play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 51
#16 Charles Leclerc
Sıra 2| Puanı 47
#11 Sergio Perez
Sıra 3| Puanı 46
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 40
#81 Oscar Piastri
Sıra 5| Puanı 28
#4 Lando Norris
Sıra 6| Puanı 27
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 20
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 18
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 8
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 12| Puanı 4
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:97, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 2
Puan:93, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:55, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 4
Puan:27, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 5
Puan:26, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:4, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Japonya GP 7 Nisan 2024

Yorum: 2 | Görüntüleme: 1011
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sebastian Vettel ve Baskı Üzerine…
25-09-2018, 21:47
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
184,408
MESAJ:
539,429
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Carlos Sainz kazandı, T...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Ferrari'nin Dublesi, Ku...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Öndeki Takımların GÜÇLÜ...
Formula 1 Komik
MotoGP Portekiz 2024 - ...
Formula 1 Komik
Avustralya GP 2024 - Mi...

Yorum: #1
Sebastian Vettel ve Baskı Üzerine…

[Resim: 17807.8c6e6391]

Zirvede baskı yoktur, baskıyı ikinciler ve üçüncüler hisseder demişti ünlü teknik adam Jose Mourinho.

Eklemek lazım; baskı beklentiden doğar, beslenir ve gelişir. Beklentiler ne kadar derin ve sabırsız ise ‘kaçınılmaz baskı’ da o denli büyüktür. Zaman, kum saatindeki kumu tükettiği gibi sabrı tüketir, ardı arkası kesilmeyen eleştiriler, hayal kırıklıkları ve başarısızlık hissi bireyi/takımı pençesine alır; baskı büyümeye devam eder. Tıpkı şimdilerde Ferrari ve Sebastian Vettel’in içinde bulunduğu durum gibi…

Hatalar ve Kayıp Puanlar

2007’den bu yana pilotlar şampiyonluğuna hasret kalan Formula 1’in en köklü takımı Ferrari’yi tekrar bir hüsrana doğru hızla sürüklenirken izliyoruz. Üstelik bu kez -2008 ile birlikte- en rekabetçi aracı ürettikleri halde. Şüphesiz bunda en büyük pay, baskı altındaki pilotları Sebastian Vettel ve onun yaptığı anlık hataların şampiyonaya devasa etkisi.

Kabaca bir hesapla, Vettel’in 2018 sezonunda yapmış olduğu ‘majör’ hataların Hamilton’a karşı ‘muhtemel’ 88 puan kaybettirdiğini görüyoruz. Rusya GP’ye giderken gerçekte oluşan 40 puanlık farkın da anlamını derinleştiren bir tablo bu.

[Resim: 17808.3b8e25bd]

Kabul etmek gerekir ki, 2018’de Monza’ya kadar yaptığı hataların karakteristiği baskı olgusuyla pek örtüşmüyor. (Belki Fransa’daki start kazasının da baskı nedeniyle oluştuğunu söyleyebiliriz.)

Azerbaycan’da SC çıkışında Bottas’a yaptığı ve başarısızlıkla sonuçlanan atağında Ona ve 2.liği kabul etmeyen yarışçı ruhuna hak verilebilir ancak soğuk lastiklerin geç frenajda başına dert açacağını hesap etmesi gerekirdi. Avusturya sıralamalarda (yarış mühendisiyle ortaklaşa) yapılan hata ile Sainz’ı engelleyerek 3 sıra ceza almış ve Mercedes’lerin kaldığı yarışta 3.lükle yetinmek zorunda kalmıştı.

Şampiyonaya en çok etkisi olan hatası ise Almanya GP’de rahat liderken hafif ıslanan pistte bariyerlere girmesi oldu. Bu hata, puanın ötesinde Hamilton’u baskı altına almak için eline geçen büyük fırsatı kaçırmasına da sebep oldu. Bu hatalar baskıdan değil de anlık kararlar, hatalar ve bir miktar şanssızlıktan meydana geliyor.

