play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 51
#16 Charles Leclerc
Sıra 2| Puanı 47
#11 Sergio Perez
Sıra 3| Puanı 46
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 40
#81 Oscar Piastri
Sıra 5| Puanı 28
#4 Lando Norris
Sıra 6| Puanı 27
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 20
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 18
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 8
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 12| Puanı 4
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:97, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 2
Puan:93, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:55, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 4
Puan:27, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 5
Puan:26, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:4, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Japonya GP 7 Nisan 2024

Yorum: 0 | Görüntüleme: 437
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Röportaj: F1’in güvenlik aracı sürücüsü Bernd Maylander
27-12-2017, 12:13
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
184,439
MESAJ:
539,463
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Hulkenberg: "İlerlemede...
Formula 1 Haberleri
Audi, Nisan ortasına ka...
Formula 1 Haberleri
Steiner: "Haas'ın 2024 ...
Motor Sporları
Çevre İçin Start Alıyor...
Formula 1 Haberleri
Frederic Vasseur: "Sain...

Yorum: #1
Röportaj: F1’in güvenlik aracı sürücüsü Bernd Maylander

[Resim: 26732.37db4c96]

2000’den bu yana FIA, F1’in güvenlik aracını kullanma görevini eski başarılı binek otomobil yarışçısı Bernd Maylander’e veriyor. Maylander, güvenlik aracı periyodu altında F1 araçlarının hızını lastikler ve frenlerin çok fazla soğumaması için nerede tutması gerektiğini biliyor.

Maylander, kariyerine 1980’lerin sonlarında karting ile başladı. Sonraki yıllarda Formula Ford, Porsche Carrera Cup, FIA GT şampiyonası ve Alman DTM serisinde devam etti.

[Resim: 26733.0a42ebec]

Bernd Maylander ile soru-cevap

Soru: Bize resmi Formula 1 güvenlik aracından bahseder misin?
Bernd Maylander: 2015 sezonundan sonra, güvenlik aracı Mercedes-Benz AMG GT-S oldu.503 beygir güç üreten bu araç olağanüstü sürüş dinamiklerine sahip. Güvenlik aracı, pistte lastikleri ve frenleri çok hızlı soğuyan ve motorları çabucak aşırı ısınabilen Formula 1 araçlarına liderlik edebilecek performanslara çıkabilmek zorunda. Araç 1645 kg ağırlığında ve sürücü ve yardımcısı için iki AMG spor koltuklar ve altı noktalı emniyet kemeri sistemine sahip. Güvenlik aracı, yarış kontrole iki monitör ve tavandaki iki kamera ile bağlı.

S: Piste ne zaman çıkıyorsun?
BM: FIA’nın resmi kurallarına göre araç, ‘yarışçılar veya görevlilerin fiziksel tehlike altında olduğu, ancak yarışı durdurmanın gerekmediği durumlarda’ piste çıkar. Örneğin bir kaza sonrasında veya yoğun yağmur geçişlerinde.

S: Formula 1 güvenlik aracının rolü nedir?
BM: Herkesin önünde konumlanır ve tehlikeli durum ortadan kalkana kadar pistte Formula 1 araçlarına düşük hızda liderlik eder. Tüm araçlar, yarış lideri ile başlamak üzere güvenlik aracı arkasında dizilmek zorundadır.

S: Piste çıkman gerektiğine kim karar veriyor?
BM: Karar FIA yarış direktörü Charlie Whiting tarafından alınıyor. Aynı zamanda güvenlik aracının ne zaman biteceğine de o kadar veriyor.

S: Sürücülerin güvenlik aracı periyodu olduğundan nasıl haberleri oluyor?
BM: Sürücüler pist görevlileri ve ışık panelleri ile uyarılıyorlar. Sarı bayraklar ve SC harfleri gösteriliyor. Ek olarak, sürücü takım tarafından telsizden bilgilendiriliyor ve kokpitte güvenlik aracı periyodu bitene kadar bir uyarı ışığı yanıp sönüyor.

