play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 51
#16 Charles Leclerc
Sıra 2| Puanı 47
#11 Sergio Perez
Sıra 3| Puanı 46
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 40
#81 Oscar Piastri
Sıra 5| Puanı 28
#4 Lando Norris
Sıra 6| Puanı 27
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 20
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 18
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 8
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 12| Puanı 4
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:97, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 2
Puan:93, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:55, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 4
Puan:27, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 5
Puan:26, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:4, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Japonya GP 7 Nisan 2024

Yorum: 0 | Görüntüleme: 614
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
McLaren Formula 1’i kenara itmekle neden iyi yapıyor?
31-05-2018, 01:08
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
184,439
MESAJ:
539,463
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Hulkenberg: "İlerlemede...
Formula 1 Haberleri
Audi, Nisan ortasına ka...
Formula 1 Haberleri
Steiner: "Haas'ın 2024 ...
Motor Sporları
Çevre İçin Start Alıyor...
Formula 1 Haberleri
Frederic Vasseur: "Sain...

Yorum: #1
McLaren Formula 1’i kenara itmekle neden iyi yapıyor?

[Resim: 10751.9151f538]

McLaren son günlerde biraz hareketli günler geçiriyor ve ufkunu genişletmeye karar vermiş durumda. Honda güç ünitesi ile üç berbat sezon geçiren takım, sonunda Renault güç ünitesine geçmesiyle birlikte beklendiği kadar olmasa da görece daha iyi zamanlar geçiriyor.

Takım geçen yıl Honda’nın da desteği ve Andretti Autosport ile yaptığı işbirliği ile IndyCar’ın efsane yarışı Indianapolis 500’e tek araçla katılmıştı. Bu yarış uğruna Monako GP’yi feda eden Fernando Alonso ise Honda motoru kendisine F1’den alıştığı şeyi yapana kadar da yarışı kazanabilecek potansiyele sahip görünüyordu.

İngiliz yarış takımı geçmişinde de Indy’de ve diğer serilerde yarıştı ve zaferler elde etmişti. Ancak uzun süredir sadece Formula 1’e odaklanmış durumda ve bu maceralarının çok da istedikleri gibi gittiği söylenemez.

McLaren, gelecekte IndyCar’a katılmayı ve bunun yanında Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nda (WEC) da yarışabileceğini söylüyor ve uzun vadeli planlar yapıyor.

Elbette bunları yaparken Formula 1’den uzaklaşmıyorlar ve takım CEO’su Zak Brown ana önceliklerinin Formula 1 olacağını çoktan söyledi:

“Bir numaralı önceliğimiz her zaman Formula 1 olacaktır, bu yüzden bir diğer yarış etkinliğini gözden geçirirken ilk kriterimiz bunun bizim Formula 1 çabalarımızı herhangi bir şekilde etkilememesidir.”

“Sonrasında diğer motorsporları çeşitlerinde yer almayı gözden geçirebiliriz. Hepsi eşit derecede önemli ve bir sıraya sahip değiller. Rekabetçi olacağımızdan, bunun markamıza uyacağından, ticari olarak kabul edilebilir olmasından ve partnerlerimizin isteklerine uyup uymayacağından emin olmak zorundayız.”

Peki McLaren neden böyle bir yola giriyor?

Zak Brown faktörü

[Resim: 10752.1452858d]

Ron Dennis’in ‘mahkeme zoruyla’ McLaren’daki görevinden ayrılmasıyla koltuğunu devralan Zak Brown, belli ki bu kararların arkasındaki isim.

Brown, eski bir yarışçı olmasının yanında çok başarılı bir iş insanı. Pazarlama yetenekleri gerçekten çok iyi (Amerikalı olduğundan olabilir mi?) ve parasını motorsporlarına yatırmaktan da çekinmiyor.

McLaren’ın 2017’de IndyCar anlaşması ile Indy 500’e katılması da onun çabalarıyla gerçekleşti.

