play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 51
#16 Charles Leclerc
Sıra 2| Puanı 47
#11 Sergio Perez
Sıra 3| Puanı 46
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 40
#81 Oscar Piastri
Sıra 5| Puanı 28
#4 Lando Norris
Sıra 6| Puanı 27
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 20
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 18
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 8
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 12| Puanı 4
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:97, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 2
Puan:93, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:55, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 4
Puan:27, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 5
Puan:26, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:4, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Japonya GP 7 Nisan 2024

Yorum: 0 | Görüntüleme: 348
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2017 Bahreyn GP'si analizi
16-05-2017, 13:37
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
184,439
MESAJ:
539,463
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Hulkenberg: "İlerlemede...
Formula 1 Haberleri
Audi, Nisan ortasına ka...
Formula 1 Haberleri
Steiner: "Haas'ın 2024 ...
Motor Sporları
Çevre İçin Start Alıyor...
Formula 1 Haberleri
Frederic Vasseur: "Sain...

Yorum: #1
2017 Bahreyn GP'si analizi

[Resim: Stoffel-_Vandoorne-05.jpg]

Herkese merhaba değerli Son Sektör okurları. Sezonun ilk Avrupa yarışını geride bıraktık. Hafta sonunun başından beri beklenen oldu ve Mercedes – Ferrari savaşını izlemiş olduk. Tekerlek tekerleğe mücadeleler, kırılan süspansiyonlar, pist dışına uçan isimler, pit çıkışında çime dalanlar, pite girişi kaçırıp ceza yiyenler, stratejik hamleler… Ne ararsanız hepsinden bu yarışta vardı. Bakalım yarışı kısa bir özetle incelersek nasıl oluyor…

Cumartesi gününden başlayalım. Alonso yapılması gerekenin ötesinin de üstünde (Kendi takım arkadaşından tek turda 2.5 saniye hızlı olarak) Perez Massa ve Ocon gibi isimlerin (Şasi ve güç ünitesi farkını hesaba katıp eksisini siz yapın) isimlerle çeyrek saniye içerisinde ve onların önünde 7. sırada tamamladı. Biraz daha bir şey olsa neredeyse Red Bull pilotlarını zorlayacak bizim İspanyol. Alonso’dan sonra gelelim ilk çizgiye. Hamilton ile Vettel arasındaki farkı akşam defalarca kez izledim. Herhalde araçlar yan yana olsa Vettel’in ön tekerleği Hamilton’un sidepoduyla aynı mesafede olur. İngiliz ve Alman pilotlar (Rusya hariç) sezon başından beri çok üstün yarışlar geçirmişlerdi. Bu hem sıralama turlarına yansımakta. Hemde yarış performanslarına.

Yaz gibi bir günde İspanya GP’si start almak için pilotlar ışıkların arkasına geçti. Vettel iyi bir start (Kendi verdiği röportajda patinajda kalıp debriyajı ya tokatladığını ya da tekrar bastığını söyledi) alarak ilk virajda liderliği ele geçirdi. Hamilton arkasında Bottas üçüncüydü, ama bizim büyüklerden Rai ve Verstappen çarpıştılar ve hafta sonunun süspansiyonlarını kıran ilk isimleri oldular! Bu temas yüzünden Massa ve Alonso ikilisi de yan yana geldi ve Massa lastik patlatarak pite gelmek zorunda kaldı. Alonso ise 7. sıradan kalkmanın avantajını kaybederek 14. sıraya gerilemiş oldu. Vettel’in ileride tek kalması Ferrari’nin strateji anlamında elini zora sokmuş olabilir. Vettel alışılagelmiş şekilde ilk 2 tur bitmeden farkı 1 saniyenin üzerine çıkarttı ve DRS mesafesinden kurtuldu. İlk 15 turluk bölümde pek fazla bir aksiyon gerçekleşmedi. Zaten Hamilton ve Vettel ikilisi ayrı bir klasmanda turluyorlardı.

