play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 51
#16 Charles Leclerc
Sıra 2| Puanı 47
#11 Sergio Perez
Sıra 3| Puanı 46
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 40
#81 Oscar Piastri
Sıra 5| Puanı 28
#4 Lando Norris
Sıra 6| Puanı 27
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 20
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 18
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 8
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 12| Puanı 4
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:97, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 2
Puan:93, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:55, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 4
Puan:27, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 5
Puan:26, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:4, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Japonya GP 7 Nisan 2024

Yorum: 0 | Görüntüleme: 845
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Red Bull Monaco'da nasıl kaybetti?
31-05-2016, 17:17
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
184,408
MESAJ:
539,429
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Carlos Sainz kazandı, T...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Ferrari'nin Dublesi, Ku...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Öndeki Takımların GÜÇLÜ...
Formula 1 Komik
MotoGP Portekiz 2024 - ...
Formula 1 Komik
Avustralya GP 2024 - Mi...

Yorum: #1
Red Bull Monaco'da nasıl kaybetti?

[Resim: 2041.22294ea4]

Ricciardo Red Bull'un pit stoplarını eleştirmiş olabilir ama Lewis Hamilton Monaco'da sansasyonel bir yarış çıkarttı. Adam Cooper Monaco Grand Prix'sini analiz ediyor.

Monaco GP’si son derece heyecanlı bir yarışa sahne oldu ve bunun için Barcelona’daki gibi iki Mercedes’in kaza yapmasına gerek kalmadı.

Daniel Ricciardo bütün hafta sonu çok formundaydı ve hiç kuşku yok ki Red Bull garajındaki o karışıklık olmasa yarışı kazanabilirdi.

Ne olursa olsun bu Lewis Hamilton’ın aynı derecede üstün bir performans gösterdiğini ve yarışın ilk başlarında takım arkadaşının arkasında takılı kalmasına rağmen yarışı kazanmayı başarmasını değiştirmiyor.

Bu, yarış numarasıyla aynı olan 44’üncü zaferini kazanması için güzel bir yoldu.

Monaco herhangi bir standarta göre F1 için fantastik sayılabilecek bir yarıştı, lastikler ve stratejiler büyük önem arz etti.

Bir ara Pirelli’nin tüm lastikleri – ıslak, geçiş, yumuşak, süper yumuşak ve ultra yumuşak- aynı anda pistteydi, sadece bu bile hafta sonunun ne kadar farklı olduğunu gösteriyordu.

Yarış kuru zeminde koşulsaydı, Ricciardo’nun pole pozisyonundan süper yumuşaklarla, arkasındakilerinse ultra yumuşaklarla başlayacak olmaları çok ilginç stratejiler gösterebilirdi.

Bunun yerine yarış güvenlik aracıyla start alırken tüm pilotlar ıslak zemin lastiklerini takmıştı.

Charlie Whiting sonunda yarışı başlattığında yedi tur geçmişti ki Jolyon Palmer’ın kazası sanal güvenlik aracı uygulamasını başlattı, bu da pilotların lastik sıcaklıklarıyla sorun yaşamaları anlamına geliyordu.

O anda hiç kimse Rosberg kadar sıkıntı yaşamadı. Alman pilot Ricciardo ile teması kayberken, Red Bull pilotu boş pistin avantajını kullandı ve yok oldu.

Rosberg kendini düşük fren sıcaklıklarıyla boğuşurken buldu – nedeni muhtemelen yarışın düşük hızda başlamasıydı- ayrıca lastiklerin optimum çalışma sıcaklığı ve basıncının da dışında kalmıştı.

Durum böyle olunca aracın içinde güvenini kaybetti, limitleri zorlayamadı ve sıcaklıkları geri kazanamadı.

Bu arada Hamilton takım arkadaşının arkasında kalmıştı ve hayal kırıklığı giderek artıyordu.

Hamilton düşüncelerini takıma iletti ama hiçbir şekilde geçmesi gerektiğini söylemedi.

