlarını Canlı İzlemek İçin Tıklayın]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 702
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Serhan Acar'ın Kaleminde Macaristan GP 2015
26-09-2015, 18:01
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
185,103
MESAJ:
540,378
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Günün Karesi
Çin GP 2007 - Lewis Ham...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Ferrari'nin Avantajı, A...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Çin GP'de GÜÇ DENGELERİ...
Motor Sporları
Kartingte Sezon Körfez’...
Formula 1 Haberleri
Lewis Hamilton, Rose il...

Yorum: #1
Serhan Acar'ın Kaleminde Macaristan GP 2015

[Resim: 89P8853.jpg]

Son senelerde genelde eğlenceli, yarışlara sahne olan Hungaroring’teki mücadelede, bir sezon boyunca yetecek kadar olay yaşandı. Temaslar, hatalar, cezalar, taktik hamleleri, kazalar ve sürprizler… Tüm bu kaosun içinden, sadece bir adam hiç etkilenmeden çıkmayı başardı: Sebastian Vettel.

Ferrari pilotu, Mercedes’lerin kötü start alarak kendisine sunduğu fırsatı kaçırmadı ve sezonun ikinci zaferine ulaştı. Tüm bu karmaşanın içinde Red Bull çifte podyum yakalarken, turbo motorlar çağında ilk defa podyum dışında kalan Mercedes büyük hayal kırıklığına uğradı.

Hamilton´ın hafta sonu harika başladı...

Aslında sıralama turlarının sonuna kadar Mercedes’in ve özellikle de Hamilton’ın büyük üstünlüğü vardı. Şampiyona lideri, iki gün boyunca tüm seanslarda ilk sırayı aldı ve belki de senenin en dominant performansı ile takım arkadaşı Rosberg’in 0.5, Vettel’in 0.7 saniye önünde polü aldı. Cumartesi akşamı, yarış Hamilton için kolay bir zafer olacak şeklinde bir algı vardı padokta. Ferrari’de ise durum, çok kötü geçen Cuma gününden sonra biraz toparlanmıştı. Ama bu kadar kısa pistte ortada olan fark, kırmızı otomobillerin Mercedes ile mücadele edemeyeceğini gösteriyordu.

Motor gücünün öneminin az olduğu Hungaroring’de, İngiltere’deki güncellemeden sonra hızlanan Red Bull iyi bir sonuç için umutluydu. Nitekim Riccciardo, antrenmanlarda sorunlarla boğuşan Raikkonen’in önünde dördüncü sırayı kaptı gridde. Yeni ön kanadı kullanan, ancak burası için ümitli olmayan Williams ile Bottas altıncı Kvyat yedinci, Q3’te hata yapan Massa sekizinci sırayı aldı. Buraya Q3’e kalmak ve puan almak parolasıyla gelen McLaren-Honda, Q1’de Button’da çıkan ERS ve Q2’nin başında Alonso’nun otomobilinde baş gösteren elektrik sorunuyla yarı yolda kaldı. Son virajda otomobili stop eden Alonso, adeta kararlılığını ve takımı nasıl sırtladığını gösterircesine McLaren’i pite kadar itti, ancak İspanyol pilot, kurallar gereği sıralama turlarına devam edemedi.

[Resim: QCdjB5HwFOTaWQ8X4xMDoxOjBzMTt2bJ]

Starttan önce hafta içinde cenaze töreni yapılan Bianchi için tüm pilotların bir çember halini alarak yaptıkları anma töreni çok dokunaklıydı. Bianchi’ye çok yakın olan Massa’nın son anda, Bianchi’nin ailesini de bu çembere dahil etmesi çok anlamlı bir hareketti. Pilotların hepsi, kendi jenerasyonlarında ilk defa bir meslektaşlarının ölümüne ve cenazesine şahit olmuştu. Üzerine starttan 15 dakika önce yapılan bu dokunaklı anma töreni, duygusal anlamda ve konsantrasyon anlamında pilotları çok zorlayacaktı.

