play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 51
#16 Charles Leclerc
Sıra 2| Puanı 47
#11 Sergio Perez
Sıra 3| Puanı 46
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 40
#81 Oscar Piastri
Sıra 5| Puanı 28
#4 Lando Norris
Sıra 6| Puanı 27
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 20
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 18
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 8
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 12| Puanı 4
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:97, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 2
Puan:93, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:55, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 4
Puan:27, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 5
Puan:26, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:4, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Japonya GP 7 Nisan 2024

Yorum: 0 | Görüntüleme: 865
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mercedes takımının başarılarının sırları!
24-11-2015, 13:15
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
184,408
MESAJ:
539,429
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Carlos Sainz kazandı, T...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Ferrari'nin Dublesi, Ku...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Öndeki Takımların GÜÇLÜ...
Formula 1 Komik
MotoGP Portekiz 2024 - ...
Formula 1 Komik
Avustralya GP 2024 - Mi...

Yorum: #1
Mercedes takımının başarılarının sırları!

[Resim: 7992.ffc8319b]

Geçtiğimiz iki sezon boyunca rakiplerini silip süpüren Mercedes araçlarının günümüz itibarıyla rakiplerine oranla nasıl bu kadar hızlı gidebildiklerini sizler için hazırladığımız özel haberimizde inceleyeceğiz.
Özel Haber - Mercedes takımının başarılarının sırları !

Merhaba saygıdeğer türkiyef1.com okuyucuları. Yine herkesin merak ettiği konulardan biri olan Mercedes araçlarının rakiplerine oranla nasıl bu kadar üstün olabildiklerini inceleyen bolca teknik detay içeren bir haberle karşınızdayım.

Öncelikle belirtmek isterim ki eğer bundan önce yayınlanan ve Güç Ünitelerinin Çalışma Prensiplerini anlatan haberi okuymadıysanız bu haberi anlamakta güçlük çekebilirsiniz. Bu sebeple o haberi görmemiş olan okuyucularımıza devam etmeden önce şiddetle Güç Üniteleri'nin çalışma prensiplerini anlattığım haberi okumalarını tavsiye ederim. Hatta belki biraz iddaalı olacak ama eğer araçlar hakkında detaylı bilgiye sahip değilseniz o haberi okumadan bu haberi tam olarak anlamanızın pek bir ihtimali olduğunu düşünmüyorum.

GÜÇ ÜNİTESİ HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Ayrıca haberi yazarken önceki özel haberlerde değindim konulardan tekrar bahsetmemek ve sizleri gereksiz detaylara boğmamak için doğrudan Mercedes ile Ferrari'yi karşılaştırmayı uygun gördüm çünkü hali hazırda diğer takımlara oranla Mercedes'e en yakın performansa sahip olan takım Ferrari olduğu için haberi iki büyük takımın arasındaki farkları karşılaştıracak şekilde yazmayı tercih ettim.

Böylece hem Mercedes mühendislerinin akıllı çözümlerini hem Ferrari'nin nerelerde hatalı olduğunu hem de Mercedes'in gerek en büyük rakiplerine gerekse pistin geri kalanına oranla nasıl bu kadar yüksek performansa eriştiğini aynı yazı içinde sizlere anlatmış olacağım. Hedefim bir taşla üç kuş vurmak.

Haberin içersine konuyla ilgili detaylı resimlere her zaman olduğu gibi yer verirken bazı önemli detayları siz okuyucularımızın rahatça anlayabilmesi için araç mimarisi hakkında Türkçe açıklamalar yer alan resimlerde ekledim. Ayrıca Mercedes marka güç ünitelerine sahip olmalarına rağmen diğer takımların neden Ferrari'nin arkasında kaldığı konusuna haberin sonunda kısaca değindim.

Sözü daha fazla uzatmadan haberime başlıyor ve keyifle okumanızı diliyorum.

[Resim: 7993.c51a6b33]

2014 YILI İTİBARIYLA YENİ GÜÇ ÜNİTELERİ KULLANILMAYA BAŞLANIYOR

Aslında 2013 yılında spora dahil edilmesi plananlanan Güç Ünitesi sistemi 2014 yılında motor tedarikçilerinin baskılarıyla Formula 1'de zorunlu hale geldi. Önceki senelerde lider takımlarla yarışmadığı için bu teknolojiye iki yıldır çok daha kolay bir şekilde yatırım yapan Mercedes sporda adeta fırtına gibi esmeye başladı.