Ferrari Baskısı

Belçika’daki parlak galibiyetin hemen ardından Ferrari takım patronu Arrivabene ikna edicilikten uzak şekilde Mercedes baskı altında olmaya alışkın değil, biz ise bu konuda tecrübeliyiz ve bizim onlara göre güçlü noktamız bu diyerek aslında Ferrari’nin aşil tendonunun ‘baskı’ olduğunu gözler önüne sermişti. Yazıya Mourinho’nun sözüyle başlamıştık. Zirvede baskı yoktur. Son 4 senenin şampiyonu Mercedes’i ancak zirveyi onlardan devraldığında baskı altına sokabilirsin. Yenilmek baskıyı körükler.

Ferrari’nin dinamikleri geleneksel olarak diğer Formula 1 takımlarından farklıdır. Fernando Alonso’nun 2010 Abu Dhabi’de Vitaly Petrov’un arkasında kalması da, ya da 2012’de 43 puandan şampiyonluğu vermesi de kısmen bu dinamiklerle ilgilidir. 2012, son dönemdeki en güçlü pilot performansının şampiyonluğu ramak kala kaybetmesiyle sonuçlandığı yıl oldu.

Ancak şeytan ayrıntıda gizlidir. Alonso şampiyonluğa giden yolda ‘baskı’ ya da adına ne derseniz deyin etkisinde kalmış ve sezon genelinde sıralamalarda rahatlıkla geçtiği Massa’ya son yarışlarda çoğunlukla geçilmeye başlamıştı. Bu performans düşüşü sonuç olarak şampiyonluğu kaybetmesiyle sonuçlandı. Ferrari’nin, sınırları Enzo Ferrari tarafından çizilmiş dinamiklerinin içeriğinde Akdenizin sıcaklığı, bolca tutku, zafer bağımlılığı ve ihtiras var. Pilot kazandığında omuzlardadır ancak kaybettiğinde yerin dibinde ve yalnız kalacaktır. İtalyan medyası da tıpkı bizdeki gibi iyi günde vezir, kötü günde rezil ederek uçları abartmayı sever.

Ferrari’de yönetimin anlayışı da ketumluk içerir. Vettel’i şu an en çok müdafaa eden takımın Red Bull olmasına ya da Toto Wolff’tan dahi ‘Vettel eleştirileri adil değil’ demeçleri gelmesine rağmen Ferrari’nin, Vettel’in onlara en çok ihtiyacı olan dönemde sessiz kalması ve pilotunun motivasyonuna yardımcı olmaması İtalyan tarzını gözler önüne seriyor. Vettel; belki takımdan geçmişte Schumacher ya da Alonso’nun aldığı ‘kayıtsız şartsız’ desteği alamamış olabilir, ancak kendi göbek bağını kesmekteki beceriksizliği de şu an gelinen noktada etkili olmuştur.

[Resim: 17809.2953590b]

Vettel’in Hezeyanları

Monza sıralamalardan sonra Vettel’in kameralara mutsuzum fakat bunun nedenini size söyleyemem demesi, takım arkadaşına kaybedilen polün ötesinde, farklı bir can sıkıntısının olduğunu gösteriyordu. Oysa ki Vettel, Belçika’da kritik bir yarış kazanmış, akabinde Ferrari Monza’da ilk çizgiyi kapatmıştı. Puan farkı sadece 17’ydi ve yarın yarışı kazanacak hızı vardı. Yani rüzgar arkasındaydı. Ancak Cumartesi günkü konuşmaları ve vücut dili perde arkasında sıkıntıları olduğunu açıkça gösteriyordu. Nitekim Vettel ve Ferrari, Pazar günü ilk turda bu sıkıntıların acı meyvesini tatmış oldu. Sebep muhtemelen Raikkonen ve Leclerc sürecinin takım tarafından yanlış yönetilmesinde saklıydı, ancak Vettel’in bundan bu kadar etkilenmesi ve baskıyı kazaya dönüştürmedeki başarısı(!) asıl önemli konuydu.