[Resim: 26734.f9c3f786]

S: Güvenlik aracı ne kadar süre pistte kalır?
BM: Tehlikeli durum kontrol altına alınana kadar ve FIA yarışı devam ettirmenin güvenli olduğunu hissedene kadar kalır. Güvenlik aracı arkasında geçen turlar normal yarış turu gibi sayılır. Yarışın belirlenmiş tur sayısı tamamlandığında, bir yarış güvenlik aracı arkasında da bitebilir.

S: Güvenlik aracı periyodu yarış stratejisini nasıl etkiler?
BM: Kurallar dahilinde, takımlar güvenlik aracı periyodunu planlanmamış pit stoplar yapmak için kullanabilirler. Çünkü güvenlik aracı altında pit stop yapmak tam hızda yarışmaktan çok daha az zaman kaybına neden olur. Eğer bir takım sürücüsünü tam doğru zamanda pite getirmeyi başarırsa, bu hayati bir avantaj getirebilir. Çünkü güvenlik aracı arkasında herkes birbirine yaklaşır ve bu aynı zamanda seyirciler için heyecanı da artırır.

S: Güvenlik aracı Formula 1’de ne zamandan bu yana kullanılıyor?
BM: İlk ortaya çıkışı 1973’te Kanada GP’de. Ancak FIA, güvenlik aracı için açık yönetmelikleri 1992’de hazırladı.

[Resim: 26735.47bf1287]

Bernd Maylander’in yarış hafta sonu

Perşembe

“Genelde çok uzak yerlere Çarşamba akşamı gelmiş olurum ve yerel şartlara alışmak için yerleşirim. Melbourne’e daha da erken gelirim, genellikle Salı günleri. Melbourne’de ciddi bir destek programı vardır ve Çarşamba günü öğleden sonra güvenlik aracı testi yaparız. Avrupa yarışlarda Perşembe sabahı gelirim. Sabah 10’da pistte buluşuruz, FIA ofisinde kısa bir toplantımız olur ve yarış hafta sonu hakkında önemli evrakları inceleriz, bunlar seans saatleri, pist haritaları, kurallar ve düzenlemeler ile ilgilidir. Benim için pisti bilmek önemlidir, özellikle tehlikelerini tam anlamıyla bilmeliyim. Pist geçen yıla göre değiştiyse, güvenlik aracına binerim ve pistte değişen yerlerde sürer ve yakından bakarak hazırlık yaparım.”

“13:35’te yarış tulumlarımı giymiş ve güvenlik aracında olmuş olurum. Güvenlik aracı, her yarış hafta sonunda piste çıkma özel onuruna sahip ilk araç olur. İlk pist testi, 14:00 ve 15:00 arasında yapılır ve çok önemlidir, çünkü hem araç, hem de pist test edilir, aynı zamanda telsiz sistemi, GPS sistemleri ve kameralar kontrol edilir. Test sonuçlarımızı FIA yarış direktörü Charlie Whiting’e gönderirim, o kuralların her şeyini bilir ve pistin standartlara uygun olup olmadığına karar verir. Pistte alışılmadık bir şey fark ettiğimde, bu kısa veya hatalı yerleştirilmiş kerbler olabilir, Charlie Whiting’i testten sonraki toplantımızda bilgilendiririm.”

“Genellikle akşamı antrenman yaparak geçiririm, veya takımlar ve sponsorlarla bir akşam yemeği yerim. Bu hangi şehirde olduğumuza göre değişir. Melbourne veya örneğin İstanbul gibi şehirler o kadar fazla şey sunar ki, akşamı otelde ziyan etmek utanç verici olur.”