[Resim: external?url=http%3A%2F%2Fcontent4.video...z9c5xuj3mc]

Yarışta beklenti iki pit-stop yapılması şeklindeydi. Özelikle sol arka lastiğin korunması, pit öncesi atılacak tur sayısının anahtarıydı. Macaristan yarışının gidişatı ilk 20 saniyede değişti desek, yanlış olmaz. Starta gelirken Massa, otomobilni tam olarak doğru yerde durduramayınca, start ertleendi ve bir formasyon turu daha atıldı. Massa’nın bu hatası, yarışın kaderini değiştiren olaylardan birisiydi, kimse bilmese de. Bu ekstra formasyon kalkış sırasında Hamilton’ın debriyajı aşırı ısınmıştı ve bu olay şampiyona liderinin kötü bir start almasına neden olacaktı.

Startta tablo değişiyor...

[Resim: SNE28050.jpg]

Bir tur kısalan yarışın gerçek startında, Vettel üçüncü, Raikkonen ise beşinci sıradan harika bir çıkış yaptı Mercedes’e göre. Vettel ilk viraja lider girerken, Raikkonen de ikinci virajın çıkışında ikinciliğe oturdu. Hamilton, kötü startla dördüncülüğe düşmüştü. Bu sene genelde kontrollü ve çok iyi yarışlar çıkartan Hamilton, sezonun en kötü performansını sergileyeceği yarıştaki ilk hatasını, daha ilk sektörün sonunda yaptı. Pistin ortasında yer alan ve geçişin pek mümkün olmadığı şikana gelinirken Rosberg’e, dışardan imkansız bir atak yaptı. Panik içinde yapılan bu hamle, Rosberg’in hiçbir kabahati olmaksızın Hamilton’ı pist dışına yolladı ve şampiyon pilot, ilk turun sonunda kendisini 11. sırada buldu.

[Resim: vettel2-lg.jpg]

İnanılmaz bir şekilde ilk turun sonunda Ferrari’ler ilk iki sıradaydı. Ferrari, yarışı kontrol edip kazanabilecek bir konumdaydı. Hatta Scuderia’nın Raikkonen’i yavaşlatmasına bile gerek olmayacaktı. Çünkü yarıştaki hesabını zaten ikinci sırada gidip Hamilton’dan daha iyi lastik kullanmak üzerine kuran Rosberg, sol arka lastiği koruyabilmek adına otomobilini aşırı derecede önden kaymaya meyilli olarak ayarlamıştı. Bu tercihi ile Rosberg, Ferrari’den daha yavaştı. Mercedes pilotunu Bottas, Kvyat, Hulkenberg, ilk virjada Bottas ile temas yaşayınca geriye düşen Ricciardo, Perez ve Massa izlyordu. Düzlükte Red Bull’dan çok daha hızlı olan Hulkenberg, hemen beşinciliğe çıktı.

İlk 10 turun sonunda Vettel, Rosberg ile 8.5 sn fark açmıştı. Gayet hızlı olan Ricciardo, erken pite girmesine rağmen Bottas’ı geçti ve ilk pitin sonunda dördüncülüğe çıktı. İki Red Bull da, daha az tercih edilen sert hamuru ikinci bölümde takıp, yarışın sonunda yumulak lastikle yarışmayı düşünüyordu. Öndekiler pite girdikçe önü açılan ve hızlanan Hamilton, 19. turda beşinci sıradayken pite geldi. Ancak şampiyon bir hata daha yaptı ve birinci yerine ikinci viteste durunca fazladan 1.5 sn daha kaybetti.

[Resim: J5R7631.jpg]

Yine de Lewis, çok daha hızlı lastiklerle Ricciardo’yu yakaladı ve 28. Turda geçip, 15 sn ilerideki Rosberg’in peşine takıldı. Rosberg ikinci bölüm için sert lastiği takmıştı. Böylece Hamilton, önü açılıp otomobilin gerçek hızını piste yansıtınca, her tur, yumuşak lastikli Vettel’e bir, Rosberg’e iki saniye yaklaştı ve 37. turda takım arkadaşı ile arayı dört saniyeye indirdi. Aslında bu bölüm Hamilton pol avantajını korusa, yarışı ne kadar rahat kazanabileceğinin bir göstergesi oldu adeta.