Her ne kadar bügün Mercedes'in üstünlüğü yüzünden büyük sıkıntılar çeken diğer motor üreticileri ve bağımsız takımlarda o senelerde bu yeni teknolojinin spora gelmesine destek vermiş olsalar da hiç kimse Mercedes araçlarının bu denli performansa sahip olmalarını beklemiyordu.

Çok kısa bir süre içersinde gerek geride kalmaları gerekse uçuşa geçen fiyatlar sebebiyle Güç Ünitesi sisteminin aslında o kadar da iyi bir fikir olmadığının farkına varan takımlar için artık çok geçti. Çünkü Mercedes değişime kendini en iyi adapte eden firma olarak sporu tam anlamıyla domine etmeye başlamıştı.

Peki Mercedes Güç ünitelerini diğer firmaların ürettiği Güç Ünitelerinden ayıran fark neydi? Nasıl olup da Mercedes Güç Üniteli araçlar tur başına diğerlerine oranla bu kadar fazla oranda farkı açabiliyorlardı?

Şimdi gelin hep birlikte Mercedes'in iki yıldır hangi konularda başarılı olduğunu ve özellikle bu sene peşlerinden bir an olsun bile ayrılmayan pistlerin dev ismi Ferrariye oranla neleri iyi yaptığını her iki takımın Güç Ünitelerini karşılaştırarak anlatmaya başlayalım.

[Resim: 7994.b62ce413]

FERRARİ VE MERCEDES GÜÇ ÜNİTESİ ARASINDAKİ EN TEMEL FARK

İki güç ünitesinin arasındaki en temel fark MGU-H sisteminin ve Turbocharger bileşeninin araç içersindeki konumu olarak ortaya çıkıyor ve Mercedes mühendislerinin güç ünitesini tasarlarken bileşenleri koymayı seçtikleri yerin farklılığı hemen hemen aynı performansta çalışan bişelenlere sahip olmalarına rağmen Mercedes'e Ferrari'ye oranla daha yüksek hızlara erişme imkanı sağlıyor.

Ferrari güç ünitelerini tasarlarken belirlenen yere motoru yerleştirip hemen arkasına doğal olarak (tam da eksoz çıkışı olan yere) Turbocharger ünitesini koymayı tercih etti. Turbocharger ünitesini bir bütün olarak tutan Ferrari mühendisleri bu parçanın hemen arkasına ya da önüne (tam olarak yerini bilmiyoruz) MGU-H sistemini koyarak turbonun içinde bulunan kompresör pervanesinden çıkan sıcak havayı kısa bir alandan geçirekrek jenratöre iletip elektrik üretim verimliğiğini maksimuma çıkartmayı hedefledi.

[Resim: 7995.f17a6568]

Bununla birlikte aracın ağırlık merkezini dengelemek adına ES sistemini aracın arka tabanına yakın konuma koyup EC bilgisiyarlarını ise biraz yukarda tutma yolunu seçti. Tüm bunlara ek olarak Turbocharger'dan çıkan ve motora yönelmesi gereken basınçlı sıcak havayı MGU-H bileşeninden alıp boru sistemleri ile motorun ön bloğuna taşıyıp aracın ızgaralarının olduğu alanda soğutarak tekrar yanma odasına geri gönderme yolunu seçti.

Her ne kadar 2014 yılında farklı bir mimarı kullanıyor olsalar da 2015 itibariyle izledikleri bu yol Ferrari'ye elbetteki büyük bir avantaj sağladı ve Ferrari konulu özel haberimin birinci bölümünde bahsettiğim gibi araç içindeki pilleri tek bir turda şarj edebilecek hale geldi.

Turbocharger kompresörü halihazırda MGU-H sistemine çok yakın olduğu için çok çok az bir enerji kaybıyla jenaratör yüksek oranda elektrik üretip ES sistemine bu enerjiyi rahat bir şekilde depolıyabiliyordu.

Aynı zamanda Turbocharger'dan çıkan basınçlı sıcak hava MGU-H'dan geçtikten sonra, güç ünitesinin içinde dolaşırken ısı kaybediyor birde motora girmeden önce aracın yanlarında bulunan açık alanlardaki ızgaralardan geçerek iyice soğuyordu. Böylece Ferrari yaptığı diğer aerodinamik değişikliklerinde yardımıyla yine ilk yazımda bahsettiğim ısınma sorunlarını engelleme konusunda diğer tüm takımlara oranla daha yüksek başarı oranına sahip oluyordu.