İki hafta sonra Singapur’da bunu kısmen telafi edebilirdi, fakat daha ikinci antrenmanlarda duvara temasıyla optimum ayarları bulmasına yetecek kadar tur atamaması, hızlı turunun beklenenden çok daha yavaş olması ve stratejiyi sonuca çevirememeleri puan farkının 40’a çıkmasına sebep oldu.

Vettel’in çabalarıyla(!) 5.şampiyonluğunu alıp Thanos’un yok edici yüzüğünü takmak üzere olan Hamilton; ‘Vettel gibi hatalar yapmadığım için mutluyum’ diyerek rakibini daha da baskı altına almayı hedefleyen makyavelist açıklamalar yapmaktan kaçınmıyor. Kazanan her zaman haklıdır.

O Eski Halimden Eser Yok Şimdi

Geçtiğimiz günlerde Red Bull takım patronu Christian Horner Sebastian aslında baskıyı kaldırabilir. Bunu 2010 ve 2012’de kanıtladı dedi. Öte yandan Adrian Newey ise Çok sıkı çalışan kişiler baskıyı daha fazla hisseder. Sebastian çok çalışkan bir pilot, ancak sular ısındığında aptalca hatalar yapabiliyor, fakat O, lider olduğunda yenilmez oluyor diyerek Vettel’i ne kadar doğru tanıdığını ve ifade ettiğini gösterdi.

Horner’ın ‘Seb baskıyı kaldırdı’ tezinden yola çıkarsak; 2010’da son yarışa gelindiğinde 4 pilotun matematiksel şampiyonluk şansı vardı ve Vettel olasılık anlamında 3.sıradaydı. Oysa 3 yarış önce Japonya’yı kazanarak heveslenmiş fakat akabinde Kore’de yarış dışı kalmasıyla pek umudu kalmamıştı. Son iki yarışı kazanması bile Alonso’nun yeterli puanları alması halinde yetmeyecekti. Dedik ya, beklenti baskıyı doğurur. Vettel’den kimsenin pek bir beklentisi yoktu, dolayısıyla pek fazla baskı da yoktu. Önce Brezilya’yı kazandı. Nihayet Abu Dhabi’de ise Ferrari ve Alonso’nun ‘av’ psikolojisinden faydalanarak ‘avcı’ rolünü iyi değerlendirdi ve tarihin en genç şampiyonu oldu.

Vettel 2012’de aracın güdüklüğüne rağmen harika bir performans koyan Alonso’ya, yine ‘net şekilde en hızlı’ olmayan RB8’iyle özellikle sezonun ikinci yarısında aynı şekilde güçlü bir performansla karşılık verdi. Bu anlamda 2012 sezonu için Vettel’in uzun süreli baskı ile gerçek anlamda ilk karşılaşması oldu diyebiliriz. Alonso’nun güçlü performansı ve RB8’in yumuşak karnı olan alternatör arızalarının duble şampiyonu zorladığı sezonda özellikle 24. sıradan başladığı Abu Dhabi’de Button’ı çok riskli bir atakla geçip aldığı podyum şampiyonluğun anahtarı oldu. Bu atak aslında Ferrari yıllarında daha belirginleşecek ‘bıçak sırtı’ sürüş tarzının da habercisi oldu.

2012’nin son yarışı olan Brezilya, ‘bana kalırsa’ baskıdan kötü bir kalkış yaptıktan sonra Bruno Senna’nın temasına maruz kalınca spin atıp son sıradan yarışa devam eden Vettel için inanılmaz zor bir yarış oldu. Yarış içerisinde birkaç şanssızlığa maruz kalmasına, takımın yağmur lastiklerini hazırlamadan onu pite çağırmasına rağmen ilk turda yarış dışı kalmaması onun adına büyük şanstı. O da elinden gelenin en iyisini yaparak 3. şampiyonluğunu kazandı. Bu haliyle 2012 Brezilya, Vettel’in Red Bull kariyerinde en çok baskı altında kaldığı yarıştır.