Brown’ın bir iş insanı arkadaşıyla birlikte 2009’da kurduğu United Autosports adlı bir yarış takımı var ve takım şu an dayanıklılık serilerine odaklanmış durumda. Alonso’nun Daytona 24’te LMP2 aracıyla yarıştığı takım United Autosports idi.

Brown motorsporlarının farklı dallarının çektiği ilginin farkında ve McLaren’ı dünyadaki en önemli serilere sokmaktan çekinmeyecektir.

McLaren Automotive

[Resim: 10753.144d5d1e]

Otomotiv dünyasında “Pazar günü kazan, Pazartesi günü sat” şeklinde bir deyim vardır. Üreticiler otomobille ilgili insanların motorsporları ile de ilgili olduğunu çok erken fark etmişler ve fabrika takımları olarak ürünlerinin rakiplerine göre ne kadar iyi olduğunu göstermek istemişlerdir.

McLaren da 2010’da kurduğu ve 2011’de MP4-12C ile ilk otomobilini satışa sunduğu fabrikası ile birlikte artık bir spor otomobil üreticisi haline gelmiş durumda ve bol karbon fiberli bu araçları satmak için tanıtıma ihtiyaç duyuyorlar.

Motorsporları da yukarıda bahsettiğimiz sebeplerle, özellikle de bir performans otomobili üreticisi için tanıtım yapmanın en iyi yolu olmasından ziyade bir gereklilik. Formula 1’in Ferrari’ye neler kattığını ve bugünlere nasıl taşıdığını hatırlayın.

[Resim: 10754.f1e20921]

Şirket hali hazırda 12C GT3 ile başlattığı GT yarışları macerasına 650S GT3 ile devam ediyor ve hazırladığı araçları yarış takımlarına satıyor. McLaren üretimi yarış araçları yarıştığı serilerde hali hazırda onlarca yarış galibiyeti ve şampiyonluklar kazanmış durumda.

Verilen ve verilecek ek motorsporu katılımı kararlarında en son etkili olacak olan olsa da, McLaren Grup altındaki önemli şirketlerden olan otomobil bölümü bundan en iyi şekilde yararlanacaktır.

IndyCar ve McLaren uyumlu bir ikili mi?

[Resim: 10755.0664598c]

McLaren, 2017 Indianapolis 500’e tek bir araçla katılmıştı, ancak bu tamamen bir pazarlama ve fırsat kullanımı üzerineydi. Takım bu yarışından teknik olarak hiçbir şey öğrenmedi, çünkü kullanılan araç serinin başarılı ekibi Andretti Autosport tarafından hazırlanmıştı ve işletiliyordu.

IndyCar hakkında konuşmadan önce bilmeyenler için biraz teknik bilgi vermek gerekiyor. Seride tüm şasiler tek bir üretici (Dallara) tarafından üretiliyor ve tedarik ediliyor. Yani herkes aynı şasiyi ve üst aero kiti kullanıyor. Motor üreticisi olarak da şu an Honda ve Chevrolet olmak üzere iki tedarikçi var ve motor gelişimi bol sınır dahilinde kısmen serbest.

Haliyle, Formula 1’de kendi şasisini ve aero kitlerini üretmeye alışmış olan McLaren, IndyCar’da yeteneğini gösteremez ve elinde Dallara şasisinde kullanmak için kendi üretmiş olduğu bir motor da yok. McLaren yol araçlarında kullanılan ve hakları McLaren’a ait olan motor ise IndyCar’a uygun değil.

IndyCar ekipleri araçlarının süspansiyonlarını ve soğutma sistemleri gibi bazı parçalarını kendileri geliştirebiliyor ve takımlar farklarını sürücü performansları dışında böyle yaratıyor. Ancak Formula 1 ile kıyaslandığında bu çok kısıtlı bir gelişim alanı demek.

[Resim: 10756.ff99b046]

McLaren bu konuda adımlar atmaya başladı bile. Takım iki IndyCar şampiyonluğu olan ve Indy 500 galibi Gil de Ferran’ı danışman olarak almıştı. Söylentiler ise Alonso’nun 2019’dan itibaren önlerdeki bir IndyCar aracında olacağı.