Vettel önde ve rahat, Rosberg´in aklı Hamilton´da...

Bu sırada Vettel, Rosberg’ten neredeyse 30 saniye öndeydi ve yarışı hala kontrol ediyordu. Rosberg yine de tehdit altında değildi. Hamilton son pitte sert lastikleri takmak zorundaydı, Rosberg ise yumuşak hamurla yola devam edebilirdi. Ancak bu noktada, Rosberg’in sadece Hamilton’a odaklanan ve aslında yarışı kazanmayı hedeflememesi, işleri değiştirdi. Yumuşak lastiğini finişe kadar dayanmayacağını düşünen Rosberg (halbuki Vettel ve Raikkonen’e yaklaşabilir ve belki de onları geçebilirdi) Hamilton’ın da son bölümde sert lastiği takacağını düşünerek, ikinci ve son pitte sert hamuru takmak istedi. Kısacası Alman pilotun derdi yarışı kazanmak değil, Hamilton’a geçilmemekti.

Pit duvarı ise Rosberg’in yumulak hamuru takmasını ve Ferrari’yi zorlamasını istiyordu. Bu dakikalarda Hulkenberg’in durup dururken kırılan ön kanadı ile ilk virajda bariyerlere gömülmesi, işin gidişatını bir kez daha değiştirdi.

[Resim: SBL7853.jpg]

Önce sanal güvenlik aracı VSC devreye girdi. Bu sırada pit yoluna çok yakın olan Rosberg içeri girdi. Ancak takım henüz net karar verilemediği için yumuşak set lastiği hazırlayamamıştı ve mecburen sert lastik takıldı W06’ya. Mercedes, Ferrari gibi VSC altında zaman kaybetmeden bir tur daha atıp doğru karar vermek yerine, (tıpkı Monako’da olduğu gibi) bir kez daha baskı altındayken acele ve yanlış bir karar almış oldu.

Bir tur sonra da temizlik operasyonu için güvenlik aracı içeri girdi ve Ferrari’in yarım dakikalık  avantajı eriyip gitti. Bu arada MGU-K kinetik enerji sistemi devre dışı kalan Raikkonen, 160 beygir güçten yoksun kalmıştı.

Güvenlik Aracından sonra müthiş kapışmalar...

Bottas ve Button hariç herkes son pitlerini yaptı. Yarış yeniden başlamadan evvel sıralama Vettel, Raikkonen, Rosberg, Hamilton, Bottas, Kvyat Verstappen, Sainz, Button, Alonso şeklindeydi. Rosberg yumuşak lastiği takmış olsa, tur başına 1.5 sn hızlı olan hamur ve lastikleri çabuk ısıtamayan Ferrari sayesinde yarışı bile kazanabilirdi. En kötü ihtimalle ikincilik garantiydi.

[Resim: kvyat-ricciardo1-lg.jpg]

Oysa ki yarış başladığında Rosberg, hemen güçsüz Raikkonen’i geçti ama, arkada da Cumartesi günü bir set yumuşak lastiği kullanmadan yarışa saklamış olan Ricciardo, Hamilton’a atak yaptı. Hamilton rakibine çarpınca Ricciardo ufak hasarla kaçış alanına dalarken, Mercedes pilotu da ön kanadını kırdı.

Bu arada aynı tur içinde tepeye tırmanırken Kvyat, Hamilton, Bottas ve Verstappen müthiş bir kapışmaya giriştiler. Bu kapışmada Kvyat pist dışına çıkıp avantaj kazandığı için 10 saniye ceza alacak, Verstappen’in temasıyla lstik patlatan Bottas ise tıpkı Hamilton gibi pitin yolunu tutacaktı. Pite gelen Hamilton ayrıca, Ricciardo’ya çarptığı için bir de pitten geçme cezası alacaktı.

[Resim: 1437936419.jpg]

Maldonado´dan ceza şov...