“Çok çok nadir beni bırakmalarını söylerim. Nico’nun arkasındaydım. Mühendislerim benimle iletişime geçtiler ve onlara şunu söyledim: ‘Biraz daha hızlıyım ama geçiş yapmak çok zor.’ Bundan bir şey çıkarttılar mı bilmiyorum.”

Takım emirleri

Mercedes bunun gibi durumlarda yapılması gerekeni yaptı. Eğer bu, takımın alacağı sonuca etki edecekse – bu senaryoda Red Bull’a kaybedeceklerdi- arkadaki sürücünün geçmesi gerekir.

“Bu oldukça basitti çünkü bu kural yıllardır aynı ekilde uygulanıyor” dedi Rosberg. “Ayrıca bu yarışta galibiyet için savaşamayacağım çok açık bir şekilde belli oluyordu. Bu yüzden Lewis’e kazanmayı denemesi için bir şans verilmesi gerekiyordu.

“Bana tempoyu yükseltmem için bir uyarıda bulundular ama bunu yapamadım, ardından yapmam gereken Lewis’in geçmesine yardımcı olmaktı. Yarışın sonucuna baktığınızda bunun takım için ne kadar işe yaradığını görebilirsiniz.

“Bu doğru zamanda doğru hamleyi yaptığımızı gösteriyor yoksa Lewis kazanamazdı. O karar takıma Monaco galibiyetini getirdi, bunu kolay bir şekilde görebiliyor ve anlayabiliyoruz. Acı veriyor ama bu böyle, o kararı almak kolaydı.”

Paddy Lowe de Hamilton’ın geçiş için bir şey söylemediğini onaylıyor: “Böyle bir istekte bulunmadı. Hatta ‘beni arkasında tutuyor’ tarzında bir şey bile demedi.”

Hamilton 16’ıncı turda ikinci sıraya çıkıtğında Ricciardo’nun 13.4 saniye gerisindeydi.

Avustralyalı uçuyordu ve Hamilton, önünde Rosberg’in spreyi olmadan bile farkı kapatmanın ne kadar zor olduğunu gördü. Fark çok az bir şekilde kapandı, sonraki 6 turda sadece 1.2 saniye kadar...

Hamilton stintini uzatıyor

O anda önde giden iki pilot ve Pascal Wehrlein geçiş lastikleri takmayan üç pilottu ve 23’üncü turun sonunda Ricciardo pite girdiğinde Hamilton’ı yalnız bıraktı.

Hamilton’ın bir ya da iki tur pistte kalmasını bekliyorduk ama aşınan ıslak zemin lastiklerinden iyi turlar çıkartmaya devam etti. Hatta giderek aşınmaya başladıklarında bile yeni geçiş lastikleri kadar iyi bir performans ortaya koyuyorlardı.

Bu pek de beklenen bir şey değildi ve takımdaki herkes şaşırmıştı. “Bu çok ilginçti” dedi Lowe.

Bu durum Hamilton’ın pistte kalmasını ve takımın, geçiş lastiklerini tamamen ortadan kaldırıp, zemin kuruyunca ultra yumuşak lastikleri takma stratejisini uygulamalarına olanak verdi. Bu, Ricciardo’nun önüne geçmek için yapılabilecek tek taktiksel hamleydi.

“Lewis, Nico’yu geçtikten sonra hızlandı ama Ricciardo’yu yakalamasına imkan yoktu, hızları neredeyse aynıydı.

“Bir noktada alınması gereken bir risk olduğunu gördük ve pistte kalmak çok sorun yaratmayacaktı. Nico ile aynı turları atıyordu.

“Hatta orada oturup olanları görmek kumar bile sayılmazdı. Bir noktadan sonra ıslak zemin lastikleri geçiş lastikleriyle aynı performansı vermeye başlamıştı. O noktadan sonra sadece doğru zamanda pite gelmesi için beklemeye başladık.”

Bu stratejik hamle pit duvarından geldi, Hamilton telsizden bunu söylemedi: “Belki kendisi de aynı paralelde düşünmüş olabilir.