Özellikle ikinci yarısında makineleştiği 2013 sezonundan sonra kariyerinin o ana kadar ki en büyük sillesini yediği 2014 sezonunun aslında kariyerinin ilerleyen dönemleri için pozitif bir tecrübe olacağını düşündük. Yenilmeyi de tatmıştı ve bundan kendine dersler çıkarmıştı. Ya da öyle olduğunu sandık.

[Resim: 17810.4d95e77c]

Kırmızı Çağ

2015’le başlayan Ferrari dönemi Schumacher’in halefi etiketi ile taçlanıp Vettel’e bambaşka bir hava katmıştı. Sezonun ilk yarışında gelen podyum, ikinci yarışta gelecek galibiyetin habercisi oluyor ve Vettel hem kendine olan güvenini kazanıyor, hem de Tifosi’ye potansiyel şampiyonlukları müjdeliyordu. Ancak Mercedes yine çok güçlüydü ve yarış kazanmak tıpkı 2014’te olduğu gibi onların yapacağı hataları fırsata çevirmeye bağlıydı.

Vettel pilotaj anlamında oldukça başarılı geçen bu sezonu 3 galibiyetle tamamladı. Küçük bir dipnot; 2010 Türkiye’den bu yana süregelen ‘kaza ile yarış dışı kalmama’ rekorunu Meksika bariyerlerinde sonlandıracaktı. Bu kötü bir sürecin başlangıcı oldu aslında.

2016, beklentilerin (dolayısıyla baskının) filizlendiği sezondu. Fakat Kvyat ile başlayan kabus Verstappen ile devam ediyor, Vettel hayal kırıklıklarını hatalarla zenginleştiriyordu. Baskı altında telsizden Charlie Whiting’e küfür edecek kadar ileri gidebileceğini gördük. Ayrıca Raikkonen’i puan anlamında geçse de sıralamalarda 11-10 mağlup olması büyük sürpriz olarak nitelendirildi. Sezon sonunda, takım patronu Arrivabene de dahil olmak üzere ciddi eleştirilere maruz kaldı. Ferrari, ona her daim kucağını açan ve hatalarını kayıtsız şartsız absorbe eden Red Bull gibi değildi.

2016’nın bütün negatifliğine rağmen 2017 sezonuna fırtına gibi giren Vettel, sezonun ilk yarısında SF70H ile harika bir performans sergileyerek şampiyonluk meşalesine çakmağı çakmıştı. Fakat Azerbaycan’da güvenlik aracı arkasında, Hamilton’un fren testi olarak yorumladığı yavaşlamasını ona kasten çarparak kendi cezalandırmak istediğinde ise tüm f1 kamuoyunu hayrete düşürdü. Baskı altındaydı ve verilecek en kötü tepkiyi vermişti. Alması gereken ceza netti, fakat FIA cezayı mümkün olduğunca yumuşattı, hatta Hamilton kafalık sorunu yaşayınca rakibinin de önünde bitirdi o yarışı. Ama bu, tüm eleştiri oklarının Vettel’e çevrilmesine engel olamadı. Sportmenliğe aykırı davranmıştı, Hamilton’u bir anda mağdur pozisyonuna sokmuştu. Karanlık tarafı seçen Anakin’di artık O.

Sezonun Hamilton lehine kırılımı oldu belki de Azerbaycan. Daha sonra 3 puan geride geldiği Singapur’da yerini koruma baskısıyla oldukça agresif startı Raikkonen’in de duvarda belirmesiyle trajediye dönüştü. SF70H, W08’den bir iki gömlek yavaş olsa da tırnaklarla kazınıp bu noktaya gelinen sezona havlu atılmıştı.

