play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 110
#11 Sergio Perez
Sıra 2| Puanı 85
#16 Charles Leclerc
Sıra 3| Puanı 76
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 69
#4 Lando Norris
Sıra 5| Puanı 58
#81 Oscar Piastri
Sıra 6| Puanı 38
#63 George Russell
Sıra 7| Puanı 33
#14 Fernando Alonso
Sıra 8| Puanı 31
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 19
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 9
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 11| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 12| Puanı 6
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 4
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:195, Galibiyet:4
Ferrari | Sıra: 2
Puan:151, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:96, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 4
Puan:52, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 5
Puan:40, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:7, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 7
Puan:5, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Miami GP 5 Mayıs 2024

[Formula 1 Miami GP 4 Mayıs 2024 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Çin GP 3 Mayıs 2024 sprint sıralama Turlarını Canlı İzlemek İçin Tıklayın]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 715
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Serhan Acar'ın Kaleminde Belçika GP 2015
26-09-2015, 18:00
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
185,289
MESAJ:
540,631
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
DTM
Ayhancan Güven yarış ta...
Motor Sporları
TOSFED Yıldızını Arıyor...
Formula 1 Haberleri
Norris: "Çin'de yavaş k...
Formula 1 Haberleri
Verstappen: "Aracımız b...
WEC/LeMans/IMSA
Ferrari, Imola WEC yarı...

Yorum: #1
Serhan Acar'ın Kaleminde Belçika GP 2015

[Resim: parcferme1-lg.jpg]

Mercedes, sezonun ikinci yarısına da çok üstün başladı. Macaristan’da sezonun en kötü yarışını çıkartan Hamilton, Spa’da çok üstün bir zafere imza atarken; Vettel’in patlayan lastiği ve Grosjean’ın yakaladığı podyum, İngiliz pilotun galibiyetinden daha çok konuşuldu.

Aslında lastiklerin güvenliği konusu  ilk olarak Cuma günü Rosberg, Blanchimont’ta 300 km/s ile giderken sağ arka lastiği patladığında gündeme geldi. Alman pilot yaralanabileceği kadar büyük bir kazaya karışmadan bu olaydan kurtulduğu için çok şanslıydı. Pirelli, sonradan lastiğin yanak kısmında oluşan bir kesiğin bu olaya neden olduğunu açıklasa da, bu ibare pek kimseyi tatmin etmedi.

[Resim: nico-rosberg-tyre-failure-spa-2015.jpg]

Hamilton sıralamada çok iyiydi…


Sıralama turlarında Hamilton, senelerdir iyi bir performans sergileyemediği ikinci sektörde adeta yıldızlaştı. Birbirinden hızlı ve zorlu dokuz virajdan oluşan bu kısımda, Rosberg’e tam yarım saniye fark atan İngiliz pilot, sezonun 10. pol pozisyonunu hiç zorlanmadan aldı. İki Mercedes’in ardındaki mücadele çok çetindi. 0.2 saniye içinde yedi pilot sıkıştı. Bottas sezonun en iyi sıralama derecesi ile üçüncü oldu. Grosjean yılın en iyi Cumartesi performansı ile dördüncü olsa da, vites kutusu değişikliği ile gelen ceza Fransız pilotu sekizinciliğe düşürecekti. Bu arada maddi anlamda sıkıntılı günler geçiren Lotus, eski test pilotu Carles Pic’in açtığı dava nedeniyle, hafta sonu boyunca avukatlar ve haciz memurlarıyla da uğraşacaktı.

[Resim: perez1-lg.jpg]

Bir başka ‘yılın en iyi sıralama turu’ Force India ile Perez’den geldi ve Meksikalı pilot beşinciliği aldı. Ricciardo dezavantaja sahip Renault motorlu Red Bull’u ancak altıncılığa taşıyabilirken, yaptığı hata ile sadece 0.1 sn kaybeden Massa yedinci sırada kaldı. Cuma günü Spa’da (2014’te olduğu gibi) yine kaza yapan Maldonado, Q3’ü sekizinci sırada bitirdi. Hungaroring’in galibi Vettel ise, son turunda yaptığı hata nedeniyle dokuzunculuğa razı oldu. İlk onda yer alan son isimse takımın tahmini olan 13. sıranın çok ötesine geçmeyi başarsan Carlos Sainz Jr. idi.