Brown şöyle anlatıyor: “Motorsporlarının diğer formlarına bakıyoruz, IndyCar da en önemlilerinden. Onun (de Ferran) burada büyük bir geçmişi var, bu yüzden bizim gelişmemize yardımcı olabilir, biz buna karşı açık fikirliyiz.”

Takımın IndyCar planlarını gerçekleştirmesi, bu projenin Amerika’da kendileri için sürdürülebilir olup olmayacağı ile doğrudan bağlantılı olacak.

Dünya Dayanıklılık Şampiyonası (WEC): Le Mans’a dönüş

[Resim: 10757.77537b6a]

McLaren, zamanının F1 tasarımcısı Gordon Murray’ın ellerinden çıkan ve halen dünyanın en hızlı atmosferik motorlu yol otomobili olma unvanını elinde barındıran McLaren F1’in yarış versiyonu ile Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’na katılmış, 1995’te ilk senelerinde Le Mans 24 Saat yarışı genel klasman zaferi ile birlikte 1997’de kendi sınıfında kazanmıştı.

Şirket bu kez en üst düzeyde WEC’ye dönme planları yapıyor, ancak bunun için 2021 civarında başlayacak ve günümüz LMP1’lerinden çok daha ucuz olması hedeflenen yeni kuralları bekliyor.

Brown, mevcut LMP1 serisine katılıp katılmamayı da gözden geçirdiklerini söylemişti: “Teklif edilen kurallar şu haliyle oldukça zorlayıcı.”

Ancak 2021’deki yeni dayanıklılık kuralları ile ilgilendiklerini açıkça söyledi.

“McLaren’ın motorsporlarının ek formları ile uzun bir tarihi var, bunlar CanAm, IndyCar ve Le Mans’tı. Dünya Dayanıklılık Şampiyonası için gelecek yeni kurallar önemli, bu toplantılara katılıyoruz ve neye benzeyeceğini gözden geçiriyoruz.”

“O yeni seriye, adı GTP, LMP1, siluet, ne denirse densin, katılmak istiyoruz. Le Mans’a girip kazanmak çok heyecan verici olurdu. Bir yarış takımı için en yüksek mertebe bu.”

Bu seri kendi şasi ve motorunuzu kullanabilmeniz açısından Formula 1’e çok daha yakın durumda ve dayanıklılık ve performansı bir araya getirdiği için otomotiv üreticileri tarafından da tercih ediliyor. Bu yüzden McLaren için de biçilmiş kaftan.

Brown’a göre bir pilotları şimdiden hazır:

“Sürmek istediği takdirde Fernando’yu araçta görmek isteriz. Formula 1 kariyeri bittikten sonra da sürmeye devam edecek, eğer biz farklı kategorilerde olursak aracımızda onu görmekten memnuniyet duyarız.”

McLaren Applied Technologies

[Resim: 10758.affdd675]

McLaren’ın pek bilinmeyen bir teknoloji şirketi daha var. Zamanında yol araçları McLaren F1 ve Mercedes SLR için karbon fiber parçalar üretmek için kurulmuş McLaren Composites ve takımın hissedarlarının sahibi olduğu TAG Electronics’in birleşmesiyle ortaya çıkan şirket, endüstriden motorsporlarına, tıp dünyasından uzay sanayine kadar parça tedarik ediyor.

Formula 1 ve IndyCar’da kullanılan elektronik kontrol üniteleri (ECU) McLaren Applied Technologies tarafından tedarik ediliyor. Şirket önümüzdeki sezon kullanılacak ikinci nesil Formula E araçlarının tüm yarış boyunca dayanabilecek bataryasını da üretmek için seçildi.

McLaren’ın Formula 1 dışındaki serilerde de baş göstermesi Applied Technologies alt şirketine de yardımcı olacaktır. Yüksek teknoloji ve özel tasarımlı parçalar isteyen motorsporu takımları bu ihtiyaçlarını McLaren’dan karşılayabilme imkanına sahip olabilir.