[Resim: 7997.525b833c]

Mercedes ise güç ünitesinin bileşenlerini aracının içerinde çok daha farklı konulandırmayı tercih etti. V6 motoru Ferrari ile hemen hemen aynı yere koyan Mercedes olması gerektiği gibi Turbocharger biriminide motorun hemen ardına egzos çıkışının olduğu yere koydu.

Ancak Mercedes mühendisleri burada Ferrari'ye oranla farklı bir mimarı izlemeyi tercih ettiler ve Turbocharger ünitesinin iki bileşeni olan türbin ve kompresör parçalarını ayrı yerlere koydular. Türbin bileşenini motorun tam arkasına kompresör bileşenini ise motorun ön kısmına yerleştirdiler.

Yapı olarak Turbocharger'ın iki parçası arasında bir bağlantı olması gerekiyordu ve Mercedes bu bağlantıyı motorun tam ortasından geçirdiği enteresan bir boru ile yapmayı tercih etti. Özel olarak tasarladıkları bu boru ile bir yandan türbinden çıkan basınçlı havayı motorun ön kısmındaki kompresöre taşırken hemen ardından yakınlarda bulunan MGU-H bileşeninden geçirip elektrik üretip sonra hızlıca ızgaralara iletip bir nebze soğuma etkisi sağlayarak basınçlı havayı motora geri veriyorlardı.

[Resim: 7998.b7c33302]

Mercedes mühendislerinin bu kararı kendilerine hem pozitif hem de negatif etkiler olarak geri döndü. Ferrari'ye oranla daha kısa bir sistemle turbodan çıkan sıcak havayı motora verdikleri için verilen hava Ferrari'ye göre daha yüksek sıcaklıklardaydı ve buda haliyle aracı soğutmada bazı sorunlara sebep oldu.

Öte yandan Ferrari az önce bahsettiğim gibi turbodan çıkan basınçlı havayı güç ünitesinin içinde dolaştırıp birde ızgaralardan geçirdiği için hali hazırda çok daha iyi soğutabiliyor ve Mercedes'e oranla motora daha soğuk hava girmesi nedeniyle Ferrari araçları motor sıcaklıklarını Mercedes'e göre daha düşük seviyelerde tutabiliyordu. Bunun bir sonucu olarak pist sıcaklıklarının tavan yaptığı Maleyaza ve Singapur'da Ferrari rahatça kazanırken Mercedesler yüksek sıcaklık sorunlarıyla boğuştular.

Fakat Mercedes mühendislerinin bu kararı kendilerine sıcaklık sorunu çıkartmış olsa da Ferrari'ye oranla müthiş bir avantaj da sağlamıştı. Ferrari turbodan çıkıp MGU-H giren sıcak ve basınçlı havayı sonradan motorun ön bloğuna getirebilmek için güç ünitesi içerisinde borularla gezdirip bu esnada basınçlı havanın motora ulaşmasını geciktirirken havayı ön kısıma doğrudan ulaşan bir boruyla ileten Mercedes turbodan gelen bansınçlı havayı çok daha hızlı bir şekilde motora geri döndürebiliyordu.

İŞTE İKİ TAKIMIN ARASINDAKİ HIZ FARKININ EN BÜYÜK SEBEBİ BUYDU !

Özetle Ferrari turbodan çıkan havayı gerek MGU-H konumu gerekse soğutma amacıyla kurduğu boru sistemi yüzünden aracın içinde gezdirmesiyle "TURBO-LAG" denilen bir probleme yakalanıyor ve bunun bir sonucu olarak Turbocharger'ın gücünü Mercedes kadar efektif şekilde kullanamıyordu. Çünkü basınçlı hava Mercedes'e oranla motora daha geç ulaşıyordu.

Turbo gücünü Ferrari'ye oranla daha iyi motora yansıtan Mercedes mühendisleri böylece pilotlarına gaza bastıklarında daha yüksek bir hızlanma ivmesi kazandırıyor ve motorun içindeki yanma odasında daha kısa sürede oluşan yüksek basınç yoğunluğu sayesinde araçlarının Ferrari'ye oranla daha yüksek hızlara ulaşmasını sağlıyorlardı.