[Resim: raikkonen1-lg.jpg]

Ferrari’nin şanssız ismi Kimi Raikkonen, belki de en iyi performans sergilediği pistte, Q2’de yaşadığı vites kutusu arızası nedeniyle yolda kaldı. Üniteyi değiştiren Ferrari, iki sıra daha geriye düşecekti.  Yeni motor takan Verstappen 10 sıra ceza alırken, Cuma ve Cumartesi günü tüm yan parçaları ile beraber komple güç ünitesini iki defa değiştiren McLaren-Honda’da Alonso ve Button toplam 105 sıra ceza alarak rekor kırdı.

Honda buraya yanma odasında yapılan üç kredilik bir güncelleme sayesinde umutlu gelmişti. Ancak McLaren pilotları, bir kez daha tüm düzlükler boyunca ERS hibrid sistemi kullanamadı. Sonuç olarak 2012’de polü aldığı kadar iyi bir tur attığını iddia eden Button ile takım arkadaşı Alonso, Q2’ye geçmeye yaklaşamadı bile. Ferrari’nin Kanada’da yaptığı motor güncellemesine yeni kavuşan Sauber, McLaren’den çok daha hızlıydı.

[Resim: start2-lg.jpg]

Yeni kısıtlamalar ile ilk start…


Spa’da start öncesi, en çok merak edilen konu, pilotların özellikle debriyaj ayarlarını pitten yardım almadan yapmalarını dikte eden yeni uygulamanın neler getireceği idi. Pirelli’nin yumuşak ve orta hamurları getirdiği yarışta genel beklenti, iki pit-stop yapılması şeklindeydi.

Hulkenberg’in ERS sorunu yaşayan otomobili nedeniyle start ertelendi ve ikinci formasyon turu atıldı. Yani debriyajlar daha da ısındı ve doğru kavrama noktasını yakalamak, daha da zorlaştı. Kalkışta Hamilton yerini korurken, Rosberg ve Bottas startın kaybeden isimleri oldular. Uçarcasına kalkan Perez, Eau Rouge çıkışında ikinci sıradaydı.

[Resim: start4-lg.jpg]

Uzun düzlüğün sonunda Hamilton’ı dışarıdan zorlayan Meksikalı pilot, liderliği alamasa da ilk turu ikinci sırada tamamladı. Ricciardo üçüncü sıradaydı Beşinciliğe kadar düşen Rosberg, Bus Stop’ta Bottas’ı geçerek dödüncülüğü aldı. Fin pilot karşı atak yapmaya çalışırken La Source’da dışarı çok taşınca, Vettel kendisini geçti. Hamilton arkasında ‘düzlükte hızlı ama tur zamanı olarak yavaş’ Perez’in bulunmasının avantajı ile beşinci turun sonunda dört saniyelik bir fark açmıştı bile. Gerilerde Button, hibrid güçten (150 beygirden) yoksun olarak turluyordu bu esnada.

[Resim: ricciardo2-lg.jpg]

Red Bull, Force India’yı avlıyor…


Perez’i pit üstünde geçemeyeceklerini anlayan Red Bull, Riccirdo’yu yedinci turda pite alarak sert lastikleri taktı. Force India, Red Bull’un bu yemini yutarak bir tur sonra Perez’i içeri çağırdı. Ama aslında çok geçti. Ricciardo, zaten teorik olarak Perez’i geçmişti. Meksikalı  pilot, bi tur sonra yaptığı pitle yerini koruyamadığı gibi, yarışlın sonuna kadar ideal şekilde ayarlanmamış bölümlerle tur atacaktı.Sekizinci turda Grosjean, Bottas’ı geçince, Williams pilotunu pite çağırdı ve öne geçirmeyi denedi. Grosjean bir tur sonra pite geldiğinde Bottas gerçekten de öne geçmişti. Ama uzun düzlüğün sonunda Grosjean, yine aynı atağı yaptı ve Bottas’ı bir daha geçti. Bu ilk pitler, aslında taktik hamlelerin sonucuydu. Lastikleri hala iyi durumda olan Mercedes pilotları ve Vettel, yola devam etti. 10. turun sonunda Hamilton ile Rosberg’in arasında 7.5, Rosberg ile Vettel’in arasında ise 5 saniyelik bir fark vardı.

[Resim: grosjean2-lg.jpg]

Dördüncülüğe kadar tırmanmış olan Raikkonen, 1. turda pite geldi. Mercedes, arka tarafta uygun boşluğu bulunca 12. turda Rosberg’i pite alıp sert lastiği taktı. Hamilton’ın liderliği zaten tehdit altında olmadığından, Mercedes Rosberg’i ikinci sıraya taşımak için önceliği Alman pilota vermişti. Sonraki iki turda sırasıyla Hamilton ve Vettel, sert lastiği taktılar.