“Çok iletişime geçmiyoruz. Onun onayını almadan bu planı uyguladık. Tüm söylediği ‘kullandığım lastik şu anda iyi, durmama gerek yok’ oldu.”

Ricciardo arkada kalıyor

Kısacası Hamilton pistte turlamaya devam ederken Ricciardo hızlı olması düşünülen lastikle kendini Mercedes’in arkasında buldu.

Kuru zemin lastikelerine geçiş 29’uncu turda Marcus Ericcson ile gaşladı. İsveçli pilotu Button, Magnussen, Bottas ve Grosjean izledi.

O anda muhtemelen bir daha gerçekleşemeyecek senaryoyu görmeye başladık. Geçiş, ıslak zemin ve üç kuru zemin lastiklerinin hepsi aynı anda pistteydi.

Hamilton’ı diğerlerine göre kaybedecek çok şeyi vardı ve doğru zamanı bulması gerekiyordu. 31’inci turda pite geldi ve önceki turda Ricciardo ile aralarında sadece 0.7 saniye vardı. Artık iş tamamen çıkış turunda, Ricciardo’nun ikinci piti için giriş turunda ve pitlerde harcanacak vakite kalmıştı.

Lewis iyice aşınmış ıslak zemin lastiklerinden kuru zemin lastiklerine geçmenin beklediğinden daha iyi sonuç verdiğini gördü ama çıkış turunda Yüzme Havuzu virajında az kalsın duvara çarpıyordu.

Bu sırada Ricciardo önünün boşalması avantajını kullandı ve çok hızlı bir giriş turu attı. Bu iki tur arasındaki fark Red Bull pilotunun önde çıkmasını garantilemişti.

Evde kimse yok

Ricciardo 32’inci turda Red Bull garajına geldiğinde ‘evde kimse olmadığını’ gördü. Takımda süper yumuşak lastiklerin saklandığı yerle ilgili bir çılgınlık söz konusuydu.

Pit stop 13.6 saniye kadar sürdü ve sonunda pite döndüğünde Hamilton’ın hemen arkasında kalmıştı. Bu, Mercedes pilotunun çıkış turunda ne kadar vakit kaybettiğini gösteriyor.

“O gecikmeye rağmen pitten yan yana çıktılar” diyor Horner. “Bu Daniel’in giriş turunun ne kadar hızlı, Lewis’in çıkış turununsa ne kadar yavaş olduğunu gösteriyor. Bu aynı zamanda galibiyeti takım nedeniyle kaybedildiğini de ortaya koyuyor.

“Dürüst olmak gerekirse pitlerde sorun yaşadığını bilmiyordum” dedi Hamilton. “Bir tur önce pite girdim ama çıkış turum berbattı, nerede tutuşun olduğunu bilmek çok zordu, otomobil bir virajda iyi hissettirirken, diğerinde çok zorlanıyordum.

“Attığım turun hızlı mı aynı mu yoksa çok mu yavaş olduğunu bilmiyordum.”

Pitlerden sonra ikili arka arkaya olduklarında yine farklı lastiklere sahiplerdi. Bu defa Hamilton ultra yumuşak, Ricciardo ise süper yumuşak takmışlardı. Bu yarışın ikinci yarısının daha da heyecanlı olmasını sağladı.

Peki yarışına sonuna kadar sırasıyla 48 ve 47 tur dayanabilecekler miydi? Hamilton’ın bir kez daha pite girmesi gerekecek miydi?

Lowe ultra yumuşakların mantıklı tercih olduğunu açıklıyor: “Bunun gibi ıslak zeminde sonuna kadar gidebileceğinizi anladığınızda alabileceğini en yumuşak lastiği almak anlamlı oluyor. Tabii normal kuru zemindeki gibi olmayacağını biliyorsunuz çünkü pistin kuruması biraz zaman alıyor.”

Red Bull elindeyse, Ricciardo’ya hangi lastiği takacaklarını düşünürlerken Hamilton örneğine bakmak gibi bir seçenek vardı.

Perşembe gününden itibaren Red Bull ultra yumuşak lastiklerin çalışmayacağını düşünmüştü, bu yüzden önce yumuşak, ardından süper yumuşaklara geçmeye karar verdiler, bu yüzden karışıklık yaşandı.