16. turda farkı açamayan Vettel ve Hamilton’ın pit aralığını beklemesini söyleyen Mercedes’e karşı Ferrari ilk zarları attı. Vettel yine yumuşak lastiğe geçti ve Ricciardo’nun arkasında pitten çıktı. 1 tur sonra Daniel’dan kurtulan Vettel zorlamaya başladı. Önü açılan Hamilton ile birlikte en hızlı turları sırayla paylaştılar. Hızlı bir şekilde devam eden Vettel Bottas’ı yakaladı. Bu arada Hamilton pit yaptı ve orta hamura geçiş yaptı. 25. turda Bottas’tan kurtulan Vettel yaklaşık 3 saniye kaybetti. Bundan sonraki 10 turluk bölüm de sıradan geçti.

35. turda Vandoorne ile Massa temas etti. Vandoorne süspansiyon kolunu kırarak ilk viraj dışında çakıl alanda yarış dışı kaldı. Wehrlein (Pit girişini kaçırdığı için sonradan ceza aldı) Hulkenberg gibi isimler hemen bu aralıktan faydalanıp pit yaptılar. İşin bana mı bir tek ilginç gelen yanı yoksa cidden ilginç olanı mı bilemiyorum ama VSC biterken Hamilton pite geldi. VSC süresinde bir tur attılar çünkü yanlışım yoksa pit girişini kaçırmamıştı Hamilton. Çok hızlı bir çıkış turu atan Hamilton (Vettel’in kendi tabiriyle 7 saniye o turda kaybettiler) Vettel’i pite zorladı. Son pitini yapan Vettel Hamilton ile yan yana geldiler ilk virajda ve ufak bir temas yaşadılar. Vettel Hamilton’un önünde kalmayı başardı. Ancak bu lastik farkı ve tempo farkıyla önde kalması biraz zordu. Hamilton, Vettel tur bindirirken sıkıştırmaya ve DRS avantajını kullanmaya devam etti. 39. turda Bottas’ın Mercedes motoru son nefeslerini egzozundan üflerken bu nefesi alan Ricciardo podyum ışığını görmüş oldu.

44. turda Lewis Vettel’e DRS ve Mercedes motorunun verdiği avantajla atağını yapmış oldu. İlk bir kaç tur farkı açmakta zorlandı Hamilton. Vettel ise bu lastiklerle kovalamak zor gibi mırıldandı telsizden. 51. turda Vettel’e ‘C Planı’na geçelim mi diye sordular. Zaten Ricciardo ile dakika fark vardı. Serhan Acar’ın tabiriyle ‘Pitte 4 lastiği ben değiştirsem bile neredeyse önünde çıkardı’ ama Ferrari mi denemek istemedi farklı bir strateji yoksa Vettel mi? Yoksa bir acaba olarak bu güç ünitesini fazla zorlamak istemediler mi? Sonuç olarak son turlara kadar (Yine Massa tarafından geride kalan bir Vettel gördük) 2 – 5 saniye civarlarında farklar gitti geldi. Lewis Hamilton zafere ulaşmış oldu!

Gelelim strateji anlamında ele alımına. Hamilton’ın daha uzun kalmasıyla kafamda oluşan ‘acaba Vettel neden bu kadar erken bir pit yaptı?’, ‘Hadi yaptın madem neden son bölüme yumuşak lastik bırakmadınız?’ soruları oldu. Genelde agresif olan takım bu sefer muhafazakar davranmayı tercih etti. Ya da yaparken Ricciardo ve Bottas gibi pilotları ne kadar hesaba kattılar? İlk bölümdeki lastikleri biraz daha gidemez miydi? Bunlarla boğuşan bir pit duvarı vardı kesinlikle.