Pitler bittiğinde iki Mercedes’in ardında Perez, Ricciardo, Grosjean, Vettel, Bottas, Kvyat , Massa ve Raikkonen vardı. Yumuşak lastiği neredeyse hiç çalıştıramayan Williams, bu ilk üçte birlik bölümde çok kan kaybetmişti. Bu arada Bottas’a yanlışlıkla üç tane yumuşak, bir tane (sağ arka) sert lastik takan pit ekibi yüzünden Fin pilot, pitten geçme cezası alarak daha da gerilere düştü.

[Resim: verstappen-maldonado1-lg.jpg]

Verstappen’in harika atağı ve VSC…


Yükselmeye çalışan Verstappen, belki de delikanlılığın verdiği cesaretle Blanchimont’ta Nasr’a dışarında muhteşem bir atak yaptı ve nefes kesti.  Ricciardo ikinci bölümü sert lastikli ve uzun şekilde atmak istiyordu. Ama Avustralyalı pilotun podyum arayışı, 20. turda iflas eden güç ünitesi nedeniyle son buldu. Red Bull kenara çekilirken, Yarış kontrol sanal güvenlik aracı – VSC uygulamasına geçti. Perez, Grosjean, Massa, Raikkonen, Verstappen ve Bottas gibi pek çok pilot, bu fırsattan yararlanarak (yaklaşık 18 yerine 10 saniye kaybederek) ikinci pitlerini yaparak sert lastiği takttılar. Vettel ise sadece yedi tur önce pite girdiğinden, yola devam kararı aldı. O noktada Ferrari tek pit yapmaya tam olarak karar vermemişti. Ama diğerleri ile beraber pite girmenin, kendilerine bir avantaj getirmeyeceği açıktı. Böylece Vettel  üçüncü sırada yol devam etti.

Yarış yeniden başladıktan sonra, Mercedes’ler yine öndeydi. Hamilton 30, Rosberg 31. turda ikinci ve son pitlerini yaptı. Bu arada Grosjean, Vettel’e  o kadar çok yaklaşmıştı ki, Ferrari’nin pite girip yumuşak lastiği taktıktan sonra Lotus’u yeniden yakalaması mümkün değildi.

[Resim: Ekran%20Al%C4%B1nt%C4%B1s%C4%B1.JPG]

Vettel patlayan lastiğin kurbanı...

Bu nedenle Ferrari, finişe kadar pite girmeden gitmeye karar verdi. Ancak son beş tura girilirken Grosjean, DRS mesafesine gelmişti.Bu arada yarış boyunca tüm pilotların, Eau Rouge’e tırmandıktan sonra Radillion’da dört tekerlekle pist dışını kestiğini defalarca gördük. Belki de sondan bir önceki turda Vettel’in lastik patlatma sebeplerinden birisi de buydu. Neticede yarışın en önemli olayı, 43. turda  Eau Rouge çıkışında sağ arka lastiğini patlatan Vettel’in podyumu kaybedip puan amasıydı. Hamilton ve Rosberg’in ilk iki sırayı almasına kimse şaşırmadı. Ama Grosjean’ın iki sene sonra gelen podyumu, zor günler yaşayan Lotus’u fazlasıyla memnun etti.  Kvyat senenin en iyi sürüşü ile 12. sıradan dördüncülüğe tırmanmıştı finişte. Perez yine senenin en iyi sonucunu elde etti. Massa, Raikkonen, Verstappen, Bottas ve Ericsson diğer puanları aldılar.

[Resim: grosjean3-lg.jpg]

Yarışta liderlik ve galibiyet için çekişme yaşanmadı, ama orta sıralardaki mücadele keyifliydi. Neticede muhteşem Macaristan’dan sonra sezonun ikinci yarısına da, iyi bir yarış ile başlamış olduk.



26/09/2015, 18:00

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum 2024 F1 Japonya GP | Serhan Acar & Mehmet Ali Selışık ile Formula 1x1 #04 sadmin 0 108 07/04/2024, 13:57
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Serhan Acar, Kimi Raikkonen'in En Unutulmaz Anlarını İzliyor! | Video Kulübü #14 sadmin 0 100 29/03/2024, 0:17
Son Mesaj: sadmin
  Yorum 2024 F1 Avustralya GP | Serhan Acar & Caner Eler ile Formula 1x1 #03 sadmin 0 101 25/03/2024, 1:45
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1