2021 Formula 1 kuralları: Her şeyin sebebi bu mu?

[Resim: 10759.82258c75]

McLaren’ın Formula 1’den farklı yarış serilerine yönelmesinin arkasında yatan asıl sebep Liberty Media ve FIA’nın 2021 için hazırladığı radikal Formula 1 bulunuyor olabilir.

Yeni Concorde anlaşmalarının imzalanacağı ve tamamen farklı aero sistemler ile birlikte basitleştirilmiş motorların bulunacağı yeni dönemde aslında takımları en çok etkileyecek değişiklik bir bütçe sınırının getirilmiş olması.

Bu bütçe sınırı kapsamında büyük takımlar mevcut sahip oldukları çalışan sayılarını büyük oranda azaltmak zorunda kalacaklar. Takımlar uzun yıllar yatırım yaptıkları ve özenle seçtikleri bu değerli mühendisleri kaybetmek istemiyorlar ve Formula 1’de kullanamasalar bile farklı şirketler altında değerlendirmeyi düşünüyor olabilirler.

Red Bull ve Williams takımlarının McLaren’ın Applied Technology’sine benzer şirketleri hali hazırda bulunuyor ve takımlar fazla olan çalışanlarını bu Red Bull Technology (Aston Martin Valkyrie’nin arkasındaki şirket) ve Williams Advanced Engineering şirketlerine kaydıracaklardır.

McLaren da elindeki mühendisleri diğer yarış serilerinde kullanmak istiyor olabilir.

Ek olarak, düşürülecek bütçeler ile birlikte Formula 1’in toplam takım maliyetinin düşecek olması nedeniyle sponsor gelirlerinden artan ciddi miktardaki kısım diğer serilere aktarılabilir ve sponsorlarla birden fazla seriyi kapsayan geniş anlaşmalar yapılması mümkün olabilir.

Son Sözler

[Resim: 10760.f73e8a27]

McLaren, Renault güç üniteleri ile Formula 1’deki düşüşünden kurtulma yolunda ilerlerken, 2021 kurallarının tetiklemesi, Ron Dennis dönemi sonrasındaki yeni yönetici ve yatırımcılarının heyecanı ile birlikte diğer serileri denemeyi gözden geçiriyor.

Zak Brown, şirket hissedarlarının ne yapmak istediğini çok iyi bildiğini anlatıyor.

“Finansal olarak mümkün olan, markamızla uyumlu, rekabetçi olabileceğimiz bütün fikirlerimizi destekliyorlar. Hissedarlarımız da yarışçı, o yüzden onlarla çalışmak çok eğlenceli.”

“Geçen seneki Indy 500 projesini ortaya atıp ticari olarak uygulanabilir olduğunu ve rekabetçi olacağımızı söylediğimde hissedarların ‘İyi fikir, hadi yapalım’ demeleri çok uzun sürmedi. O açıdan bakıldığında onlarla çalışmak harika.”

IndyCar’ın süper düşük maliyeti ve yeni kıtadaki taraftar kitlesi İngiliz takıma çekici gelirken, teknik konularda becerilerini göstermeleri pek mümkün görünmüyor. WEC ise şimdilik bir muamma, ancak şirketin otomotiv ve prototip yarış bölümleri için daha uygun bir yer gibi görünüyor.

Peki bir yandan Formula 1 projesini devam ettirirken ek olarak ikisinde birden bulunmak? Neden olmasın…

###


31/05/2018, 1:08

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum 2024 F1 Avustralya GP | Serhan Acar & Caner Eler ile Formula 1x1 #03 sadmin 0 87 25/03/2024, 1:45
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Formula 1 Avustralya GP 2024: Ferrari'nin Zaferi, Verstappen'in Frenleri sadmin 0 83 25/03/2024, 1:44
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Lewis Hamilton NEDEN Q2'DE ELENDİ? | Mercedes'in SORUNLARININ SEBEBİ sadmin 0 73 24/03/2024, 2:08
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1