Zaten aksiyon öyle boyutlardaydı ki; komiserler kurulu yarış içinde üçü Maldonado’ya ait olmak üzere tam dokuz farklı ceza verecekti. Pastor Maldonado, ilk turda Perez’e çarptığı için pitten geçme, güvenlik aracı ardında pit yolundan geçerken hız limitini aştığı için bir daha pitten geçme ve son olarak güvenlik aracı pistten çıktığında Stevens’i erken geçtiği için 10 saniye zaman cezası alarak bir bakıma rekor kıracaktı. Verstappen’e de VSC altında hızlı gittiği için bir pitten geçme cezası geldi.

Sorunlu Raikkonen, 52. turda pite geldi. Takım ERS sistemini kapatıp açtı ama sorunun üstesinden gelemeyince Fin pilot, garanti gözüken bir ikinciliğe veda etti. Bu kaosun içinde Hamilton yeniden yükselişe geçerken, Ricciardo 64. turda Rosberg’e atak yaptı.

Alman pilotun kaybedecek daha çok şeyi olmasına ve yumuşak lastikli Ricciardo’yu arkasında tutması pek mümkün olmamasına karşın, iki pilot temas ettiler. Bu Ricciardo’nun yarıştaki üçüncü göğüs göğüse çarpışmasıydı. Ancak her ikisi de bu durumdan zararlı çıktı. Rosberg’in sol arka lastiği patlarken, Ricciardo’nun da ön kanadı kırıldı. Böylece şampiyonada liderliği alabilecek gibi duran Rosberg, Hamilton’ın da gerisine düştü. Rosberg, sene sonunda çekimser kaldığı ve zaferi kovalamadığı bu yarıştan dolayı çok pişman olabilir. Şu bir gerçek, Rosberg önde gitmediği müddetçe; geriden gelip bir şeyleri kazanamıyor Hamilton gibi. Ricciardo ise ikinciliği takım arkadaşı Kvyat’a bıraktı.

[Resim: podium1-lg.jpg]Zafer Vettel´in...

Tüm bu kaosun içinde, olaylara hiç bulaşmayan Vettel, kariyerinin 41. Ferrari’deki ikinci zaferine ulaşmış oldu. Alman pilot galibiyeti, aramızdan ayrılan Jules Bianchi’ye adayacaktı. Kvyat çekeceği cezaya rağmen ikinci olarak kariyerinin ilk podyumunu yakalarken, günün gladyatörü Ricciardo’da Red Bull ile 2015’te ilk kez podyuma çıkmış oldu. Avustralyalı pilot, son bölümde biraz daha sakin kalsa, belki Hungaroring’de üst üste ikinci zaferini alabilirdi.

Verstappen kariyerinin en iyi sonucu ile dördüncülüğe ulaştı. Toro Rosso ilk bölümde Sainz yolda öndeyken, Verstappen’i önce pite alıp tartımalı bir karara imza atmıştı; ama dördüncülük ve Sainz’in kalmasından ötürü bu olay pek fazla konuşulmadı. Alonso McLaren ile sezonun en iyi derecesi olan beşinciliği yakaladı. Sonlarda yeniden yükselen Hamilton, mucizevi şekilde bu kadar kötü yarıştığı Macaristan’dan, puan farkını açarak ayrıldı. Grosjean, Rosberg, Button ve Ericsoon günün son puanlarını aldılar. Korkunç bir yarış geçiren Williams, iki otomobille finiş görse bile puan alamadı.

Tüm bu kaosun içinde yarışı anlatmaktan büyük keyif aldım. Zaman zaman olan biteni yakalamak, gerçekten çok zor oldu. İngiltere’den sonra üst üste ikinci yarışta da çekişmeyi yaşamak ve nakletmek, gerçekten güzel oldu.



26/09/2015, 18:01

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum 2024 F1 Japonya GP | Serhan Acar & Mehmet Ali Selışık ile Formula 1x1 #04 sadmin 0 107 07/04/2024, 13:57
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Serhan Acar, Kimi Raikkonen'in En Unutulmaz Anlarını İzliyor! | Video Kulübü #14 sadmin 0 100 29/03/2024, 0:17
Son Mesaj: sadmin
  Yorum 2024 F1 Avustralya GP | Serhan Acar & Caner Eler ile Formula 1x1 #03 sadmin 0 100 25/03/2024, 1:45
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1