Ferrari baskısı Vettel’e iyi gelmiyordu.

[Resim: 17811.027194c1]

Bizi Şimdi Neler Bekliyor?

Sebastian Vettel’in gridin en hızlı pilotlarından biri olduğu açık. Çok çalışkan, farkındalığı ve teknik bilgisi çok yüksek, geribildirimleri çok değerli. İşler iyi gittiğinde yenilmez olabiliyor, bu durumda standartlarını koruyabiliyor ve aracından maksimumu alabiliyor. Fakat konfor alanı daraldığında, işler istediği gibi gitmediğinde ve baskı altındayken sabırsız, aynı zamanda belirgin şekilde hataya meyilli.

Bıçak sırtı bir sürüş stili var, genellikle risk alıyor. Nitekim İngiltere’de Bottas’a yaptığı limitteki atağı ve DRS açık geçtiği ilk virajı göz önünde bulundurursak ne demek istediğim anlaşılır. Taraftarlarını çılgına çeviren o atak aslında almaktan çekinmediği riskleri de tanımlıyor.

Singapur yenilgisi ile puan farkı 40’a çıktı. Kalan son 6 yarışta alınacak 150 puan var. Matematiksel olarak baktığımızda daha hiçbir şeyin bitmediğini görebiliyoruz. Peki Vettel, Sauron’un Gözü üzerindeyken, yani baskı ve eleştiri bu kadar artmışken hem hata yapmayıp hem de araçtan maksimum performansı alabilecek mi?

Şu ana kadar aldığı riskler genellikle ters tepti ve her defasında ezeli rakibi Hamilton’un ekmeğine yağ sürdü. Bu yüzden belki de yaklaşımını değiştirmesi gerekli. Singapur’da ilk virajda Verstappen ile yan yana gelip normalde burnunu sokmasını beklediğimiz yerde frenleyerek, düzlüğe avantajlı çıktı ve geçişini yaptı. Bu yapması gerekeni gösteren iyi bir örnek. Yarışlar tek virajda kazanılmıyor ancak tek virajda kaybedilebiliyor, bunu artık anlaması gerekli.

Aksi halde Ferrari’nin sözleşme sonunu bekleyecek kadar tahammülü olmayacak…

]]] Onur Tezoğlu


25/09/2018, 21:47
nuri.oztrk
Üye
KONU:
0
MESAJ:
31
F1 PUANI:
0
ÜYELİK:
19-09-2016
*
Pilot
Takım
M.Schumacher
M.Schumacher
Ferrari
Ferrari

Yorum: #2
RE: Sebastian Vettel ve Baskı Üzerine…

güzel yazı için teşekkürler



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
nuri.oztrk, Aramıza 19-09-2016 Tarihinde Katılmıştır.

[Resim: mybbsig.php]
13/10/2018, 14:31
Cevapla
sadmin
Patron
KONU:
184,408
MESAJ:
539,429
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Yorum: #3
RE: Sebastian Vettel ve Baskı Üzerine…

(13/10/2018, 14:31 )nuri.oztrk yazdı: güzel yazı için teşekkürler

aynen yazan arkadaşa teşekkürler


13/10/2018, 15:14
Cevapla

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum F1 Avustralya GP Sıralama Turları, Sargeant Yerine Albon, Vettel - Mercedes | Eau Rouge sadmin 0 73 24/03/2024, 1:49
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Sebastian Vettel Porsche ile Pistlere Dönüyor! - Formula 1'e Ön Hazırlık? sadmin 0 68 24/03/2024, 1:48
Son Mesaj: sadmin
  Röportaj Sebastian Vettel röportajı: Formula 1 sonrası hayat, emeklilik, geri dönüş sadmin 0 249 02/03/2024, 11:40
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1