[Resim: 26736.5f4a21fe]

Cuma

“Cuma günleri erken başlarız ve 7-7.30’da otelden ayrılırız. Pistte Charlie Whiting, basın, teknik ve yazılım bölümü ve takımımla bir toplantı yaparız. Sonrasında, pistte bir diğer GPS testi yaparız. Bu test Perşembe’den Pazar gününe kadar günlük olarak yapılır. Bu çok önemlidir, çünkü güvenlik aracında ve tüm diğer Formula 1 yarış araçlarında bir izleme sistemi vardır ve sadece araçların tam konumunu vermez, aynı zamanda pist kenarından araçlardaki ekranlara bayrak sinyallerini de aktarır. Testler sürücünün bunu ekranda iyi görebildiğini göstermiştir, bu da pistteki güvenliği büyük oranda artırır.”

“Antrenman seansını FIA kamyonlarındaki monitörlerden izlerim, ancak aracımda değilimdir, çünkü antrenman seanslarında güvenlik aracı olmaz. Seansta bir kaza olursa, antrenmanlar durdurulur. Formula 1 sürücüler brifingi 17:00’da başlar. Sürücü brifinginde önceki yarış ve mevcut yarış analiz edilir ve neyin nasıl geliştirilebileceğini tartışırız. Bu toplantıda tüm Formula 1 sürücüleri, test sürücüleri, FIA yarış hakemleri ve ben oluruz ve Charlie Whiting liderlik eder. akşam, tekrar antrenman yapmayı denerim, veya yine yemeğe çıkarım.”

[Resim: 26737.2edbcd26]

Cumartesi

“Cumartesi sabahı, FIA piste çok erken gelir ve bir diğer toplantı yapar, bunu bir GPS testi takip eder. Üçüncü antrenman seansını her zaman izlerim. Sıralamalardan hemen sonra, ilk GP2 yarışı için geri sayım başlar. Cumartesi öğleden sonra yapılan GP2 yarışı Formula 1 yarışı ile hemen hemen aynıdır, sadece farklı zamanda ve farklı araçlarla yapılır. Cumartesi akşamı geç saatlere kalmamaya çalışırım, çünkü önemli yarış günü için hazır olmak isterim. Cumartesi günleri, hava durumu servisine düzenli olarak bakarım ve son güncellemeleri alırım. Geçmiş yıllarda yoğun yağmurlar benim ve güvenlik aracının piste çıkmasını düzenli olarak artırdı.”

[Resim: 26738.a853eeed]

Pazar

“Büyük günde, piste daha da erken geliriz. Pistin yavaşça canlanmasını izlemek ve herkesin önündeki gün için heyecanlı olduğunu hissetmek güzeldir. Günün benim için en zorlu kısmı GPS testinden hemen sonra başlar. İkinci GP2 yarışından sonra Porsche Supercup yarışı olur ve 13:00’da Formula 1 yarışı için etkinlikler başlar.”

“13:10’da patronum Charlie Whiting, resmi Formula 1 güvenlik aracını gridin başına getirir ve bana teslim eder. Kamera ve telsizin çalıştığını bir kez daha kontrol ederim ve son hava durumu güncellemesini aldığımdan emin olurum, bu yarış hazırlığımın çok önemli bir parçasıdır. 13:50’de araçta yardımcıma katılırım. Kasklarımızı ayarlarız, kemerlerimizi takarız ve telsiz frekansını kontrol ederiz.”

“13:55’te gridden ayrılırız ve aracı ilk tur için kararlaştırdığımız yere park ederiz. Tüm araçlar ilk virajı tamamladıktan sonra, yarış kontrol bize güvenlik aracını yarışın geri kalanı için duracağımız yere park etmemizi söyler. Yarış boyunca sürekli olarak aracın içindeyimdir ve yarışı aracımdaki monitörden takip eder ve beni yarış kontrole bağlayan telsizi dinlerim. Mekanikerlerimiz de telsizi pit alanından takip ederler.”