Üstelik Mercedes mühendisleri Turbocharger kompresörü ile turbin arasındaki mesafeyi Ferrariye oranla daha uzak tutmalarına rağmen enerji kaybı yaşasalar da kullandıkları MGU-H sistemi Ferrari'ye oranla daha verimli çalıştığı için Ferrari'ye oranla çok daha uzun bir aktarım sistemi kullanmalarına rağmen kaybettikleri enerjiyi jeneratör verimliliği sayesinde amorti edebiliyor ve araçlarındaki pilleri yine rahat bir şekilde sarj edebiliyorlardı.

[Resim: 7999.bc200de2]

Üstelik hali hazırda "Turbo Lag" sorununuyla boğuşmadıkları için prensipte kendilerine bu sorunu çıkartabilecek daha büyük Turbocharger parçalarını kullanma imkanları da oldu. Ferrari araç içinde kullandıkları mimari sebebiyle bu sorunla karşılaştığı için sorunu daha da kötü hale getirmemek adına Turbocharger bileşeninin boyutlarını belirli bir oranda sınırlı tutarken bu sorunla boğuşmayan Mercedes araçlara dev gibi bir Turbocharger ünitesi koyarak zaten verimli olan sistemleri daha da üstün bir hale getirdi.

Tüm bunlara ek olarak her ne kadar Ferrari "Turbo Lag" sorununu 2015 yılı itibarıyla bir miktar çözmüş olsa da en başından beri bu sorunla daha az karşılaşan Mercedes iki yıldır MGU-H ünitesini Turbo Lag sorunundan kurtulma amacıyla kompresörü daha hızlı döndürmek için kullanmak yerine çoğunlukla enerji depolamak için kullanma yoluna gidebildi. Bu durum takıma en başından bu yana daha çok enerji kazanımı imkanını sağladı.

Ayrıca Mercedes mühendisleri MGU-H unitesini ortalara, kompresörü ise ön tarafa koymaları sayesinde aracın arkasında çok daha fazla boş alana sahip oldular. Bunun bir sonucu olarak hem arka taraftaki vites kutusunu sıcak turbocharger bileşenlerinin etkilerinden korudular hem de şasinin arka kısmını Ferrari'ye oranla daha dar bir yapıda tasarlayabildiler.

[Resim: 8000.4dc34319]

Bunun bir sonucu olarak kocaman bir arka kısmı olan Ferrari'nin aksine daha ince ve aerodinamik bir tasarıma ulaştılar. Hali hazırda zaten turboyu daha iyi kullanmaları sebebiyle hızları artarken araçlarının arkalarının ince tasarımlı olması sebebiylede aerodinamik olarak yüksek hızlarda çok daha dengeli bir sürüş elde ettiler.

TURBODAN KAZANDIKLARI EXTRA GÜÇ YETMİYORMUŞ GİBİ BİRDE DAHA İYİ AERODİNAMİKLERE SAHİPLER !

Daha ince bir arka tasarıma sahip olmaları sebebiyle aracın önünden gelen havayı daha az bir dirençle arka kanada ileten Mercedes bu tasarımlarının bir meyvesini yüksek hızlarda daha dengeli bir sürüş elde ederek alıyor ve boş alana sahip olmaları sebebiyle Güç Ünitesi'nin geri kalan bileşenlerini araç içinde daha dengeli yerlere koyarak aracın ağırlık merkezini rakiplerine oranla daha iyi koruyorlardı.

[Resim: 8001.2e97c956]

Üstelik her ne kadar Ferrari'ye oranla daha kötü bir soğutma sistemine sahip olsalar da az önce bahsettiğim gibi kompresörü tam olarak pilotun tepesinde bulunan yere koyduklarından Ferrari gibi havayı sadece yan taraftaki ızgaraları kullanarak soğutmak yerine aracın üstündeki açıklıktan gelen hava ile de bir nebze olsun soğutabiliyorlardı.

Bunun bir sonucu olarak aracın iki yanında bulunan geniş ızgaraları daha küçük tutabilen Mercedes mühendisleri böylece yüksek hızlarda aracın hava direncini düşürüp bu alanda da kazanımlar elde ediyor ve zaten hızlı giden araçlarını daha da hızlı hale getiriyorlardı.

[Resim: 8002.49f1929a]

Tüm bunların yanı sıra diğer aerodinamik bileşenlerde rakiplerine oranla bazı parlak fikirleri hayata geçirdiklerinden ve hali hazırda yetenekli pilotlara sahip olduklarından dolayı Mercedes takımının araçları pistte fırtına gibi esiyor diğer takımlara kendilerini geçebilme imkanı tanımıyorlardı.