Mercedes garajına gelirsek eğer ilk kez strateji anlamında (Başka bir takım tarafından) zorlandıkları sınavı geçtiler, yanlışım yoksa eğer (2014’ten sonraki dönem için zafer konusunda). Tabii sadece iyi bir pit duvarı yetmez aynı zamanda bunu iyi bir sürüşle devam ettirmelisiniz. Hamilton bu konuda Vettel’i geçtikten sonra çok iyiydi. Hem doğru strateji hem doğru sürüş = GP Zaferi.

Bir parantez açmak gerekirse eğer, Ricciardo’nun 1 dakikadan fazla geride kaldıkları yarışta (Ki zaten Bottas’ta bu ikiliyle mücadele edebilecek bir tempoya sahip değildi) ayrı bir ligdeydiler. Sezon başından beri bu ikiliyi hep bu şekilde mücadele ederken gördük artık bu saatten sonra bu iş böyle devam eder gibi.

Şimdi başka bir açıdan daha bakarsak Mercedes güncellemelerle birlikte hala biraz hızlı. Ferrari kovalamaya devam ediyor. 2012’den sonraki en büyük şampiyonluk şansları (Pilot anlamında) ellerindeyken kaçırmak istemezler. İşin içinde çok fazla teknik var, uzun dingilli Mercedes’in hızlı virajlarda hızlı olması, daha kısa dingil mesafeli Ferrari’nin ise daha yavaş virajlarda hızlı olması, yani mükemmel bir sezon bizi bekliyor gibi tünelin ucunda. İki tecrübeli pilot, iki Fin pilotun soğuk ateşi bakalım neler olur.

Bu arada Alonso’yu ayakta alkışlamak lazım. (Güç ünitesi anlamında) Bu kadar kötü bir araçla böyle sonuçlar almaya devam ederse birileri Alonso’ya talip olur. Zaten İspanya’da kötü şasinin saklanma şansı olmaz. Demek ki McLaren şasisi kötü değil. Motoru zaten konuşmayalım. E bide fanlar olunca işin içinde, Alonso tek turdaki hızını kanıtladı. Yarış içerisinde ise hem ilk viraj çıkışında olanlar hemde McLaren’in yarış temposuna bakılarak (Ki iki Williams’a bu araçla atak yaptı) çok iyi bir iş yaptığını söyleyebiliriz.

Gelelim Wehrlein’e. Bu çocuk zaten yetenekli bir isim. Pite girmekte geç kalmasa bir sıra daha önde tamamlamış olacaktı yarışını. Ama olsun. Ben zaten Mercedes Rosberg yerine Wehrlein’i almayınca şaşırmıştım. Vardır bir bildikleri tecrübe olarak yeterli görmediler herhalde. Doğru anda stratejisini belirledi. Böylelikle Sauber’e güzel puanlar getirmiş oldu.

Bir diğer şapka çıkartılacak isim Ocon oldu. Tamam ortalıkta gözükmedi belki ki böyle inanılmaz farkların olduğu yarışta gözükmek zordur. Perez’in arkasında olaydan uzak iyi bir tempo ile yarışı bitirdi.

İspanya’dan akılda kalanlar ve acabalar bu kadardı değerli okuyanlar. Sonuna kadar okuduğunuz için hepinize tek tek teşekkür ederim. İspanya Teknik Analiz bölümünde ve ardından sonraki yarışların da analizinde görüşene dek kendinize iyi bakın hoşçakalın.

###


16/05/2017, 13:37

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  İnceleme 2024 Bahreyn GP hafta sonunda 2024 F1 araçları hakkında neler öğrendik? sadmin 0 252 06/03/2024, 21:09
Son Mesaj: sadmin
  Yorum BAHREYN GP YARIŞ DEĞERLENDİRMESİ! sadmin 0 220 05/03/2024, 0:59
Son Mesaj: sadmin
  Yorum 2024 F1 Bahreyn GP Yarış Sonu | Serhan Acar & Mehmet Ali Selışık ile Formula 1x1 #01 sadmin 0 245 05/03/2024, 0:57
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1