“Mercedes’in Lewis’e ultra yumuşak taktığını gördüğümüzde çok hızlı bir çıkış turu atacağını düşünüp süper yumuşaklara geçiş yapmaya karar verdik” diyor Horner.

İki lastik ömrü olarak aynı gibiydi ama Sergio Perez ve Sebastian Vettel gibi yumuşak kullananların zamanları daha iyiydi. Eğer Red Bull, Ricciardo için yumuşak seçiminde kalsaydı o pit stop kabusu gerçekleşmeyecekti.

Hamilton Ricciardo’yu arkasında tutup, lastiklerini korurken harika bir iş çıkarttı ve yarışın sonlarına doğru tutunma sorunları yaşayan tarafın Red Bull olduğu görüldü.

“Öyle görünüyor ki Ricciardo’nun lastikleri ilk biten taraf oldu” diyor Lowe. “Ön tarafta ufalanma sorunu yaşıyor gibiydiler.”

Sonlara doğru Hamilton'ın oldukça aşınmış ultra yumuşak lastiklerin sıcaklığını kaybetmeye başladı ve bu onu tehdit altına sokabilirdi. Lewis bu durumun önüne daha da hızlanarak geçti.

"Sanırım 7 tur kala lastikler daha kötü bir hal almaya başladığı için iyice hızlanmam gerekti” diye açıkladı. “Bu nedenle zorlayıp, lastiklerin sıcaklığını korumam gerekti, özellikle de son 5 turda.

“Daniel ile aramızdaki fark artmaya başlamıştı. Onun bazı noktalarda zorladığını görebiliyordum ve gerçekten zorluyordu. Bu nedenle benden daha sert lastiklere sahip olsa da lastiklerinin dayanmayacağını düşündüm.”

Yağmur korkusu

Bitime birkaç tur kala yağmurun hafif çiselemesi herkes için hayatı zor hale getirdi. Rosberg epey kullanılmış ultra yumuşaklarla sıkıntı yaşamaya başladı ve altıncılığı Nico Hulkenberg’e son turda kaptırdı.

Hamilton ise damalı bayrağa kadar liderliğini korudu.

“Şöyle dedim: ‘Lütfen Tanrım bir ya da birkaç tur daha dayansın’ bunu gerçekten otomobilin içinde söyledim. Birkaç tur sonra lastik ayrışmaya başladı ve artık kayıyordum.

“O anda lastiklerin sıcaklığını artırmak için daha da zorladım ve iyi bir hale geldiler. Finiş çizgisini geçtiğimde resmen cennetten inmiş gibiydim.”

Ricciardo şanssızdı ama bu gerçekten Hamilton’ın muhteşem sürüşlerinden biriydi. Kuruyan pistte eskimiş ıslak zemin lastikleri, son derece uzun ikinci stintindeyse ömrünün sonuna gelmiş ultra yumuşak lastikleriyle yaptıkları klasını gösteriyordu.

"Bu çok özel bir yarıştı” dedi Hamilton. “Islak zeminde koşulan bir yarış olduğu için her şeyi hissetmeniz gerekiyordu.

“Olay tamamen lastikleri, frenleri, sıcaklıkları hissetmek, çizgiyi, limitleri bilmek, limitleri aşmak ama ardından sorun yaşamadan hemen geri gelmekle ilgiliydi. Yarışı önemli yapan buydu. Bugün sürekli limitteydim.”

Adam Cooper


31/05/2016, 17:17

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Farklı Bir Pole Görebiliriz! | Avustralya GP'de TEMPOLAR NASIL? sadmin 0 81 23/03/2024, 1:41
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Avustralya GP'de GÜÇ DENGELERİ NASIL OLABİLİR? sadmin 0 86 21/03/2024, 3:41
Son Mesaj: sadmin
  İnceleme Vowles, Williams F1 takımında kültürü nasıl değiştiriyor? sadmin 0 63 21/03/2024, 2:54
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1