Mercedes takımı ile aynı prensiple çalışan Güç Ünitelerine sahip diğer bağımsız takımlar ise (Lotus, Willams, Force India) 2014 yılında bu harika mimari sayesinde Ferrari'yi geride bırakmayı başarmışlardı. Fakat bu takımlar Ferrari'nin 2015 yılında yaptığı değişiklikler sayesinde ve Mercedes takımının sahip olduğu tüm aerodinamik avantajların hepsine sahip olmadıklarından dolayı her ne kadar bazen Ferrari'yi geçebilseler de sene boyunca çoğunlukla kırmızı şeytanların arkasında kalmaktan kurtulamadılar.

Tüm bu anlattıklarıma ek olarak Mercedes takımının kendisine avantaj sağlayan başka parlak fikirleri araçlarında kullandıkları paddokta konuşulan dedikodular arasında. Fakat firmanın araçlarındaki teknik detayların bir kısmının gizli olması sebebiyle benim ulaşabildiğim teknik detaylar ancak bu kadarla sınırlı.

[Resim: 8003.0b7fb3fc]

HABERİN SONU

İşte değerli okuyucularımız tüm sezon boyunca Mercedesler ortalıkta uçarken Ferrarilerin onları yakalamakta neden güçlük çektiğini ve daha soğuk bir motorları olmasına rağmen neden Mercedes kadar hızlı gidemediklerini en ince teknik detaylarına kadar incelemiş bulunuyoruz.

Elbetteki iki takımın araçları arasındaki farklar bunlarla sınırli değil yani biraz daha detaya inecek olursak Mercedes'in gizli tuttuğu bazı fikirlerinin olduğunu da az çok tahmin edebiliyoruz ancak elimizdeki bilgiler şu an için bunlarla sınırlı.

Eğer tüm bu farklara rağmen Ferrari'nin açıklarını niye kapatmadığını merak ediyor ve Ferrari tüm bunları bilmesine rağmen neden Mercedes ile aynı mimariye geçmiyor diyorsanız bu sorunun cevabı aslında çok basit.

Kendi halimde bir mühendis olarak yaptığım bu tespitleri elbette Ferrari'nin mükkemel eğitim görmüş son derece tecrübeli mühendisleri de yapabiliyorlar fakat bu sorunları tespit etmek kolay bir işken çözüme ulaştırmak çok daha büyük emekler gerektiriyor ve zamanında yapılan milyonlarca dolarlık bazı araştırmaları toptan çöpe atmak anlamına geliyor.

Bu sebeple Ferrari eğer önümüzdeki sene Mercedes'i yakalamak ve hatta geçmek istiyorsa özellikle yukarda bahsi geçen sorunları çözmek zorunda. Bunu yapabilmeleri için birkaç seçenekleri var fakat her bir seçenek avantajlarla birlikte dezavantajlarda getiriyor bu nedenle Ferrari mühendisleri bu kış inanılmaz bir çaba sarf etmek zorundalar. Bu konuyuda Ferrari'nin 2016 yılında yapmayı planladığı değişiklikler adlı özel haberimde yine detaylıca inceleyeceğim.

Evet sevgili okuyucular artık üç aşağı beş yukarı Mercedes araçlarının nasıl olup ta bu kadar hızlı gidebildiklerini ve takımın neden iki senedir sporu domine ettiğini az çok anladığınızı umit ediyorum. Haber boyunca anlamadığınız bazı kısımlar olursa yazının başında verdiğim ve Güç Ünitelerini anlatan habere bakabilirsiniz.

Olumlu ya da olumsuz her türlü paylaşımınızı yada sormak istediğiniz soruları yorum sekmesinden bizlere iletebilirsiniz. En kısa sürede cevaplanacaklarına emin olun diyor ve bir sonraki özel haberde görüşmek üzere sizlere şimdilik hoşçakalın diyorum.

Buğra Sezer


24/11/2015, 13:15

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum F1 Avustralya GP, Ferrari Dublesi, Verstappen & Hamilton, Mercedes Puansız | Eau Rouge sadmin 0 93 25/03/2024, 1:51
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Lewis Hamilton NEDEN Q2'DE ELENDİ? | Mercedes'in SORUNLARININ SEBEBİ sadmin 0 71 24/03/2024, 2:08
Son Mesaj: sadmin
  Yorum F1 Avustralya GP Sıralama Turları, Sargeant Yerine Albon, Vettel - Mercedes | Eau Rouge sadmin 0 73 24/03/2024, 1:49
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1