“Eğer hava durumu şartları kötüleşirse, veya bir kaza olursa, yarış kontrol ile birkaç kez iletişim kurarım. Onlara durum hakkındaki fikrimi söylerim ve dönüş için beklerim. Yarış kontrol sonra piste çıkıp çıkmayacağıma karar verir. Sağladığım bilgi ile birlikte yarış kontrol hava durumu istasyonundan gelen bilgiler ile takımları da dikkate alır. Bir emir aldığımda bunu, o an yaptığım şeyi söyleyerek onaylarım. Bu biraz uçak pilotu ve hava trafik kontrol ile arasındaki ilişki gibidir: pilot bir emir aldığında bunu onaylar ve yeni pozisyonunu da belirtir.”

“Eğer yarış kontrol güvenlik aracını çıkarma konusunda bir potansiyel görürse, ‘Güvenlik aracı hazır ol!’ mesajı alırım. Çıkış için hazırlandıktan sonra bir sonraki emri beklerim. ‘Güvenlik aracı otur!’ emri, tehlikeli durumun bittiği anlamına gelir ve benim piste çıkmama artık ihtiyaç yoktur.”

[Resim: 26739.f7fa4405]

“Eğer ‘güvenlik aracı çık!’ emrini duyarsam hemen piste sürerim ve en hızlı şekilde lider aracın önüne geçmeye çalışırım ki böylece yarıştaki tüm araçlar arkamda sıralanabilsin.Eğer başarılı olamazsam, lider araç arkamda olana kadar tüm araçlara yol veririm. Güvenlik aracı periyodu süresince, güvenlik elbette en temel şeydir, ancak yine de belirli bir hız seviyesini korumam gerekir. Hız, yarış araçlarının soğutma havası eksikliğinden dolayı aşırı ısınmasını engeller. Takımların da bu süreçte söyleyecekleri vardır ve hızı etkilerler. Yarış kontrolü, benim hızlanmam veya yavaşlamam konusundaki istekleri doğrultusunda bilgilendirirler.”

“Güvenlik aracı, sık sık olduğundan daha yavaş görünür, ancak aslında güvenlik aracı periyodu boyunca kendi limitlerimde sürmeye çalışırım. Bu da örneğin Monza’da ana düzlükte yaklaşık 280 km/saat hızda gidiyor olmam gerektiği anlamına gelir. Rakamlara bakmanız yeterli: Bir Formula 1 aracı tamamladığı her turda, pistin uzunluğuna bağlı olarak yaklaşık 35-45 saniye daha hızlı olabilir. Bu da, bir Formula 1 aracının her üç turda bir güvenlik aracına tur bindirmesi anlamına gelir. Güvenlik aracının sürülmesinin ne kadar önemli olduğu böylece anlaşılır.”

“Tehlikeli durum bitene kadar pistte kalırım. Bunun uzunluğuna da tamamen yarış kontrol tarafından karar verilir. İkinci sektörün sonunda uyarı ışıklarını kapatırım. Bir sonraki mümkün olan çıkıştan sonra pit alanına dönerim ve araçlar serbest kalır. Geçiş yapmak iste araçlar start/finiş çizgisini geçene kadar yasak olmaya devam eder.”

“Eğer yarış, bir güvenlik aracı süreci olmadan biterse, ki neyse ki bu daha sıklıkla olur, yarıştaki son araç için bekler ve onu takip ederim. Böylece görevlileri arkamdan hiçbir aracın gelmediğini ve piste girebilecekleri yönünde bilgilendiririm. Bundan sonra bir destek yarışı olmayacaksa, günüm genellikle burada biter. Tüm sıkı çalışma ve heyecandan sonra, rahatlamayı ve Pazar akşamlarını evde geçirmeyi severim.”

###


27/12/2017, 12:13

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Röportaj Padoktan Sesler özel röportaj: GB3 pilotu Coşkun İrfan sadmin 0 233 14/03/2024, 1:56
Son Mesaj: sadmin
  Röportaj Pirelli ile özel röportaj: Bahreyn testlerinde takımlar neden C3 lastiklere odaklanıyor? sadmin 0 474 23/02/2024, 15:43
Son Mesaj: sadmin
  Yorum F1 TARİHİNİN EN KÖTÜ ARACI! sadmin 0 119 20/02/2024, 1:17
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1